Будинок мрії

28.10.2006

      Вручати ключі від помешкань особисто прибув київський голова Леонід Черновецький. Виступаючи перед новоселами, він зізнався, що «віддає кожному з них часточку серця» і «з задоволенням відсвяткував би з кожним особисто». Далі мер згадав свою молодість, розповівши, як «сам колись отримував квартиру на Березняках, простоявши у черзі кілька років». Скінчивши спіч, Черновецький зі свитою пішов оглядати квартири в будинку. Впевнившись у наявності опалення і гарячої води в кранах, мер залишився задоволений і додав, що його помешкання на Березняках було значно скромнішим. Щоправда, одразу після того, як київський голова відбув з урочистостей, почали кричати, що «у 80-й квартирі тече батарея, затопило всю підлогу».

      Щасливими власниками новеньких квартир стали люди здебільшого немолоді, які все життя працювали на державу, мешкаючи з сім'ями у бараках, гуртожитках, готельках чи однокімнатних квартирах. Одна з новоселок — Лідія Петрівна, втираючи сльози, розповіла, що чекали цього з чоловіком 25 років. А доти після війни поневірялися по  бараках, потім тулилися в однокімнатній квартирі з сім'єю та дітьми. Тепер, каже схвильована жінка, аж «небо стало світлішим, однак дуже шкода, що це сталось так пізно». Мабуть, дійсно, важко усвідомлювати, що лише на схилі років отримуєш право на нормальне житло. Лідія Петрівна не біжить з усіма щасливими новоселами оглядати помешкання, а довгий час стоїть під руку з чоловіком на віддалі, наче не вірить, що мрія нарешті здійснилася.

      Ще одна мешканка будинку на Поліській, 15-а, Ольга Лук'яненко, — жвава, енергійна жіночка років шістдесяти. До цього жила у 14-метровій готельці з двома доньками й батьком-інвалідом. У квартирній черзі стояла з 1986 року. Не дивно, що емоції пані Ольгу переповнюють: «Така радість, таке щастя, дай Боже кожному».

      На першому поверсі цього соціального будинку розташують пункт дільничного інспектора міліції та аптеку. Загалом же із 179 одно-, дво- та трикімнатних квартир 92 були розподілені за програмою «50x50», а решту повністю профінансували за рахунок спецфонду міського бюджету.  А будівництво обійшлося у майже 30 мільйонів гривень. До речі, «Україна молода» провела нехитрі розрахунки і з'ясувала, що квадратний метр житла у цьому будинку коштував ... трохи більше 560 доларів. І аж ніяк не 1200—1900 доларів, як нині правлять за квадратний метр будівельні компанії...  

Сергій БОЧЕЧКА.