Встигнути у прочинені двері

03.11.2006

      Стрімко наближаючись, тупцюємо на місці — таким парадоксальним у просторовому й часовому сенсi висловом можна охарактеризувати просування України до Світової організації торгівлі. Уже не вперше наша держава застигає буквально на порозі СОТ, і щоразу їй не вистачає півкроку для того, аби зайти у ці нібито прочинені двері. Здавалося б, уже й Президент допоміг — вніс на розгляд Верховної Ради ті законопроекти, яких не вистачає Україні для вступу в СОТ. Власне, більшість майже аналогічних проектів уже були в парламенті й раніше, однак саме позначка «для невідкладного розгляду», яку має право ставити на запропонованих ним законопроектах глава держави, дала можливість усім профільним комітетам негайно їх розглянути й винести на затвердження сесійної зали. Незважаючи на це, у можливість вступу України до СОТ уже цього року вірять хіба найзатятіші оптимісти. Адже до засідання генеральної ради цієї організації часу залишається всього нічого (воно відбудеться у грудні), а процедура, яку нам іще залишилося пройти, занадто тривала.

 

      По суті, останнім терміном для ухвалення всіх необхідних законопроектів (а їх, нагадаємо, 21) для Верховної Ради є 15 листопада. Учора парламент розглядав сім законів, і хоча всі фракції були настроєні голосувати позитивно (окрім комуністів, які свою позицію не зрадили, але й перешкоджати голосуванню так, як це було минулого року, не збиралися), цього, здається, недостатньо. Адже навіть за умови ухвалення всіх двох із «хвостиком» десятків законів це — лише перше читання. Перед тим як голосувати за «СОТові» законопроекти в цілому, що, власне, й означатиме їх остаточне ухвалення, депутати планували внести до них безліч поправок і пропозицій, оскільки досконалістю ці проекти, на жаль, похвалитися не можуть. А це, знову ж таки, — час. Якого, повторимося, у нас немає.

      Втім позицію поміркованого оптиміста таки наведемо. «По тому графіку, який ми маємо на  сьогодні, за наявності політичної волі парламенту й розуміння стратегічних результатів для України можна встигнути ухвалити весь пакет законопроектів до 15 листопада, — вважає «нашоукраїнець», голова Партії промисловців та підприємців Анатолій Кінах. — По суті Верховна Рада складає свій черговий іспит на розуміння того, що перед національними інтересами повинні відступати на задній план усі політичні пристрасті й суперечки. Я маю дуже велику надію на те, що парламент це усвідомить. Але якщо до 15 листопада необхідні закони ухвалені не будуть, ми однозначно втрачаємо шанс вступити до СОТ у цьому році, з усіма негативними наслідками, які з цього випливають». Адже однією з найважливіших складових для держави, яка хоче на рівних виживати серед розвинених країн світу, є конкурентоздатність її економіки. А без вступу до СОТ справді конкурентоспроможною економіка України вважатися не може. Звісно, спершу буде трохи важко, але для цього існує період адаптації до нових економічних умов. «НУ», скажімо, налаштована на те, аби він становив п'ять років, Соцпартія вважає, що краще — десять.

      Про беззаперечну (принаймні у першому читанні) підтримку всіх «СОТівських» законопроектів заявила і фракція Блоку Тимошенко. «Наша стратегія — просування України до Європи, до того ж, наша держава, безумовно, дуже зацікавлена в тому, щоб вступити до СОТ раніше, ніж Росія», — наголосив один з її лідерів Олександр Турчинов.

      Утім представники «антикризової» коаліції з цього приводу мали дещо іншу думку. Яка зводилася переважно до того, що поспішати поперед батька (хай розуміє, хто як хоче) в пекло не варто, і нічого поганого з Україною не буде, якщо до СОТ вона потрапить наступного року. Це, звісно, не враховуючи позиції комуністів, які взагалі реагують на будь-яке наближення України до західних стандартів і світових організацій, як нечистий на ладан.

      «Регіонали», скажімо, були настроєні досить благодушно. «Думаю, більшість із (необхідних для вступу в СОТ) законів Партія регіонів підтримає. Ми налаштовані на те, щоб допомогти й уряду, і Президентові налагодити нормальні стосунки з іншими країнами, а вступ до Світової організації торгівлі цьому сприятиме, — запевнив «УМ» представник фракції Партії регіонів Олександр Стоян. — Водночас, як продемонстрували вчорашні парламентські слухання (які відбувалися напередодні. — Авт.), іще залишається дуже багато нерозв'язаних проблем. Як колишній голова Федерації профспілок України, який дуже багато займався цим питанням, можу сказати: якщо ми ретельно не продумаємо, як захистити вітчизняного товаровиробника, то після вступу в СОТ у нас усе виробництво фактично зупиниться. В Україну хлинуть дешева робоча сила, дешеві товари з «третіх» країн, а наші люди, навпаки, аби заробити, будуть змушені виїздити за кордон. Тому перш, ніж вступати в СОТ, треба потурбуватися про захист власного ринку товарів».

      На думку Стояна, впоратися з цим завданням цього року ми ніяк не встигнемо, тому, в кращому випадку, доля України вирішуватиметься на наступному засіданні генеральної ради СОТ, яке відбудеться в лютому 2007-го. Із цим згодні й соціалісти. За словами лідера фракції СПУ Василя Цушка, у першому читанні вони підтримуватимуть усі «СОТові» закони — з тим, щоб надалі добряче над ними попрацювати. «Претензії до цих проектів є у кожної фракції, — переконаний Цушко. — Протягом десяти років різні уряди України підписали безліч різних протоколів із різними державами, і тепер ледве не по кожному з них треба розбиратися окремо. Наприклад, ми сьогодні скасовуємо норму, згідно з якою вартість ліцензії на виробництво горілки становить 250 тисяч гривень. Тепер вона коштуватиме десь близько 800 гривень. Так це ж у кожному підвалі тепер горілку «вироблятимуть»!  Що робити? Треба ухвалювати новий законопроект, за яким ліцензії продаватимуться на аукціонах. До того ж внаслідок здешевлення ліцензій бюджет втратить 120 мільйонів гривень. За рахунок чого це компенсуватиметься? Тому до другого читання треба продумати компенсаторні механізми з цих та інших питань. Окрім того, наші підприємства не мають необхідної за стандартами СОТ сертифікації, тому не зможуть продавати свою продукцію — виходить, їм також потрібен підготовчий період. Ну і, звісно, чи не найгострішою є проблема АПК. А отже, треба підходити до питання щодо вступу СОТ не політично, а тверезо і прагматично».

 

ЗАКОНОТВОРЧІСТЬ

      До того як розійтися вчора на перерву, парламентарії ухвалили в першому читанні три необхідні для вступу до СОТ закони: «Про внесення змін до Закону України «Про адвокатуру» (щодо одержання права на зайняття адвокатською діяльністю), «Про ввізне (експортне) мито на живу худобу та шкіряну сировину», «Про внесення змін до деяких законів України (щодо плати за ліцензії та акцизного збору на виробництво спиртів, алкогольних напоїв та тютюнових виробів)». Увечері розгляд продовжився.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>