Мильні казочки, шиті білими нитками

27.10.2006
Мильні казочки, шиті білими нитками

Ведучi програми «Клуб колишнiх дружин».

      Сюжети всі приблизно однакові. Існує, скажімо, якась Катерина, яку деспот-чоловік покинув з одинадцятимісячною донькою, звинувативши в зраді. Але ж вона, така скромна і правильна, займалася винятково помешканням і дитиною! Як же так? Невже вона помилилася і так жорстоко розплачується за свою помилку!?

      На екрані з'являється обличчя виснаженої жінки, облямоване волоссям-бурульками. Заплакані очі, як у вуличного жебрака, запалі й бліді щоки. «Він, в усьому винен він! Це він мене раптом покинув, це він поламав моє життя! І тепер я не заспокоюся, поки не помщуся йому!..»

      Аж тут жінка згадує, що кожен вечір отримувала від нього квіти, що він носив її на руках. І раптом — шквал ненависті й ревнощів! Просто так, несподівано?

      «Я й сама проживу! Просто хотіла довести, що він мені не потрібний!» Стоп! Отже, таки сама хотіла? І тут рятувати її кидається компанія «колишніх дружин», а тепер — кращих подруг Катрусеньки: теледіви російського телебачення — актриси Вiра Сотникова, Жанна Еппле i вi-джеї Лєра Кудрявцева та Аврора. Ті самі, що з'являються у головних ролях серіалів і фільмів, чиї заробітки становлять не жалюгідні двійко-трійко сотень доларів і які, цілком імовірно, мають впливових чоловіків. Поруч із ними героїня виглядає непереконливо і миршавенько. Саме час розплакатися заможнім домогосподаркам зі стажем — комусь іще гірше.

      Не надто віриться у справжність почуттів ні акторок, ні героїні! Ну хіба можна, щоб ось так от — всі соплі і комплекси навиворіт перед телекамерою. І ситуація банальна: «Я йому всю себе, а він мене зрадив». Дешево якось, панове!

      Героїні не дають сумувати: разом вони знищують речі, розстрілюють із рушниць побутову техніку. Все, що залишилося після нього, все для того, аби позбутися спогадів про тирана! А якась наївна молода панночка, що потрапила в схожу ситуацію, сидітиме перед екраном і сподіватиметься, що зараз в її життя увірветься компанія справжніх фей, щоб круто його змінити. А чи додумається вона змінити його самостійно? Ні, скоріше, сидячи перед телеком, утиратиме гіркі сльози жалощів до себе і чекатиме «пришестя».

      Поради, які дають матерям-одиначкам ведучі — більш ніж цинічні: викиньте речі, сходіть до дорогого візажиста, найміть дизайнера з ім'ям, й усі проблеми просто розтануть. Себе ж я зловила на думці, що коли керуватися порадами «мудрих пань» — то серйозніших помилок не уникнути. Адже не можна так бездумно і легко розлучитися зі своїм минулим.

      Ех, дівчата, та якби кожну з нас запустити в круті салони для отримання «шарових» послуг, то як би ми «помстилися» і своїм, і чужим. Ще й якби ці послуги тривали постійно.

      Що стосується нового образу останньої піддослідної, то вiн викликав підозри: дівчина неприродно пожвавішала й покруглішала на обличчі, так, наче її як «русскіх красавіц» кілька днів тримали в ліжку, годуючи салом і поячи пшеничною горілкою. Бо за три дні наїсти такі щічки просто так — неможливо. Десять хвилин передачі — й істота з виснаженим поглядом і заплаканими очима стає козир-дівкою. Чи не дуже різкий контраст?!

      Двадцятиоднорічна наївна та скривджена героїня перетворюється на справжнє вертляве стерво, яке ведуча московського музканалу Аврора легко вмовляє на побачення з її «надійним знайомим» у пристойному ресторані. Хто б відмовився!

      «Я так змінилася! Я тепер не така! Мене гідний тепер тільки крутий чоловік!» — заявляє новоявлена «принцеса» і прямує на побачення з імпозантним красенем.

      Що далі — то дешевше. Латиноамериканські сценаристи з'їли б свої лікті по плечі. Побачення відбулося під акомпанемент живої гітарної музики, пристрасних поглядів і неприродних реплік кавалера. Ймовірно, він прагнув розіграти закоханого з першого погляду чоловіка. Тим часом великий дизайнер Антон змінює в кімнаті Катюші драний лiнолеум на ефектний ламінат, прикрашає вікно стильним тюлем, змінює меблі. «Квартирне питання» вирішене, поки пані голубилася в обіймах прокатного принца, після чого вона отримує в подарунок гроші на купівлю DVD, караоке та інших «побутових дрібниць першої необхідності» від «добрих подруг».

      На екрані — доглянуте обличчя щасливої Каті, по якому струмком течуть гліцеринові сльози. Несподівано з'являється щаслива кума героїні. Вони не бачилися більше року, але все ж (!) залишаються кращими подругами.

      І ось — для пані настає найбажаніший момент. Викликають колишнього ненависного чоловіка для надання свідчень і здійснення над ним помсти. Він із усмішкою дивиться на екран, де Катя голубиться в обіймах «того самого, з ресторану», і заповнює заяву до РАГСу! Як усе закручено!

      «Клуб колишніх...» чомусь вирішує, що справу зроблено — вони помстилися негідникові. «Хай тепер заздрить!». Але після розмови Каті з Володимиром складається враження, що жертві акценти було зроблено неправильно. Чомусь хочеться стати на бік колишнього чоловіка. Всього лише тому, що великорозумна дівчина у дорогому вбранні та з якісним макіяжем так і не змогла йому відповісти на його просте запитання: «Чого ж ти хочеш у цьому житті, Катю?» У відповідь прозвучало щось невиразне: «Радіти, насолоджуватися. І все інше для мене не існує...»

      Під час перегляду цієї передачі виникає лише почуття огиди. Сюжет увібрав у себе найпримітивніші риси найдешевших серіалів — такий собі невдалий клон. Чи не досить виховувати таких «катрусь» із дівчаток, які прилипають до екранів, аби подивитися на нереальні для життя ситуації.

Наталія СВІТАЙЛО.
  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>