Елемент Краснянської

28.10.2006
Елемент Краснянської

Ірина Краснянська на п'єдесталі світової першості. (Фото РЕЙТЕР.)

      Жіноча спортивна гімнастика України востаннє здобувала золоту медаль світового чемпіонату 11 років тому, але навіть абсолютна тріумфаторка 1995-го Лілія Подкопаєва серед нагород за окремі вправи не мала першого місця на колоді, обмежившись у цій дисципліні «сріблом». Ще у 2002-му Ірина Яроцька на цьому підступному снаряді спромоглася на світовій першості стати «бронзовою». Тому «золота» колода 19-річної черкащанки Ірини Краснянської, гімнастки, яка на змаганнях тепер представляє Харківщину, — в будь-якому разі видатна подія в історії українського незалежного спорту.

      Особливого забарвлення цьому успіху додає той факт, що минулого року Іра перенесла важку хворобу Боткіна. Те, що Краснянська в цій ситуації навіть не замислювалася про завершення кар'єри, — це, без сумніву, подвиг, який їй допомогли здійснити особистий тренер Інна Коробчинська, керівництво федерації та найбільше — подруги по команді. Спортсменка виявила характер і у данському Орхусі, адже перед  вправою на колоді вона впала на улюблених брусах. І все ж Iрина налаштувалася, продемонструвавши насичену складну програму з неймовірною акробатичною серією та ідеальним балансом.

      Pеальну ціну своєї перемоги відчула не лише чемпіонка світу, а й уся вітчизняна спортивна гімнастика, про що стало відомо на позавчорашній прес-конференції у Мінмолодьспорті. Мiністр Юрій Павленко, який перед тим зустрівся зі спортсменами національної збірної зі спортивної гімнастики, повідомив про кілька приємних новин. Спочатку він вручив Ірині Краснянській свідоцтво про звання «Заслуженого майстра спорту» й оголосив, що з наступного місяця вона та її тренер одержуватимуть президентську стипендію у розмірі 9 тисяч гривень.

      Крім того, глава спортивного відомства розповів і про майбутні дивіденди для цього виду спорту загалом. «У проекті бюджету на наступний рік ми передбачимо збільшення коштів на спорт вищих досягнень, і це підтримує профільний комітет Верховної Ради, — каже Павленко. — Уже зараз наше міністерство веде організаційну роботу з купiвлi сучасного спеціального обладнання для спортивної гімнастики. Такого обладнання справді бракує нашим спортсменам. Сьогодні плануємо придбати змагальні комплекти гімнастичного обладнання фірми «Шпіт» (Німеччина), яка визначена ФІЖ офіційним постачальником гімнастичного знаряддя Олімпіади-2008. На жаль, цей процес купівлі досить тривалий та важкий». (Як стало відомо «УМ», формальностей у цій справі дійсно не бракує, і з цього приводу вчора мало відбутися засідання спеціальної контрольної комісії з питань державних закупівель при Рахунковій палаті. Юрій Павленко очікував, що ця комісія з розумінням поставиться до потреб олімпійців та надасть міністерству право «єдиного виконавця».)

      Оперативно відреагував на гімнастичний успіх і НОК України, який назвав Ірину Краснянську кращою спортсменкою жовтня в Україні. Лауреатка буде нагороджена пам`ятним призом та грошовою премією.

      Сама ж Іра у своєму виступі була скромною: «Я дуже рада цьому успіху, але хочу перш за все подякувати всім, хто мене підтримував, дівчатам, тренерам. Напередодні чемпіонату світу я думала, що найліпше виступлю на брусах, але відтепер і колоду можна вважати «моїм» снарядом. Коли поверталися додому — мене зустрічали з квітами, а дівчата намалювали величезний плакат, який вивісили на базі. Було дуже приємно і красиво».

 

ЗНАЙ НАШИХ!

      Виявляється, на чемпіонаті світу в Орхусі Ірина Краснянська виконала на брусах абсолютно новий елемент, який готувала лише з травня. А загалом українці привезли з Данії аж три сертифікати про присвоєння новим гімнастичним елементам прізвищ наших спортсменів, які стали першими у світі їх виконавцями. Тож із творчим підходом у наших фахівців усе гаразд, залишилося дочекатися створення належних умов для підготовки.