Міноритарії під загрозою

31.10.2006

      19 жовтня 2006 року Верховна Рада прийняла поправки до Закону «Про господарські товариства», що дуже здивували експертів інвестиційного співтовариства. За їхніми словами, парламентарії поставили під загрозу майбутнє фондового ринку України та її інвестиційну привабливість.

      Їх суть полягає у зниженні кворуму загальних зборів акціонерів з 60% до 50% від загальної кількості. Ця норма, якщо зміни до закону будуть підписані главою держави, почне працювати з 1 січня наступного року.

      Учасники Української асоціації інвестиційного бізнесу, занепокоєні прийдешніми змінами, направили відкритого листа на ім'я Президента, в якому закликають його накласти вето на закон. Автори листа впевнені, що зміни до Закону «Про господарські товариства» прийнято в інтересах окремих бізнесових структур всупереч тверезому розумінню ситуації. «Вони підривають основи корпоративного права і погіршують інвестиційний клімат в Україні», — сказано в листі.

      Варто нагадати, що такого роду зміни до закону намагалися внести в Раді ще в 2001 році, але депутатам вистачило здорового глузду, щоб заблокувати такі ініціативи.

      Народний депутат від БЮТ Андрій Портнов вже вніс до Верховної Ради проект постанови щодо скасування змін. Він підкреслив: «Голосування відбувалося із серйозними порушеннями Регламенту Верховної Ради. Профільний комітет запропонував депутатам суттєво відмінну редакцію законопроекту від тієї, яку вніс на голосування Ю.Воропаєв. Тобто депутати голосували не за  той законопроект, а цього вже цілком достатньо для відміни рішення».

      Крім того, навіть не юристу очевидно, що Законопроект порушує 13 статтю Конституції, де сказано, що всі суб'єкти права власності рівні перед законом, а також 319 статтю Цивільного кодексу, згідно з якою всім власникам гарантуються рівні права в здійсненні своїх прав.

      «Учасники ринку спільного інвестування вважають, що реформування законодавства, що регулює діяльність компаній, повинно здійснюватися системно, одночасно з реалізацією заходів, які б суттєво підвищували захист міноритарних членів господарського товариства (акціонерів) з урахуванням досвіду країн Західної Європи», — наголошують у відкритому листі на ім'я Президента представники Української асоціації інвестиційного бізнесу. Вони впевнені, що зміни до господарчого законодавства призведуть до низки вкрай негативних наслідків.

      По-перше, будуть суттєво зменшені права інвесторів. З цим цілком згоден партнер Spektor, Sachs & Company Юрій Спекторов. «Багато інвестицій в Україну вкладалося з урахуванням того, що для кворуму необхідні 60% акціонерів. Будь-який західний фонд знав, що купуючи, наприклад, пакет акцій, більше блокуючого (25%), він забезпечує собі права міноритарного акціонера, тобто без його участі не будуть прийматися життєво важливі рішення. Якщо зміни будуть підписані, то це буде сприйнято вкрай негативно», — підкреслив пан Спекторов.

      Друга небезпека, на думку представників Української асоціації інвестиційного бізнесу — розмивання частки міноритарних акціонерів шляхом додаткових емісій. Це, безумовно, призведе не лише до посилення влади мажоритарних акціонерів, а й до концентрації в їхніх руках фактично монопольного права власності. Це ж вкрай суперечить вимогам Європейського Союзу, який бажає максимальної демонополізації українського внутрішнього ринку. Народний депутат від «Нашої України» Володимир Лановий нагадав, що одним з важливих пунктів нової рамкової угоди між Україною та ЄС, робота над якою зараз ведеться, є реформування та реструктуризація держмонополій та холдингів. А зміни до Закону «Про господарчі товариства» не лише не посприяють реструктуризації, наприклад, «Укртатнафти», а й закріплять у ній владу державних чиновників.

      Третя небезпека — дискредитація нових для України інститутів спільного інвестування та недержавних пенсійних фондів. «Враховуючи, що вкладниками цих інститутів вже є багато сотень тисяч людей, а у майбутньому ними стануть мільйони громадян, зазначений закон буде мати не тільки негативні економічні, а й соціальні наслідки», — підкреслюють представники асоціації інвестбізнесу.

      І четверте — фактична загибель ще й ненародженого фондового ринку. «Ті, хто володіють 20-30% відсотками акцій, можуть забажати купити ще. Менші міноритарії почнуть «скидати» свої акції. Але замість розігріву ринку ми отримаємо розбалансування цінових критеріїв та розвиток спекулятивних тенденцій. Тобто власник, наприклад, 10% акцій, буде диктувати бажаючому купити їхню ціну, всупереч здоровому глузду», — каже Василь Юрчишин, директор економічних програм Центру ім. Разумкова.

      Також почнуть «скидати» акції західні міноритарії і Україна втратить величезні інвестиційні кошти.

      У свою чергу, президент Українського союзу промисловців і підприємців розділяє занепокоєння Асоціації інвестиційного бізнесу змінами до Закону «Про господарські товариства». Анатолій Кінах, голова Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони України, член фракції «Наша Україна», президент Українського союзу промисловців і підприємців, наголосив: «Ми будемо пропонувати Президенту держави накласти вето на вказаний закон, що спрямований на наступний етап перерозподілу власності в Україні. Ми будемо наполягати, щоб ВР у стислі терміни прийняла законопроект «Про акціонерні товариства в Україні», який вже підготовлений нами, що комплексно дає можливість на високому сучасному рівні врахувати інтереси акціонерів, створити прозорі демократичні процедури діяльності акціонерних товариств і попереджує  такі явища як перерозподіл власності за межами вимог законодавства чи прозорої конкуренції».

      Тому залишається надія, що Віктор Ющенко таки ветує цей законопроект, і його авторам та їхнім спонсорам доведеться спіймати облизня.

Сергiй СЕМЕНОВ.