Спроба ноМЕР три

26.10.2006

      Цьогорічні парламентські вибори були відзначені і всередині держави, і за кордоном численними компліментами. За оцінкою багатьох спостерігачів, виборчих кампаній із таким рівнем чистоти в Україні ще не було. Водночас після того ж таки 31 березня багато хто критикував місцеві вибори. Якщо центральна влада показала здатність проводити чесне волевиявлення, то на місцях виникли проблеми.

      Найближчим часом місцева влада знову проходитиме випробування: у чотирьох обласних центрах відбудуться повторні вибори міських голів. «Вони стануть черговим тестом на демократичність українських виборів і покажуть, чи проведення вільних і прозорих парламентських виборів у березні 2006 року є відображенням системних змін в Україні», — наголошує у своєму звіті з цього приводу Комітет виборців України.

 

Черкаський синдром

      Уже 5 листопада голосування відбудеться в Черкасах, 26 листопада — у Кіровограді, Полтаві та Чернігові.

      На жаль, доводиться констатувати, що підготовка до цих перегонів проходить далеко не якісно, якщо не сказати більше — вибори можуть зірвати. Принаймні таке припущення Комітет виборців робить щодо Черкас та Чернігова.

      Найбільше побоювань викликають Черкаси. І не лише через те, що там вибори відбудуться вже незабаром. Між іншим, вони для обласного центру будуть уже третіми за цей рік: результати березневих виборів суд скасував через те, що в день виборів було знято з реєстрації Анатолія Волошина, а вже після виборів — їхнього переможця Валерія Пащенка; червневе ж голосування Черкаський тервиборчком у доволі сумнівний спосіб вирішив не проводити в останній момент.

      «У березні 2006 року вибори черкаського міського голови де-факто були зірвані у суді за декілька годин до початку голосування, повторні вибори у червні зірвала міська влада та ТВК. Зараз усе йде до того, що третя виборча кампанія зривається за тією ж схемою», — відзначає у своєму матеріалі речник КВУ Олександр Черненко.

      У Черкасах тривалий час не могли призначити дату виборів, потім були проблеми із фінансовим забезпеченням. «Відтак, — вказує представник Комітету виборців, — із порушенням графіку виготовляється поліграфічна продукція. Наприклад, графік виготовлення інформаційних плакатів кандидатів, що вивішуються на дільницях, відкладено на три тижні. Двічі виборцям міста (до 11 і до 29 жовтня) мали б розносити іменні запрошення, але станом на кінець минулого тижня вони лише замовлялися. Одночасно районні ради міста, як і під час попередніх виборів, затримали у себе списки виборців». Речник КВУ нагадує, що в червні ці порушення й стали «для ТВК підставою за добу до виборів скасувати їх, не видавши бюлетені на дільниці».

      Хаосу черкаській ситуації додає те, що ні за березневі події, ні за червневі ніхто не був покараний. Справи порушено, зокрема, й щодо колишнього голови Черкаської ТВК Віктора Чуба, однак до фінальних крапок ще ой як далеко. Той же Чуб, як відзначають у КВУ, на цих виборах є довіреною особою кандидата в мери Анатолія Каленчука — нинішнього секретаря міськради.

      Якщо й далі виникатимуть форс-мажори, люди можуть вийти на черкаський «Майдан», аби вимагати відставки тамтешньої міськради. Принаймні таку погрозу озвучила керівник фракції БЮТ в обласній раді Любов Майборода. До речі, про БЮТ. Як уже писала «Україна молода», на місцевому рівні ця політична сила виглядає вельми неоднорідно, і саме конкуренція між двома «тимошенківськими» бізнес-таборами (умовно кажучи, Олійника — Губського та Одарича — Бродського) «посприяла» тому, що місто досі не має свого міського голови. Виглядає так, що команда, яку підтримує Богдан Губський, найбільше прислужилася, аби не допустити до влади соратника-суперника.

141 охочий на чотири крісла

      Ще одна особливість серії виборів у обласних центрах — засилля охочих узяти в них участь. Так, у Кіровограді висунули свої кандидатури 37 бажаючих, у Полтаві — 13, у Черкасах — 23, а в Чернігові — аж 68! Щоправда, декого з них іще «відфільтрують» за неналежне оформлення документів чи порушення вже під час самого виборчого процесу.

      У Комітетів виборців України відзначають, що причиною такої кількості кандидатів «є боротьба за контроль над дільничними виборчими комісіями, а також — у випадку Чернігова — намагання довести до абсурду виборчий процес і зірвати вибори». «Спостерігачі КВУ занепокоєні тим, що окремі кандидати, не маючи шансів подолати цей розрив протягом короткої виборчої кампанії, будуть працювати на зрив виборів», — йдеться у звіті профільної громадської організації.

      Голова правління Чернігівського відділення КВУ Олександр Соломаха, скажімо, бачить цю ситуацію так: більшість політичних партій самі не зацікавлені у тому, щоб вибори відбувалися саме зараз, позаяк не мають розкручених кандидатів. Через це існує ймовірність, що деякі партії зроблять усе, аби в день виборів дільничні виборчі комісії були позбавлені кворуму, стали недієздатними.

      Є серед цих кандидатів і двійники (люди з однаковими прізвищами), і одіозні особи (наприклад, колишній голова скандально відомої за президентськими виборами ТВК №100, що в Кіровограді, Сергій Хільченко), і відомі прізвища (у Чернігові балотується телеведучий з «Інтера» Олексій Дівєєв-Церковний). Є й кмітливці на кшталт Віктора Медведчука, але не лідера СДПУ(о), а людини, яка нещодавно змінила прізвище (як розповів на прес-конференції голова правління КВУ Ігор Попов, тезка екс-глави АП балотується в тому-таки Чернігові).

І знову недолугі ТВК

      Багато запитань викликає робота тервиборчкомів. Як відзначається в звіті КВУ, у Полтаві організацією виборів опікується комісія, якій міська рада висловила недовіру ще наприкінці травня. Проте остання сесія міськради не змогла обрати новий склад ТВК і визнала травневе рішення таким, що втратило дійсність.

      У Черкасах же виникла ціла епопея з секретарем виборчої комісії Костянтином Штукалюком. Його шлях до цієї посади виявився вельми сумнівним. Зокрема, пан Штукалюк у своїх документах вказав, ніби він мав досвід роботи членом дільничної комісії в 2002 році, хоча на той час йому не виповнилося й 18.

      Зрештою його таки відсторонили від посади. Хоча робота черкаської комісії й без того викликає у спостерігачів достатньо занепокоєння. Як, утім, і трьох інших ТВК.