Словоблуддя по-американськи

10.11.2006
Словоблуддя по-американськи

Гарбуз Щербаню вiд «Студентського братства». (автора.)

      Американських адвокатів опального екс-«губернатора» Сумщини Володимира Щербаня можуть видворити з України. До цього планує прикластися міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, якого образила риторика юристів Щербаня. Зокрема, вони звинуватили українську правоохоронну систему в заполітизованості, а також у підробці ордера на арешт їхнього клієнта та фальсифікації «червоної картки Інтерполу» на його затримання.

      «Мені повідомили, що люди, які називають себе адвокатами Щербаня, дали оцінку використанню Луценком цієї справи в політичних цілях. Я вважаю це грубим втручанням у внутрішні справи України і буду просити СБУ у випадку підтвердження цієї інформації видворити таких громадян з території України», - цитує міністра видання «Комерсант-Україна».

      «Янкі, гоу хоум!» - кричали позавчора і члени «Студентського братства» під вікнами УНІАНу під час довготривалої прес-конференції американських адвокатів колишнього «губернатора». Студенти, які не забули про утиски та погрози сумської влади під час президентської кампанії, хотіли вручити юристам великого гарбуза під свист і вигуки «Щербаня на нари!». Проте адвокати не поспішали виходити з будівлі інформагенції, а потім утекли через чорний хід. 

      Тепер юристи підозрюють, що такі протести інспіровані «помаранчевою» владою. Як зазначив керівник групи американських адвокатів Хоря Мокану, президент міжнародної консультативної компанії Cambridge Internation, українські урядовці «виводять людей кричати на вулицях замість того, щоб справою займатися». Зокрема, юристи звинувачують українську владу в тому, що протягом 2005 року вона так і не спромоглася на запити американського уряду надіслати докази, які б доводили вину Щербаня у висунутих йому в Україні обвинуваченнях. Натомість правоохоронці США, як запевнили адвокати, затримали Щербаня на підставі надісланих з Києва фальсифікованих документів - такими вони назвали «червоне повідомлення» Інтерполу та ордер на арешт. «Це насмішка над американською системою правосуддя. Наші платники податків через різні гранти підтримали вашу Помаранчеву революцію тому, що ми вірили  в демократію! Але не жартуйте з нами! Спроби використати американське правосуддя для досягнення своїх політичних цілей неприпустимі!» - заявив Хоря Мокану. 

      Нелегітимність «червоного повідомлення» Інтерполу Мокану пояснює тим, що  Щербаня в ньому називають злочинцем, хоча його «ніколи не визнавали винним у жодних злочинах». Також, за словами Мокану, в цьому документі помилково стверджується, що Сумський суд 5 травня минулого року видав ордер на арешт Щербаня та ухвалив вирок про 12 років тюремного ув'язнення. Міністр Луценко ці заяви спростував. «Червона картка Інтерполу виставляється за відповідним дорученням прокуратури або суду. У даному випадку Зарiчненський суд Сумської області доручив міліції затримати пана Щербаня і доставити його в суд або прокуратуру, для чого його необхідно було розшукати. Для цього Інтерпол і виставив «червону картку», - зазначив міністр.

ДО РЕЧІ

      Керівник українського бюро Інтерполу Кирило Куликов називає заяви адвокатів Володимира Щербаня необгрунтованими і наголошує, що «червону картку» щодо колишнього голови Сумської області не знято «у зв'язку з тим, що відпущений на поруки може ухилитися від відповідальності».

      «Я, Куликов Кирило Борисович, - начальник Інтерполу. Хто ці люди (адвокати Щербаня), я не знаю. Яким чином вони коментують діяльність Інтерполу - це викликає щонайменше здивування», - заявив Куликов в інтерв'ю українським журналістам у Москві.

      Куликов також повідомив, що має намір звернутись із позовом до суду на американських адвокатів, які звинуватили очолювану ним структуру при МВС у фальсифікації «червоної картки» на розшук Щербаня.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>