Коли настане «День усіх святих» для «Динамо»?

03.11.2006
Коли настане «День усіх святих» для «Динамо»?

Тарас Михалик у безнадійній погоні за автором забитого м'яча Карімом Бензема. (Фото РЕЙТЕР.)

      Четверту поспіль поразку в Лізі чемпіонів прихильники «Динамо» вже не сприймають як катастрофу. Це — констатація нинішнього становища клубу, який не здатен реально дивитися на власні проблеми. Найнебезпечніше сталося давно — ще тоді, коли селекція від Йожефа Сабо набула небачених масштабів. Команда, яку часто порівнювали з машиною, стала конвеєром з апробації закордонних футболістів. Наші «селекціонери» успішно долають лише одну перешкоду до власних заробітків — переконують у своєму виборі президента клубу.

      У Ліоні «Динамо» знову одержало французький урок за рідною системою Лобановського. Підопічні Жерара Ульє повністю контролювали гру, використовували славнозвісну «аритмію» і не поспішали трощити команду, яка вважається спадкоємцем школи тотального футболу.

      У стартовому складі ми побачили Клебера й Михалика, які видали дві поспіль успішні гри в межах України. Вийшов на поле і Мілевський, який ніби почав виходити на потрібний рівень. Проте ми знову не побачили Команди.

      Сучасне керівництво «Динамо» лише оголошує про правонаступництво традицій, але навряд чи його усвідомлює. У Ліоні зовсім не було взаєморозуміння між Мілевським та Клебером, між Чернатом й обома форвардами. Хіба що в окремих епізодах проглядалася взаємодія  Реброва й Михалика з нападниками. Йожеф Сабо, Леонід Буряк, а тепер і Анатолій Дем'яненко лише формально відповідали клубним традиціям на посаді головних тренерів. Навколо них не знайшлося критиків, які б підказали, що однією зi складових успіху клубу у попередні роки були «зв'язки», як свого часу Буряк—Блохін чи Литовченко—Протасов. Тотальний футбол неможливий без доведеного до автоматизму взаєморозуміння. Такого в «Динамо» зараз немає й близько. Проблема, вочевидь, в тому, що у нас після смерті Євгена Кучеревського не залишилося тренерів, а особливо президентів клубів, які б хотіли і могли робити «зірок», а не купувати їх.

      У складі французів відзначився форвард, який за стилем гри нагадує гірший варіант Шацьких та Брандао. Карім Бензема також настільки «дерев'яно» працює з м'ячем, що забив один гол із трьох-чотирьох моментів. Проте, найголовніше, що під ним існує відлагоджений колективний механізм, який ці моменти створює.

      Кияни мали реальну можливість обіграти непереможний «Ліон», але бракувало останнього пасу. Цей же славнозвісний елемент футболу походить від стабільності складу, а не від «ротації», яку нав'язали нам селекціонери-заробітчани. То чи варто описувати окремі моменти, якими гості не скористалися, щоб «узяти» цей добре організований, але розхолоджений французький ансамбль Ульє «імені Лобановського»?

      Прірву між клубами особливо підкреслили останні хвилини, коли кияни додали, але й господарі активізувалися рівно настільки, щоб ліквідувати спалах гостей.

      Як було видно з телетрансляції, Клебер та Мілевський не перекинулися на полі жодним словом, і це теж багато про що свідчить. Можливо, кожен із гравців має потенціал майстерності, але в колективну гру не грає. І як може бути відлагодженим цей колективний механізм, якщо Чернат та Родріго, за словами президента Суркіса, вже майже на трансфері?

Не дивно, що Ребров за такої «злагодженості» теж іноді не знав, у якому напрямку застосувати свій досвід і бачення поля. Заміна ж Сергія на Максима Шацьких та зволікання із заміною «автономного» Черната лише зайвий раз засвідчила рівень мислення тренерів «Динамо».

      Усе логічно, 0:1, і тепер примарними виглядають навіть шанси киян на третє місце в групі. «Реал» і «Ліон» достроково забронювали собі місця в наступному раунді, а румунам у Кубок УЄФА завадить потрапити лише диво, на яке ми не маємо підстав сподіватися.

      Перемогу «Реалу» над «Стяуа» приніс лише жахливий автогол румунського захисника, який намагався віддати пас голкіперові.

Ігор КОРОЛЬОВ,
Ігор САВЕНКО.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів.

Груповий турнір. Група Е. 4-й тур

«Ліон» (Франція) — «Динамо» (Україна) — 1:0

Стадіон «Жерлан». 40 500 глядачів.

      Арбітр: Пітер Вінк (Голландія)

      «Ліон»: Купе, Клер, Кріс, Жуніньйо (Чельстрем, 79), Малуда, Гову (Діарра, 88), Бензема (Вільтор, 76), Абідаль, Тіагу, Тулалан, Скіллачі

      «Динамо»: Шовковський, Родольфо, Ребров (Шацьких, 66), Клебер, Чернат (Белькевич, 77), Михалик, Гусєв, Мілевський, Каддурі, Гавранчич (Родріго, 46), Юссуф

      Гол: Бензема, 14

      Попередження: Малуда, 62 — Каддурі, 35; Гусєв, 68

«Реал» (Іспанія) — «Стяуа» (Румунія) — 1:0

      Гол: Ніколіце, 70 (у свої ворота)

      Нереалізоване пенальті: ван Ністелрой, 73 («Р»)

Турнірне становище:

            І     В     Н     П     М     О

1. «Ліон»   4     4     0     0     9-0   12

2. «Реал»   4     3     0     1     10-4  9

3. «Стяуа»  4     1     0     3     5-9   3

4. «Динамо» 4     0     0     4     2-13  0

 

ПІСЛЯМОВА

Анатолій Дем'яненко,

головний тренер «Динамо»:

      — Ми виглядали гідно, особливо в другому таймі. До перерви хлопці дещо нервували, тому претензії я маю лише щодо першої частини гри. Звичайно, два удари у площину воріт суперника за матч — це мало, але «Ліон» є однією з найкращих команд Європи, тому не дивно, що нам було так важко. І все ж моменти створювалися.  Ця Ліга чемпіонів мене чогось навчила, але ми будемо боротися до кінця за путівку у Кубок УЄФА.

Жерар Ульє,

головний тренер «Ліона»:

      — Як і торік, завдання виходу з групи ми вирішили в четвертому турі 1 листопада. Можна сказати, що День усіх святих приносить нам удачу. Прогрес із минулим роком полягає в тому, що ми ще не пропустили жодного м'яча. «Динамо» проявило себе швидкою й технічною командою, що вміє грати у наступальний футбол. Сьогодні нашій обороні у кількох епізодах було досить важко, хоча ми могли зняти всі питання стосовно переможця ще до перерви.