Допоможи собі централізовано

15.11.2006
Допоможи собі централізовано

Юрій Павленко закладає фруктовий сад біля центру. (Фото автора.)

      Відтепер будь-яка людина, яка перебуває в скрутній життєвій ситуації, незалежно від прописки та регіону проживання, має змогу отримати кваліфіковану допомогу. Проконсультуватися з психологами, юристами та соціальними педагогами з приводу працевлаштування, побутових, педагогічних, медичних та економічних питань можна у Києві, у першому Всеукраїнському центрі соціально-психологічної допомоги, що відкрився днями. Будівництво притулку відбувалося за кошти державного бюджету (витрати сягнули, до речі, мільйона гривень), а утримання буде покладено вже на плечі місцевого.

      Наразі двоповерхова будівля подарувала домашній затишок одній родині (матері з двома неповнолітніми чадами) та чотирьом дітям-сиротам, які повернулися з місць позбавлення волі. І це, запевняють їхні «опікуни», лише початок: у 2005 році в подібних установах інших міст допомогу отримали 694 громадяни, 75 відсотків з яких досягли успіхів у соціальній адаптації. «Сьогодні в Україні налічується 78 тисяч сімей, де проживають близько 120 тисяч дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах», — зазначив Юрій Павленко.  Клієнтами даних центрів можуть бути молодь, жінки, одинокі чоловіки та жінки з дітьми, які перебувають у кризовій ситуації у зв'язку зі складними життєвими обставинами. У 2007 році планується відкрити ще 3 центри соціально-психологічної допомоги, що дасть можливість за рік надати допомогу 1872 особам, якi опинилися в складних життєвих обставинах.

      На честь відкриття київського центру учасники урочистостей: міністр України у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту і туризму Олег Надоша, представники місцевої влади  посадили біля його входу фруктові деревця. І назвали відповідно  — «садом надій» та «садом допомоги».

      «Наш аналіз показав, що люди, які опинилися в складних життєвих обставинах, — це сім'ї, один із членів яких є інвалідом чи безробітним, або ті родини, до яких прийшла біда у вигляді наркотиків, алкоголізму чи ВІЛ/СНІДу. Коли з усіма цими проблемами зіштовхується  сім'я, потрібна допомога держави. Тому два роки тому було прийнято рішення про формування в Україні цілої мережі соціальних закладів нового типу, — пояснює міністр. — Для нашої держави він новий, але давно вже існує в усіх розвинутих країнах світу». Пан Павленко розповідає, що в державному бюджеті на 2005 рік було заплановано перші 50 мільйонів гривень на будівництво мережі таких центрів. Тому осередок соціального захисту на Новодарницькій — в Україні вже 23-й. Інші ж 22 відкривалися в різних областях протягом кінця 2005-го та 2006 року. Крім того, у нашій державі діють 7 соціальних центрів матері й дитини, метою яких є профілактика раннього сирітства. «Вони спрямованi на роботу з тими мамами, які з певних причин прийняли рішення в пологовому будинку відмовитися від своєї дитини. Досвід роботи таких центрів показав, що у 60 відсотках випадків держава здатна посприяти, аби дитина залишилася в сім'ї, — доповідає далі урядовець. — Зараз ми вийшли на такі цифри: 42 відсотки тих сімей, які звернулися по допомогу соціального працівника, отримали реальне вирішення своїх проблем. У решти проблеми вже запущені настільки, що потрібен час та постійна й системна робота соціальних працівників».

      Юрій Павленко не відмовляється від планів на майбутні роки: «У зв'язку з тим, що Київ має особливий статус столиці, куди, наприклад, у зимовий період збирається дуже багато людей, які перебувають у кризовій ситуації, у нас є домовленість щодо відкриття у наступному році ще двох подібних центрів, — наголошує міністр. — Наше завдання на 2007—2008 роки — відкриття таких закладів у всіх областях України».

 

КОРИСНО ЗНАТИ

Адреса Всеукраїнського центру соціально-психологічної допомоги: 02091, м. Київ, вул. Новодарницька, 26-б, тел. 566-15-48.