«Кому клоуна, а кому й палицю»

06.10.2006
«Кому клоуна, а кому й палицю»

Олег Блохін на прес-конференції скаржився й жартував. (Фото УНІАН.)

      Цього уїк-енду національні першості країн Старого світу візьмуть паузу, відступивши перед черговими матчами кваліфікаційного турніру чемпіонату Європи. Наша збірна завтра в Римі проведе принциповий поєдинок проти чемпіонів світу — італійців, а наступної середи зіграє вдома з шотландцями. Напередодні від’їзду на Апенніни головний тренер національної команди Олег Блохін за традицією зустрівся з журналістами.

      Спершу керманич повідомив про кадрові проблеми. Зокрема, виявилося, що капітан збірної Андрій Шевченко по прильоту з Лондона до Києва підхопив якийсь вірус, температура підскочила до 38,5оС, і питання про участь Шеви в обох матчах залишається відкритим.

      Крім того, Олександр Шовковський, котрий збирався зробити операцію на плечі лише взимку, вирішив віддатися хірургам уже після двох найближчих поєдинків «синьо-жовтих». Схоже, на цей крок 31-річного голкіпера підштовхнули невдачі «Динамо» у Лізі чемпіонів, де Шовковський проявив себе не з найкращого боку. Можливо, пластина в плечі справді заважає демонструвати Сашкові вищий рівень майстерності. А поки що Блохін розраховує саме на нього як на основного воротаря.

      — Проблема полягає в тому, що нам бракує футболістів гарного рівня в цілому, — заявив головний тренер. — Звісно, мене пригнічує ситуація, коли Кернозенко отримує червону картку, Шуст не набрав форму, а Шовковський відчуває психологічні проблеми. Але всі ми часом щось робимо не так, як слід. Переглянувши запис матчу Україна — Грузія, я зрозумів, що це щастя, що ми перемогли, — так у футбол грати не можна. Більш класний суперник покарав би нас за помилки, яких ми не припускалися вже віддавна.

      Одним з найважливіших своїх завдань Олег Володимирович назвав виведення гравців українських клубів із психологічної ями, адже наші команди в єврокубках виступають невдало. «Методи підняття настрою бувають різні. Іноді клоунів треба запросити, когось по голівці погладити, а когось і палицею побити, — давайте це залишимо між нами», — чи то жартує, чи то зізнається Блохін.

      Поскаржившись також, що немає гідної кандидатури на проблемну позицію правого захисника, на брак класних оборонців у цілому, наставник перейшов до стратегічного аналізу.

      «Фаворитом групи, як і раніше, я вважаю Францію, що й підтверджує гра цієї команди, — каже Блохін. — А наше завдання — «відчіпляти» найбільш серйозних суперників — Італію й Шотландію. У суботу ми гратимемо в лігві пораненого звіра. Ми грали з італійцями двічі у цьому році, але їхня команда після чемпіонату світу зазнала суттєвих кадрових змін. Крім того, новий головний тренер Роберто Донадоні спробував будувати команду по-своєму, проте в нього не надто виходило. Тож, можливо, під тиском преси й фанів він повернеться до схеми, за якою «Скуадра адзурра» діяла при Марчелло Ліппі».

      Головне, що Блохін виніс для себе з тих матчів: «Із цією збірною можна грати». Нічого надзвичайного у їхніх діях Олег Володимирович не побачив. «Родзинка полягає в тому, що якщо ми зіграємо в Римі вдало, в італійців буде дуже мало шансів боротися за путівку на Євро-2008, — каже наш тренер. — Адже вони втратили забагато очок на старті кваліфікаційного турніру. Для нас же не буде крахом і поразка, бо попереду ще майже весь відбірковий цикл. Важливіше брати очки у слабших суперників і вигравати домашні поєдинки, у тому числі і в Італії з Францією».

      З молодіжної збірної минулого скликання Блохін взяв до головної команди форварда «Динамо» Мілевського й захисника «Арсеналу» Романчука, хоча жодному з них і не гарантує вихід на поле.

 

ТАБЛО

Відбірковий турнір ЧЄ-2008

Становище команд у нашій групі:

            І     В     Н     П     М     О

1. Шотландія      2     2     0     0     9-1   6

2. Франція  2     2     0     0     6-1   6

3. Грузія   3     1     0     2     8-6   3

4. Україна  1     1     0     0     3-2   3

5. Італія   2     0     1     1     2-4   1

6. Литва    2     0     1     1     2-4   1

7. Фарери   2     0     0     2     0-12  0