«Волога життя» для обраних

14.11.2006

      З водою на Дніпропетровщині, як і скрізь по Україні, ситуація напружена. Ціни на «вологу життя» останнім часом різко стрибнули вгору. Проте у людей поінформованих виникають цілком небезпідставні підозри у тому, що необхідності для такого вкрай непопулярного кроку не було. Себто причини криються у неблагочестивих діяннях самих водопостачальників. І саме для них поняття «волога життя» має підтекст недвозначний у тому розумінні, що на ній можна зривати цілком непоганий куш. Щоправда, це робиться за рахунок переважної більшості населення. Але то, як кажуть, уже питання друге і для водопостачальників вочевидь не настільки дошкульне, щоб принаймні викликати муки сумління.

      Результати перевірки, проведеної прокуратурою Дніпропетровської області, це засвідчили настільки переконливо, що почухаєш потилицю у глибокій задумі. Так, колективне підприємство Дніпропетровської обласної ради «Облводоканал» у 2004—2005 роках в усіх звітах вважалося збитковим. Проте за цей же період тут примудрилися виплатити своїм працівникам премій на загальну суму 30,4 тисячі гривень. Але це тільки «квіточки»... Бо свою збитковість в «Облводоканалі» забезпечували й іншими шляхами. Зокрема, у листопаді створили дочірнє «Будівельно-транспортне підприємство», до статутного фонду якого перерахували 120 тисяч гривень та нарахували і віднесли на витрати амортизацію в сумі 376 тисяч гривень. Окрім того, ще й передали 103 одиниці транспортних засобів. Загалом заподіяні посадовими особами «Облводоканалу» збитки прокуратура оцінює на суму 526,4 тисячі гривень.

      Не менше вражає, що «Облводоканал» більше року, всупереч чинному законодавству, постачав воду без обов'язкової ліцензії. За вказаний період отримано прибутку у сумі 53,6 мільйона гривень. Прокуратура у цьому вбачає ознаки статті 202 Кримінального кодексу України, за якою передбачена відповідальність за порушення порядку займатися господарською діяльністю.

      Також «Облводоканалом» перераховано матеріальних цінностей на загальну суму 231,3 тисячі гривень якомусь товариству з обмеженою відповідальністю «Пасат», зареєстрованому у Миколаївській області. Як повідомив заступник прокурора Дніпропетровської області Олег Ричка, кінців цієї фірми їм виявити не вдалося.

      Не менш характерні стосунки склалися у водопостачальників і з відкритим акціонерним товариством «Енергетична компанія «Дніпрообленерго», якій тільки через суд вдалося стягнути заборговану за спожиту електроенергію досить кругленьку суму — 191 мільйон гривень. Проте, за даними прокуратури, «Облводоканал» отримував достатньо коштів для того, щоб розраховуватися вчасно.

      Ці факти вражають неабияк. Адже заяви з боку влади про те, що підвищення цін на ті ж послуги з водопостачання для населення викликане об'єктивними факторами, зібраними прокуратурою даними спростовуються, вважай, незаперечно. У тому розумінні, що тут насамперед доводиться говорити про фактор суб'єктивний.

      Отож варто сподіватися, що цього разу населення отримає аргументовану відповідь на чи не найболючіше питання сьогодення: «Звідки беруться непомірно високі ціни на комунальні послуги?». Поки ж прокуратура Дніпропетровської області за вищезазначеними фактами зловживань порушила кримінальну справу.