«Прогулянка з музою» у пошуках гармонії

05.10.2006

      Віктор Гонтарів — художник, який свій творчий почерк вдосконалює протягом усього життя. Причому в різних площинах образотворчого мистецтва. Відділ промислової естетики проектного інституту, навчання в художньо-промисловому училищі імені Мухіної за фахом «художник-монументаліст», станковий живопис, розпис стін будинків, майстерня історичного мистецтва на кафедрі монументального живопису — він наче боявся пропустити бодай найдрібнішу деталь із того, що зветься професією. Така наполегливість та сумлінність трансформувалася в поглиблене розуміння художником змісту сюжетів, які лягають на полотно. Загалом, головними об'єктами його творчості є людина і природа. Причому не вирвані з контексту, а такі, що мають свою історію і... свою мудрість. Остання полягає в тому, що треба прагнути гармонії навіть тоді, коли світ, змучений конфліктами, вже розучився цю гармонію відчувати. Найдовше відвідувачі виставки затримувалися біля картини «Прогулянка з музою», на якій пишнотіла дівчина наливає по вінця келих вина.

      — Задум зробити таку виставку в Національному музеї з'явився ще років сім тому, — розповідає заслужений художник України, член-кореспондент Академії мистецтв Віктор Гонтарів. — Я давно готувався до цієї виставки, але через стан здоров'я — мав нещастя потрапити в автомобільну аварію — довелося перенести її аж на 2006 рік. Зараз у Національному музеї експонується 63 моїх роботи. Здебільшого це полотна останніх десяти років, найбільше з того, що я написав протягом 2000-х.

      На відкритті виставки був також презентований альбом і каталог «Зоряний віз Віктора Гонтаріва», наклад якого, щоправда, зазнав суттєвих втрат ще до цієї події: студенти Віктора Гонтаріва з Харківської академії дизайну і мистецтва слідкують за мистецьким процесом, а якщо це стосується вчителя, то й поготів.

      Виставка харківського художника Віктора Гонтаріва у Національному художньому музеї працюватиме до 29 жовтня.