Втекти від «мозкового удару»

12.10.2006
Втекти від «мозкового удару»

Дехто з пацієнтів уперше дізнавався про свій підвищений тиск саме в таких наметах на майданi Незалежностi. (автора.)

      Можливість стати «жертвою» лікарів і волонтерів, «озброєних» тонометрами та... кравецькими сантиметрами, мали всі кияни та гості міста, які минулої суботи гуляли на майдані Незалежності. Черги пацієнтів постійно поповнювалися та не давали лікарям нудьгувати ані хвилини. У волонтерських наметах можна було проконсультуватися з професіоналами медичної галузі, виміряти власний тиск і об'єм талії та отримати анонімну картку, до якої записувалися ці дані. Свої результати можна було порівняти з гранично допустимими: артеріальний тиск здорової людини не має перевищувати 140 на 90 міліметрів ртутного стовпчика, об'єм талії жінки має бути не більшим за 88 сантиметрів, чоловіка - 102 сантиметри.

      Організатором акції «Виміряй тиск - попередь інсульт», яка проводилася в рамках першого всеукраїнського Дня боротьби з інсультом, стала Українська асоціація боротьби з інсультом на чолі з екс-міністром охорони здоров'я Миколою Поліщуком. Як зізнався сам пан Поліщук, моделлю для суботньої «медичної атракцiї» став європейський зразок «вуличного» спілкування лікарів з громадянами, яке проводиться у розвинених країнах вже не один рік і має неабиякий резонанс. «Ми прагнемо залучити до Дня боротьби з інсультом якомога більше людей, - каже колишнiй мiнiстр уряду Тимошенко, - адже профілактика завжди дієвіша за лікування».

      Високий рівень захворюваності українців на інсульт має багато причин, але найголовніша з них - це байдуже ставлення до власного здоров'я, стверджують лiкарi. Та й не кожен з нас знає, які хвороби або згубні звички наближують інсульт. На першому місці - гіпертонія, друге посідають серцеві хвороби, третю сходинку поділяють захворювання на цукровий діабет та пристрасть до тютюну. До слова, інсультний ризик пасивних курців порівняно з людьми, які дихають незадимленим повітрям, збільшується на 53 відсотки. Серйозним фактором, який може спричинити хворобу, є також зайва вага. А щоб товстуни, які найчастіше не усвідомлюють цієї небезпеки, взяли курс на схуднення, волонтери й вимірювали всім охочим об'єм талії.

      Задля глибшого ознайомлення із загрозами хвороби лікарі роздавали громадянам буклети з інформацією про неї. Зокрема, там перелічувалися ознаки небезпеки інсульту, за наявності яких треба терміново звертатися до лікаря. Це раптова слабкість, оніміння шкіри обличчя, руки, ноги або половини тулуба, порушення мовлення та розуміння спiвбесiдника під час розмови, порушення або часткова втрата зору на один чи обидва ока, надзвичайно сильний головний біль, раптова втрата рівноваги, запаморочення й нудота. Пам'ятаючи про ці симптоми, кожен з нас має шанс врятувати своє (і не тільки) життя.

      Організатори першого всеукраїнського Дня боротьби з інсультом обіцяють влаштовувати такі акції щороку не тільки у столиці, а й у інших обласних центрах. Також у планах «Асоціації боротьби з інсультом» - задіяти соціальну рекламу для інформування людей та створити на міських тротуарах спеціальні заїзди для тих, хто не врятувався від інсульту і став через хворобу інвалідом. 

ДОВІДКА УМ

      Інсульт (від латинського іnsulto - «скачу»), «мозковий удар» - є назвою для групи захворювань, спричинених гострою судинною патологією мозку. Ці захворювання характеризуються раптовим зникненням або порушенням мозкових функцій, які тривають більше 24 годин або призводять до смерті.

      Інсульт посідає третю сходинку в рейтингу хвороб, від яких найчастіше гинуть українці. Щороку до його тенет потрапляють понад 100 тисяч мешканців нашої держави. Якщо ця недуга й надалі почуватиметься в Україні, як удома, то, за словами екс-мiнiстра охорони здоров'я Миколи Поліщука, вже через 10 років кожен п'ятий наш співвітчизник помре від інсульту, а ще кожен п'ятий перетвориться на інваліда.