Україна буде з комунальним раєм

23.09.2006
Україна буде з комунальним раєм

Володимир Рибак. (Фото PHL.)

      На курорті керівники майже 150 міст з усіх регіонів України дискутували на тему «Інноваційні шляхи муніципального розвитку: сучасний стан, прогнози, проекти і програми». Серед запрошених були: експерт Ради Європи, професор Сорбонни Жерар Марку, представники десяткiв міжнародних фондів, агенцій, депутати  Верховної Ради, чиновники секретаріату Президента і Кабміну. Вітання учасникам слухань надіслали Президент України, Прем'єр-міністр і голова Верховної Ради.

      «Стрижневою» була проблема реформування житлово-комунального господарства. Віце-президент Асоціації міст України Мирослав Пітцик і мер Славутича (Київщина) Володимир Удовиченко звинуватили столицю у перекладанні проблеми на регіони: закон передбачає відповідальність як громадянина, так і держави, яка де-факто «встановила податок на трубу: є тепло чи немає, а споживач платить, а держава, коли заманеться, підвищує вартість енергоносіїв, заганяючи місцеву владу в глухий кут». На захист існуючої системи виступив директор Міжнародного інституту фінансів Василь Кравченко: у світі ресурси дорожчають, і в нас минули часи, коли кіловат коштував дві копійки. За газ німці, мовляв, уже платять до тисячі доларів, а ми — по 22 за ту ж тисячу кубометрів. Журналісти нагадали чиновникам і різницю в зарплатні. І поцікавилися: де ж 20 млрд. кубометрів дешевого газу з українських родовищ, які де-юре належать народу, а де-факто — «роздерибанюються» олігархами? Нардеп Анатолій Матвієнко несподівано підтримав озвучену 18 вересня Миколою Азаровим версію: на комунальну сферу використовується 15 млрд., а цього замало, решта йде на технологічні потреби. І навіть розізлився: «Те, що каже Юлія Володимирівна, — неправда. Дорога популізму дуже небезпечна... Треба дивитися, яка вартість комунальних послуг у світі».

      Не було питань у журналістів до Василя Кравченка, котрий пригасив суперечку нагадуванням, що Україна — третій у світі споживач газу, що в Європі давно перейшли на опалювання помешкань електроенергією («У нас повинна бути відповідна державна програма»). Заінтригував і «комунальний» віце-прем'єр-міністр Володимир Рибак. Не тим, що доля місцевих бюджетів у 2007 році зросте на три відсотки (мери не знають, скільки повноважень буде делеговано регіонам додатково): «Колись і 60 відсотків матимуть території, — пообіцяв пан Рибак. — Тоді й наступить комунальний рай! Ми з вами повинні визначати принципи децентралізації системи управління і фінансової системи, а моє завдання — усі розумні думки і пропозиції проштовхувати в столиці і розповідати вам, що ці питання будуть вирішувати. Бодай 20 зi 100 — і це вже буде результат».

      Багато суперечок виникало навколо проблеми створення товариств співвласників будинків, у чому ніби ледь не лідирує Бердянськ. А місцевий споживач не розуміє, про який досвід мерії йдеться?.. Запозичити б ліпше новації чернівчан, де на розвиток міста йде понад 200 мільйонів (ласі шматки майна  в Чернiвцях почали продавати лише недавно, за реальними цінами, а в Бердянську за вісім років «кермування» мера  Валерія Баранова від продажу землі виручено лише 2,5 млн. грн.), у керівників Комсомольська, що на Полтавщинi, де бойлери для підігріву води встановлюють за рахунок бюджету міста, мешканцiв Славутича (Київщина), які створили дієву громадську раду, без згоди якої мер рішень не приймає... «Досвід? Я тільки вивчаю це питання», — зізнався пан Рибак. Віце-прем'єр підтвердив, що він лише «вникає» в новацію: «Треба, щоб гроші, зібрані товариствами співвласників, лишалися в них, аби вони самі замовляли послуги, а влада повинна вчити управдомів і створювати підприємства з надання послуг цим товариствам».

      Наостанок Володимир Рибак дещо несподівано резюмував: «Органи місцевого самоврядування в системі управління повинні стати основною ланкою в країні... Вирішимо всі проблеми на місцях — тоді Україна буде і в ЄС, і в НАТО. Як цивілізована держава».

      Словом, побалакали. Чи не ліпше скликати слухання не біля теплого моря, а деінде, можливо, під час осінніх дощiв чи хурделицi. Аби люд нікуди не квапився і мав більше часу для пошуку аргументів для дискусій, тема яких «маленьких українців», поза сумнівами, «пече».