Молодійте, пенсіонери!

28.10.2006
Молодійте, пенсіонери!

Підвищувати пенсійний вік якщо й будуть, то поступово. (Фото Укрінформ.)

      Український уряд не планує підвищувати пенсійний вік. Принаймні у 2007 році. Як зазначив міністр праці та соціальної політики Михайло Папієв, на сьогодні Кабмін не розробляє жодних проектів законів з цього питання.

      Водночас, повідомляє «Інтерфакс-Україна», міністр підкреслив: міжнародні експерти, вітчизняні фахівці наголошують на необхідності таких змін. Михайло Папієв пояснює: нині діюча система пенсійного забезпечення, коли фактично пенсії виплачуються за рахунок працюючого населення, суттєво залежить від демографічної ситуації. І картина тому не втішна: на одного працездатного українця припадає один пенсіонер. Тому є наміри створити до 2008—2009 років умови для того, щоб в Україні у повному обсязі працювала накопичувальна система загальнообов'язкового пенсійного страхування.

      Раніше  голова правління Пенсійного фонду Борис Зайчук заявляв також, що не виключає можливого збільшення пенсійного віку для громадян України. За його словами, повідомляє УНІАН, на сьогодні в Україні налічується 14 мільйонів пенсіонерів, із них близько 2,4 мільйона — працюючі. «У деяких районах чисельність пенсіонерів становить 80—85 відсотків працюючих, а є сільські райони, де цей показник становить 100 відсотків», — зазначив Борис Зайчук.

      Неодноразово на необхідності підвищити пенсійний вік (особливо для жінок) наголошувала і заступник директора Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук України Елла Лібанова. «Іншого шляху немає, — зазначила пані Елла в інтерв'ю «УМ». — Це важливо не тільки для нас — цим шляхом іде весь світ. Сучасний пенсійний вік встановлений ще у 30-х роках минулого століття, коли був ще зовсім інший рiвень смертностi і значно нижчою, у тому числі й упродовж періоду отримання пенсій, була тривалість життя. На сьогодні такий як у нас пенсійний вік залишився у Росії та Білорусі. Переважна більшість країн, особливо розвинених, встановила рівний пенсійний вік для жінок і для чоловіків. Але хочу підкреслити, що вважаю недоцільним підвищення пенсійного віку чоловіків з огляду на дуже високий ризик їх смерті у працездатному періоді».

      На думку Елли Лібанової, вирівнювати пенсійний вік не слід так різко, як, наприклад, у Грузії чи Казахстані — щорічно  може бути підвищення на 6 або навіть на 3 місяці. Відповідно, рівним пенсійний вік для чоловіків та жінок стане через 10 або через 20 років. Після цього, за умови істотного зниження надто високої смертності чоловіків, можна, на думку експертів, розглянути зміну і їхнього пенсійного віку.