Багатство дрейфує до «крутiших»

28.09.2006
Багатство дрейфує до «крутiших»

Малюнок О. КАЗАНСЬКОГО.

      Тема рейдерства в Україні сягнула такого розголосу, що владі вже стало незручно далі зберігати мовчанку. Голова Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку Анатолій Балюк, виступаючи минулого тижня на форумі «Злиття і поглинання в Україні», повідомив, що днями, після наради у першого віце-прем'єра Миколи Азарова, можливо, буде створено урядову робочу групу з цих питань. За словами пана Балюка, група працюватиме на підставі міжнародного, передусім російського, досвіду боротьби з рейдерством. Таким чином, схоже, нарешті закінчиться період, коли Держкомісія ніби зумисне не помічала проблем, пов'язаних з існуванням реєстраторів-«двійників», нескінченними розборками акціонерів і лукавим суддівством під час розгляду конфліктів у сфері корпоративних прав.

      Можливо, із розглядом проблеми рейдерства новий Кабмін зволікав би і далі, якби не ціла низка досить-таки гучних заяв і публікації в іноземній пресі. Заради справедливості варто зазначити, що найбільш протверезливо пролунала заява Європейського банку реконструкції та розвитку. Відразу після призначення нового Прем'єра директор представництва цього банку в Україні Камен Захарієв закликав новий уряд захищати право власності в країні. Спостерігаючи за збільшенням «рейдерських атак», пан Захарієв дійшов висновку, що в Україні право власності стало відносним поняттям. Недосконалість корпоративного законодавства і надміру широка юрисдикція судів дозволяють у нас власнику однієї акції заблокувати рахунки і діяльність компанії.

      Однак ця заява практично ніяк не вплинула на ситуацію. Навпаки, якщо раніше рейдерство поширювалося лише на вітчизняні підприємства, то віднедавна воно почало зачіпати інтереси іноземних інвесторів. Ці історії набули розголосу за кордоном. Зокрема, 15 вересня в газеті «Файненшл таймс» було опубліковано статтю про рейдерство в Україні. Ішлося, зокрема, про американську сільськогосподарську групу «Бунге». Її нещастя розпочалися після того, як одна українська бізнес-група придбала міноритарний пакет Дніпропетровського маслоекстракційного заводу, 94 відсотки акцій якого належать американцям.

      Хоча випадки незаконних спроб заволодіти успішними підприємствами і висвітлювалися у вітчизняних ЗМІ, системного розгляду цього явища в Україні не було. Боязку спробу узагальнити відомі факти і хоча б якось захистити підприємства від захоплення «олігархічними кланами» зробила Українська спілка промисловців і підприємців. Вона направила на ім'я Президента Віктора Ющенка лист відповідного змісту. Відтоді минуло три місяці, а список жертв рейдерських нападів став ще довшим. Крім таких підприємств, як «Квант», «Маяк», «Буревісник», «Арсенал», «Більшовик», Київський судоремонтно-будівельний та Редукторний заводи, меблевий комбінат і взуттєва фабрика «Київ», об'єктом протиправних дій став унікальний Дослідний завод зварювального устаткування Інституту імені Євгена Патона.

      Методика в рейдерів зазвичай однакова — купівля, а потім ліквідація підприємства для отримання привабливих столичних земельних ділянок з метою їх подальшого продажу, вважають працівники заводу. Місцезнаходження підприємства у одному із центральних районів столиці обумовлює зацікавленість з боку окремих комерційних структур заволодіти цією часткою землі. Першим кроком на шляху до досягнення своїх протиправних цілей стало сумнівне придбання однією з таких структур 5,9 відсотка акцій заводу. На переконання колективу підприємства, за цими рейдерськими діями стоїть група рейдерів, які ставлять за мету заволодіти землею унікального науково-виробничого комплексу для отримання кількох гектарів землі в центрі Києва та спорудити на цьому місці торговельно-розважальні заклади.

      Попри те, що кількість подібних випадків стрімко збільшується, рейдерство як процес в Україні тільки розпочинається. Таку думку висловив у коментарі для «УМ» керівник Центру економічного розвитку, позаштатний радник Президента України Олександр Пасхавер. «У нас ще немає інституційних структур для боротьби з цим явищем», — зазначив він, додавши, що в Росії ситуація щодо рейдерства є виразнішою. Яку політику в цій галузі обере уряд Януковича, поки що незрозуміло багатьом. «Мене цікавить, — наголосив далі експерт, — чи визнає Партія регіонів цінності Помаранчевої революції. За словами Олександра Пасхавера, багато що залежатиме від того, чим є насправді Партія регіонів, яку представляє Віктор Янукович. Вона буде «партією реставрації» чи «партією еволюції»? «Шанси на «реставрацію» невеликі, — підкреслює аналітик. — Стан суспільства зараз такий, що воно налаштоване досить мужньо і готове контролювати владу».

      Утім тим, хто захоплює підприємства всупереч букві й духу закону, сьогодні боятися нiчого. Влада не повстала проти олігархічних кланів, та й чи повстане? Поза сумнівом, вона зовсім не готова до такого повороту подій, більше того, не наважується навіть ввести цей процес у правове русло. Інакше б український парламент давно прийняв закон «Про акціонерні товариства». Цей правовий акт поставив би крапку в довжелезних історіях протиборства поміж власниками пакетів. Але надто мало серед наших народних депутатів є таких, хто зрадів би цьому. Пан Пасхавер звернув увагу на те, що доля законопроекту «Про акціонерні товариства» така ж нещаслива, як і в іншого — «Про податок на нерухомість». «В обох випадках ідеться про податок на багатство, однак у наших громадян створили думку, нібито це — податок на бідних», — переконаний Олександр Пасхавер.