Тіні мертвих генералів

26.10.2006
Тіні мертвих генералів

Могила Марека Папали.

      Днями основного підозрюваного, який має подвійне громадянство, заарештували у США співробітники ФБР. Польське суспільство знає, що справа про вбивство ще в 1998 році керівника польської поліції Марека Папали перебуває під особистим контролем президента Польщі, а замішаними у вбивствi можуть виявитись екс-посадовці спецслужб найвищого рівня.

      Генерала Папалу було застрелено 25 червня 1998 року на автостоянці біля власного будинку у Варшаві. Але відтоді й до минулого року розслідування цієї справи «покривалося мохом». Одним iз головних підозрюваних залишається бізнесмен Едвард Мазур, котрий міг «замовити» генерала кілерам з Гданська. Незабаром очікується його екстрадиція на батьківщину. Але, так виглядає, розкриття вбивства генерала в попередні роки «підвисло» через політичне «кришування» убивць.

      Мазур є відомим бізнесменом, сфера діяльності котрого має інтерконтинентальний розмах — від продукування йогуртів до контактів з військовим концерном Lockheed Martin. Водночас польські медіа подейкують про тісну дружбу бізнесмена з комуністичними спецслужбами Польщі та злочинний зв'язок з міжнародним злочинним синдикатом з Відня, котрий ще від часів «холодної війни» став центром гебешних ігор двох ворожих блоків — Варшавського та НАТО. Слід сказати, що три роки тому, за часів буяння посткомуністичного польського «кучмізму», Мазура вже затримували, але відпустили не без участі тодішнього генпрокурора, який представляв інтереси посткомуністів.

      Найрезонанснішим є те, що зараз до розслідування справи долучився нинішній президент країни Лех Качинський, котрий наприкінці 90-х був міністром юстиції і водночас генеральним прокурором. Днями Лех Качинський заявив, що при виконанні ним функцій міністра юстиції на нього «сильно тиснули» з вимогою «зам’яти» слідство. Робити це Качинський, мовляв, відмовився, але невдовзі по відставці уряду, в якому він працював, справу помалу заховали у шухляду. За словами президента Польщі, вже у 2002 році були цілком достатні підстави для арешту Мазура, але знаходилися потужні сили, які оберігали виконавців злочину. Враховуючи те, що «боротьба з корупцією» є візитною карткою братів Качинських, можна нарешті сподіватись на успішне закінчення резонансної справи, адже навіть почалося системне перетрушування «святая святих» спецслужб — оперативних архівів.

      Нинішній міністр-координатор спецслужб Збігнев Васерман уже заявив, що підозрюваний у замовленні вбивства Мазур був безпосередньо пов'язаний з чільними офіцерами силових відомств Польщі. І, за припущенням газети «Жечпосполіта», саме один з генералів, ба навіть колег, «замовив» незручного головного коменданта поліції, адже принциповий Папала міг знати про торгівлю і контрабанду наркотиків, на яких наживались спецслужби. За повідомленням газети, польська прокуратура нібито вже має документи, що підтверджують зв'язок затриманого Мазура з Військовими інформаційними службами (польським аналогом ГРУ. — Ред.). Є у справі навіть «московський» слід, адже один з підозрюваних «силовиків» проходив спецпідготовку в КДБ.

      За словами нинішнього генпрокурора Польщі Збігнева Зьобра, раніше надходили сигнали з боку високопосадовців щодо небажаності швидкої екстрадиції Мазура, і «мафія почувалася безкарно». Водночас те, що американці вже оприлюднили деяку інформацію, на думку фахівців, сильно ускладнить роботу слідства, позаяк злочинці відчули «сигнал» про початок активних дій, напрям слідства.

      Наразі ж активно перевіряється посткомуністичний «слід» у недбалому розслідуванні вбивства генерала, зокрема перевіряють, чи мали вплив на звільнення з-під варти Мазура його контакти з провідниками «Союзу лівих демократів», партії екс-президента Кваснєвського.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>