Робота є, грошей немає

31.10.2006

      Не всі українські громадяни вчасно отримують чесно зароблене. Надто вже не хочуть розраховуватися зі своїми працівниками, за даними Міністерства праці та соціальної політики, економічно активні підприємства — їх серед боржників майже половина. Відтак цифра боргів із виплати заробітної плати перед українськими трударями вражає — на 1 жовтня ця цифра становить 995,4 мільйона гривень.

      «Сьогодні нас турбує ситуація з погашенням боргів по зарплаті в таких областях, як Харківська, Миколаївська, Закарпатська, Кіровоградська, Одеська, Івано-Франківська, Рівненська, а також у місті Києві», — наголошує міністр праці Михайло Папієв. Головний у державі наглядач за соціальними благами українців негативно оцінює значне зниження темпів зменшення цієї заборгованості у вересні й пояснює таку ситуацію відчуттям безкарності з боку керівників на місцях. А між тим, за дорученням Президента та Прем'єр-міністра України, заборгованість із зарплат економічно активних підприємств має бути погашена до 1 січня 2007 року. Міністр, крім того, наголосив, що, за дорученням Прем'єр-міністра, після проведення колегії і підбиття підсумків із цього питання на засіданні Кабміну буде порушено питання про відповідність посадам керівників усіх областей, в яких ситуація із заборгованістю із зарплати не змінилася або погіршилася.

      Михайло Папієв також зазначив, що в Україні є 814 тисяч громадян, яким упродовж січня-вересня цього року нараховано заробітну плату, що нижче законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати. Крім того, за даними міністра, в нашій країні 2 мільйони 800 тисяч працюючих громадян України мають нараховану заробітну плату нижчу, ніж законодавчо встановлений розмір прожиткового мінімуму — менше 496 гривень.