Облава на ловців «сонячного каменю»

26.10.2006
Облава на ловців «сонячного каменю»

Бурштинова пустеля.

      Близько сотні службовців внутрішніх військ провели спецоперацію, під час якої вдалося затримати на Рівненщині двадцять осіб, що займалися незаконним видобутком бурштину. У них вилучили також шість мотопомп, 2,5 кілометра пожежних рукавів та понад 500 грамів бурштину. Працівники внутрішніх військ, як повідомила керівник прес-центру ВВ МВС України Світлана Павловська, здійснювали спецоперацію таємно, без попереднього узгодження з місцевими правоохоронцями. Про такі перестороги, як виявляється, з вищим керівництвом МВС домовився особисто голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук.

 

      Свого часу «губернатор» особисто оглянув місця, де незаконно видобувають бурштин, та оцінив розмах робіт місцевих копачів. Тоді щоб «марсіанські» краєвиди бурштинових розкопів поблизу рівненського «клондайку» — селища Клесів — не виявилися неприродно безлюдними, про свої відвідини цього краю на всяк випадок не став повідомляти ні прокуратуру, ні міліцію, ні місцеві органи влади. І недаремно. Поблизу Клесова назустріч скромному «губернаторському» кортежу спочатку промчало кілька мотоциклів з мотопомпами, а згодом голова разом зі своїми заступниками мав нагоду на власні очі спостерігати роботу однієї з «артілей».

      Утім поява незнайомців у дорогих костюмах змусила копачів нашвидкуруч зібратися та чкурнути на своєму УАЗику від гріха подалі у найближчий лісок. Свіжорозмита мотопомпою воронка неабияк заінтригувала обласне керівництво. Тож «губернатор» власноруч спробував «накопати» бурштину. І, мабуть, натрапив на багату бурштинову жилу, бо вже за кільканадцять хвилин його супутники виловили сачком із заповненої водою воронки з десяток бурштинових каменів. Знавці одразу прикинули, що за них «у найближчій хаті» дадуть з десяток доларів. Однак довго почуватися старателями чиновникам не довелося, бо бригада копачів повернулася та з безпечної відстані недвозначно намагалася натякнути зайдам, хто тут справжній господар. А від ближчого «знайомства» начальство убезпечував лише об'єктив камери місцевої телекомпанії.

      Після такого ознайомчого візиту голова облдержадміністрації провів засідання комісії, що має контролювати охорону родовищ бурштину на території Рівненщини. Найоригінальнішу ідею подав директор державного підприємства «Бурштин-Україна» Володимир Мединський, який чи не вперше висловив думку, що з копачами бурштину можна боротися, позбавивши їхні мотопомпи води, якою вони розмивають піщані грунти. Тобто зневоднити місцевість, де є поклади бурштину. Керівник ТзОВ «Мінерал» Микола Андрюшин для того, щоб забезпечити охорону бурштинових родовищ, запропонував усі землі для геологічних розвідок і розробок надати у користування приватним структурам. Йшлося також про спрощену систему отримання ліцензій на розробку бурштину приватними підприємствами та підприємцями. Ці ідеї Віктор Матчук підтримав, який, втім, після клесівських відвідин, здається, зрозумів, що одними кабінетними вказівками незаконну «бурштинову жилу», з якої щорічно видобувають тисячі кілограмів «сонячного каменю», так просто не перекрити. Адже сліди старательського «даху» ведуть до дверей поважних обласних установ, а то й узагалі губляться у столичних кабінетах.

      — В області вже давно утворився такий собі бізнесово-бандитський ланцюжок з незаконного видобування, збуту і вивезення бурштину за межі України. Щоб розірвати його, потрібно вживати рішучих заходів. Тому я спершу звернувся до СБУ — вони провели дві операції із затримання незаконних старателів бурштину. А згодом звернувся з подібним проханням і до міністра Юрія Луценка. Оскільки є певні перестороги і підозри щодо корумпованості окремих правоохоронців Рівненщини, я клопотав, щоб операцію проводили не рівненські міліціонери, а внутрішні війська. І обов'язково за однієї умови — попередньо не повідомляти в область про час, місце і характер операції, — каже обласний голова  Вiктор Матчук.

      Однак начальник УМВС України в Рівненській області Сергій Піддубний, захищаючи честь мундира, обурено заявив, що операцію із затримання бурштинових браконьєрів внутрішні війська проводили все ж разом із рівненською міліцією:

      — Вони самі б не змогли зорієнтуватись на місцевості та просто потонули б у тамтешніх болотах. Окрім міліції, бурштиновою проблемою ніхто не займається, а в судах затримані за незаконний видобуток бурштину мешканці області відбуваються мізерними штрафами, отож далі продовжують копати бурштин.

      І справді. В області за вісім місяців цього року порушено 32 кримінальні справи щодо незаконного видобутку бурштину, 26 із них вже направлено до суду. Дев'ять кримінальних справ суди Рівненської області вже розглянули та винесли вироки. Як правило, покарання для фігурантів цих справ обмежується штрафом. Так, Сарненський та Володимирецький районні суди незаконним добувачам бурштину присудили мінімальний штраф — 510 гривень. А на чорному ринку кілограм бурштину коштує від 50 до 300 доларів. Тому місцевих жителів, які живуть саме за рахунок незаконного видобутку цього каменю, такі штрафи не лякають.

      Тим часом щоб не виглядати «білою вороною» генерал Сергій Піддубний й сам разом із бійцями спецпідрозділу «Беркут» здійснив таємну операцію —  несподівано з'явився у північних районах Рівненщини. Правоохоронцям вдалося вилучити чотири мотопомпи (трохи менше, ніж колегам із внутрішніх військ) та ще кілька мотоциклів незаконних старателів.

      До речі, вилученої на Поліссі мототехніки назбиралося вже стільки, що її не знають куди подіти. Лунають навіть пропозиції продавати з аукціону. Та кому потрібна та мотопомпа як не тому ж старателю? «Хай хоч якісь гроші до наших бюджетів надходять», — в розпачі розводять руками районні керівники, не сподіваючись вже на швидке та цивілізоване вирішення питання організації видобутку «сонячного каменю».

      Минулого тижня, перебуваючи на Рівненщині, про бурштинові негаразди довідався й Прем'єр-міністр Віктор Янукович. Він дав доручення міністру екології виїхати в Рівненську область і на місці розібратися з проблемою.