Видибай, боже!

25.10.2006
Видибай, боже!

Таким Велеса уявив художник Петро Качалаба.

      Уже до кінця року в місті Жита і Миру встановлять пам'ятник язичницькому богу заможності та достатку. Ініціатором цього проекту стала місцева громада рідновірів «Перунова рать». За словами її представника Олександра Спіріна, наразі в місті розробляють умови конкурсу серед архітекторів на кращий проект пам'ятника.

      «Ми обрали цього бога з-поміж інших язичницьких богів (Перуна, Сварога) не випадково, бо хочемо, щоб жителі нашого міста жили заможніше, — пояснює агенції УНІАН Олександр Спірін. — Адже Велес символізує, перш за все, багатство, тож спорудження йому пам'ятника принесе Житомиру інвестиційний розвиток та значні капіталовкладення».

      Нагадаємо, що Велеса наші предки вважали богом достатку та опікуном домашніх тварин — скота, — тому в літописах його згадують як «скотьєго бога». У Києві капище Велеса стояло в районі нинішньої вулиці Нижній Вал (у християнські часи на його місці збудували церкву Святого Власія, але вона згоріла у 1651 році). Вела до капища вулиця, яка нині називається Волоською. Кумир цього бога стояв на березі річки Почайни, куди й був скинутий: за наказом князя Володимира. І ось тепер древній ідол «видибає» у Житомирі на березі Тетерева...