Півкілограмове «агу»

09.11.2006
Півкілограмове «агу»

Новий апарат допоможе вільно дихати зовсім крихітному малюкові. (з сайту www.childrenofchornobyl.org.)

      Сучасний неонатальний дихальний апарат Bear Cub 750, який допомагатиме підтримувати життя новонародженим, був закуплений та встановлений благодійниками з Клубу Левів міста Києва та з Фонду допомоги дітям Чорнобиля. Пощастило отримати у подарунок таку техніку Інституту педіатрії, акушерства та гінекології (ІПАГ) АМН України - установи, яка лікує 20 тисяч пацієнтів на рік та має у своєму лікарському «арсеналі» півтори тисячі висококласних спеціалістів.

      Директор ІПАГ Юрій Антипкін був вражений допомогою благодійних організацій та їхнім розумінням проблеми. «У нас лікуються жінки з різноманітними патологіями з усіх регіонів України, - розповідає професор Антипкін. - 10-20 років тому вони навіть мріяти не могли, що зможуть народити, адже мають недуги, через які під час пологів ризикують померти: гіпертонія, цукровий діабет, хвороби нирок, печінки...» Тепер така можливість у жінок є, проте діти народжуються з порушеннями здоров'я. Відразу після появи на світ малюки потрапляють до реанімаційного відділення, де їх приєднують до апарату вентиляції легенів. «Причин патологій дуже багато. Це й екологічний стан довкілля, і соціальні чинники, - перелічує професор. - Але те, що зараз набагато більше дітей народжуються з хворобами - це факт».

      Відомий акушер-гінеколог, професор Валентина Дашкевич розповідає, що раніше у лікарів не завжди була можливість надати дитині потрібну допомогу. Донедавна Інститут мав лише два дороговартісні апарати «штучних легенів», тож коли на світ з'являлося третє немовля із серйозними вадами дихальної системи, врятувати його було вже неможливо...

      За свою історію ІПАГ пам'ятає випадки виходжування новонароджених вагою 800 і навіть 750 грамів, але можливість рятувати 500-грамових малюків донедавна здавалася фантастичною. Тепер же, після покупки неонатального апарату вартістю 85 тисяч 850 гривень, це стане можливим. За підрахунками президента Фонду допомоги дітям Чорнобиля доктора Зенона Матківського, кожен такий респіратор може врятувати приблизно 80 дітей на рік.

      «Ми в жодному разі не повинні відхилятися від нашої основної місії: боротьби з тривалими наслідками найстрашнішої світової катастрофи навколишнього середовища, - стверджує пан Матківський. - Через те, що нове покоління українців народжується зі значними вродженими вадами та імунодефіцитом, ми повинні зараз більше працювати задля збереження життя «онуків Чорнобиля». Наша мета - покращити стан вагітних жінок, які зазнали впливу радіації у своєму дитинстві».

      Незважаючи на величезний внесок благодійників, в Україні залишається чимало дітей, які потребують допомоги, і чимало медичних центрів, які працюють на старому обладнанні. Проблема фінансування стоїть перед лікарями-неонатологами дуже гостро. Юрій Антипкін зізнається, що мав із цього приводу розмову з першою леді Катериною Ющенко. Вона пообіцяла докласти зусиль для покращення технічної бази неонатологічних відділень, але водночас зазначила, що в жодній країні світу такі питання не вирішуються тільки за допомогою бюджетних грошей. Іншими словами, треба шукати благодійників, а це - справа не з легких...

      «Шкода, що у цій справі мало активності та багато скептицизму, - говорить представник Клубу Левів Пол Ніланд. - Але ми сподіваємося подати гарний приклад та залучити до гарної справи якомога більше людей».

ДОВІДКА «УМ» 

      Клуб Левів - це найбільша у світі громадська організація, членами якої є понад 1,4 мільйона мешканців 200 країн. В Україні існує чотири осередки Клубу, один з яких - київський - був заснований 2002 року. Леви підтримують своєю благодійністю різні проекти - від місцевих до глобальних, від ангажування в прибиранні найближчого парку до допомоги сліпим мешканцям планети.

      Фонд допомоги дітям Чорнобиля був заснований 1989 року. Він захищає та рятує життя дітей, які мусять протистояти наслідкам страшної екологічної катастрофи. На сьогодні Фонд допоміг доставити до українських лікарень-партнерів 32 авіаційні та 16 морських вантажів з гуманітарною допомогою на суму понад 55 мільйонів доларів.