Заселимо в «хати з лободи»

23.09.2006

      Унікальне за цинізмом своїх діянь злочинне кубло виявили УБОЗівці. Як повідомив начальник Запорізького облуправління Костянтин Антонов, група осіб упродовж чотирьох років займалася примусовим переселенням власників міських квартир у розвалюхи сіл Запорізької чи Дніпропетровської областей. У спосіб вельми простий і, звісно ж, антизаконний. «Група діяла дуже професійно, — зазначив пан Антонов. — Одні підшуковавали клієнтів, другі їх «опрацьовували», схиляючи до переселення, треті відстежували, аби клієнти не йшли скаржитися до силових інстанцій».

      Розпочинали спритники з байок: ми вам — інший, дещо скромніший, однак пристойний дах над головою і купу грошей, ви нам — документи і доручення на переоформлення. Аферисти зазвичай вішали «локшину» на вуха одиноких і похилого віку пенсіонерів чи п'яничок. Хтось слухав і вірив, хтось однією рукою хилив чергову чарку, а другою пiдписував потрібні папери. А за кілька днiв вантажівка з «не хитрим» домашнім скарбом, поблукавши вулицями Запоріжжя, виїжджала за околицю мiста і прямувала до одного з сіл. Дружина «афганця» Георгія (обоє — типажі «соціального дна» навіть iз вигляду) днями стала героїнею багатьох телесюжетів: «Уже дорогою я питала у Жорика, куди нас везуть... Він же казав, що ми будемо жити на Уральській!». У Запоріжжі в родинi Георгiя була трикімнатна квартира, тепер — «а-ля хлів» у селі Червоногригорівка, де вони ніколи досі не були.

      У такий спосіб «ріелтери» переселили близько півсотні запоріжців. Хто погоджувався, а потім передумував, того залякували вбивством або били. З деяких свідчень: «Бив навіть той, що представився адвокатом...»; «Сказав, що вб'є, якщо не дам документів»; «Змусили підписати папери...». Потім усіх цих ошуканих вивезли в занедбанi хати Новоолександрівки, Біленького, Червоногригорівки та інших сіл Запорізької чи Дніпропетровської областей. Примусових переселенців мало втішала та обставина, що в селах знаходилося чимало «колег по нещастю».

      Дехто з ошуканих схаменувся і мав намір відкликати своє доручення на переоформлення, однак не мав такої можливості. Начальник облУБОЗу каже, що злочинці нікому не повертали документи, а без паспорта ніякий нотаріус не оформлюватиме папери. Водночас Костянтин Антонов повідомив, що один iз приватних нотаріусів юридично сприяв здійсненню оборудок iз нерухомістю. Задіяні в аферах і родичі, близькі аферистів.

      Придбавши «хату з лободи» й одержавши навзамін сучасну квартиру в обласному центрі, виродки діяли завбачливо: нікого зі своїх родичів, ясна річ, не заселяли, а терміново збували квартири за ринковими цінами. Більше мільйона доларів «навару» аферисти мали від виселення лише 15 власників квартир (ці епізоди слідство вже довело).

      Наразі затримано лише двох лідерів групи. Слідство за порушеною кримінальною справою ускладнює та обставина, що неймовірно важко знайти потерпілих і свідків. Ще більше непокоїть Костянтина Антонова, що п'ятеро ошуканих померли за вельми загадкових обставин, багатьох узагалі неможливо розшукати...