Творець «Монастирів СРСР»

10.10.2006
Творець «Монастирів СРСР»

На підтримку Валентини Ястребової зібрався чималий натовп. (автора.)

      На мапі регіону виникла ще одна «гаряча» точка - Запорізький обласний інститут післядипломної педосвіти. Цього б не сталося, якби депутатська більшість облради (із 120 «багнетів» рівно половину виборці віддали висуванцям Партії регіонів) не керувалася власними корпоративними інтересами, а зважала на реалії. Вони ж, ці реалії, переконують у безглуздості кадрового призначення, ухваленого сесією 28 вересня. Дарма, що під вікнами «білого дому» кількасот мітингувальників гучно скандували: «Ястребову! Ястребову!».

      В епіцентрі пристрастей опинилося крісло ректора згаданого інституту - до речі, одного з кращих в Україні. Вакансія виникла у березні - пiсля того як Миколу Фролова перевели на посаду заступника голови облдержадміністрації. Тимчасовою виконувачкою обов'язків керівника стала проректор Валентина Ястребова. Досвідченого фахівця, здібного організатора депутати планували позбавити тимчасового «в.о.» ще на попередній сесії облради. Та без п'яти хвилин ректор мала нещастя захворіти, і призначення відтермінували.

      Невдовзі з'ясувалося, що від сесії до сесії живуть весело не лише студенти; депутати теж майстри потішити себе i влаштувати для інститутського колективу тривожний місяць вересень. Кадрового шила в мішку навіть домовленостей та інтриг не втаїти, і педагоги дізналися, що в очолюваній висуванцем Партії регіонів Олександром Нефьодовим облраді «розлюбили» Валентину Ястребову, а в претендентах на посаду ректора «засвітився» Володимир Пашков - «регіонал», голова постійної депутатської комісії з питань прав людини, інформації і свободи слова.

      На Запоріжжі дедалі більше посад займають «біло-сині». Потрібен ректор «післядипломки»? Дайош і туди «свою кадру»! Дарма, що пані Ястребову як досвідченого фахівця відстоює не тільки колектив інституту, а й управління освіти і науки облдержадміністрації, профільна комісія тієї ж облради. Валерій Буцанов, колега пана Пашкова по депутатству, вважає, що «тільки облуправління освіти й повинне пропонувати кандидатуру ректора на такий серйозний інститут». «Найдужче непокоїть наш колектив та обставина, - каже проректор Віталій Воловик, - що Пашков ні дня у школі не працював, відповідного досвіду не має».

      Претенденту № 2, мабуть, таки бракує аргументів для мотивації свого висування, якщо він відмовився зустрітися з колективом інституту в культурно-діловому центрі «Байда». За тиждень до сесії педагоги зініціювали спеціальне зібрання, однак знайомство не відбулося: пан Пашков запрошення зігнорував, хоч до «Байди» від «білого дому» - кілька десятків метрів. Боявся «розсекретити» свою персону? Питання до нього б виникли у посланців з усіх районів, які згуртувалися, аби передати облраді колективні клопотання на підтримку Валентини Ястребової (лист тільки з Кам'янки-Дніпрової підписали півтисячі педагогів!). Відповідну телеграму клопотальники відправили Віктору Януковичу, Прем'єр-міністру і лідеру Партії регіонів. Керівники і педколективи навчальних закладів запорізької «глибинки» нагадували, що ледь не третину різноманітних олімпіад і конкурсів, які проводяться в Україні - на кшталт «Вчитель року», виграють посланці запорізького регіону; на високому рівні й методична робота, яку проводить Iнститут післядипломної педосвіти. Чим не показник ефективної роботи пані Ястребової?

      Депутати Валентина Манжура, Юрій Березовський, Олександр Рабцун та інші представники НСНУ і БЮТ марно акцентували, що облрада не дотримується не лише попередньої позиції, а й вимог Закону України «Про вищу освіту», що Валентина Ястребова має фахові переваги над конкурентом. Пані Манжура врешті-решт іронічно акцентувала: «В Ястребової лише два недоліки: вона жінка і не  «регіонал»!».

      Плюси Пашкова деталізував депутат Леонід Пирогов: походження, освіта, орден Петра I - все російське. Це, звісно ж, не гріх. Однак депутат Валентина Сватьєва додала: «І мова - також!». Ось на це і повинні були зважити депутати: особливий статус інституту передбачає обов'язкове знання ректором державної мови. Навряд чи пан Пашков візьметься за українську читанку, опікуючись діяльністю в регіоні чи то «Русской общіни», чи то «Русского блока» (про специфічну громадську діяльність Пашкова «розвідданими» зі мною поділилася керівник навчальної частини інституту Тетяна Москаленко). Інша пікантна деталь: кандидатом філософських наук пан Володимир став, захистивши дисертацію «Монастирі СРСР», тоді як пані Валентина має за фахом понад сорок наукових праць, вже й докторську підготувала - і також, ясна річ, «у тему». В інституті певні, що прихід Пашкова буде «початком кінця» відлагодженої методичної і наукової роботи.

      Депутати-«регіонали» відхилили всі застереження колективу. Як і не менш слушні пропозиції колег («Чому б не провести відкритий конкурс?», «Ні? Тоді заслухаймо обох претендентів iз трибуни» і т.п.). Не пройшло. Результати ж голосування прогнозовані: за Пашкова - 71 депутат, за Ястребову - 33. Кадрове рішення сесії тут же й затвердили. Заслужений працівник освіти України Валентина Ястребова залишила сесійну залу. Незаслужено приниженою.

      За мить подався до мітингувальників і кореспондент «УМ», аби почути коментар і наміри колективу. Професор Тетяна Сущенко каже: «Ми приголомшені як підготовкою питання на сесію, так і рішенням депутатів. Мені зараз iти на лекції. Не знаю навіть, як пояснити те, що сталося... Біди наші й від того, мабуть, що інститут розташований у центрі Запоріжжя, і деякі політбоси давно зазіхають на його приміщення. Колектив певен, що йдеться і про відчуження майна комунальної власності».

      Під час перерви вдалося почути коментар і від Володимира Пашкова: «Ніяких репресій не передбачається. Я вже мав зустрічі з деякими працівниками інституту... Певен, що колектив виступає не проти мене особисто, а проти «чужого» претендента». На моє уточнення, чи працюватиме Ястребова, він дипломатично нагадав, що «не наполягатиме на якихось змінах». Ще одне уточнення від «УМ» його таки розізлило: «Владєю лі я государствєнним язиком? Ето нонсенс - жить в Украiнє і нє владєть украiнскім. Такоє обвінєніє тоже бєспочвєнноє». Прохання моїх колег підтвердити своє «владєніє» бодай кількома фразами Володимир Пашков категорично відхилив: «Єслі ви хотітє мнє екзамєн устроiть, то я думаю, что ето нє ваша прєрогатіва. Нє надо прєвишать своі полномочія».

      Чи розійдуться все ж таки дороги пана Пашкова з колективом «післядипломки»? Слово - за столицею, перебіг останніх подій у якій не вселяє особливих надій на прогнозоване і виважене рішення.