Під Новобогданівкою знову бабахнуло

20.09.2006
Під Новобогданівкою знову бабахнуло

Пiд Новобогданiвкою досi небезпечно. (Фото PHL.)

       Пікантні подробиці були оприлюднені на черговому засіданні штабу з ліквідації наслідків вибухів на артскладах і на брифінгу голови Запорізької обладмiнiстрацiї  Євгена Червоненка. Посадовці акцентували, що  розгрібання, в прямому і переносному значеннях, завалів під Новобогданівкою пришвидшується. Як поінформував представник Південного оперативного командування полковник Володимир Толстой, на території військової частини перекрито дахи всіх адмінбудівель, військовослужбовці ночують у казармі, харчуються в оновленiй їдальні; завершується освітлення технічної території по всьому периметру. Позаяк підрозділ воєнізованої охорони вже в повному складі, до 20 вересня буде знято всі міліцейські блок-пости. У вересні буде знищено всю траву; аби це робити регулярно, виділено кошти на придбання 200 тонн гербіцидів (воїстину: гримнуло – почали хреститися! Досі ми чули тільки напівбайки посадовців, військових і цивільних про загрозу сухого травостою).

      Складніше з грішми для компенсацій. Дві сім'ї, щоправда, одержали кількасот гривень за спалене снарядами сіно; задовольнили також, поки що частково, претензії обстріляних сільгосппідприємств «Мир» і «Відродження»; профінансовано і скління вікон (у Спаському — в повному обсязі, у Новобогданівці виконано лише половину робіт), латання  дахів i тріщин у стінах  ще попереду.

       Ще проблемніше з житлом для подружжя Цибків. 110 тисяч гривень на придбання будинку їхній сім'ї з держбюджету ще «течуть». Столичні посадовці наполягають, що необхідно дотриматися букви закону і провести тендер. Та ж учасником «торгів» буде лишень тітка з мелітопольського провулку Елеваторний, дім якої приглянувся новобогданівцям Юлі і Дмитру!

      «Бомбу» оприлюднив і Євген Червоненко. З характерною для нього відвертістю «губернатор» сказав журналістам, що швейцарське обладнання, на жаль, в руках наших фахівців спрацьовує «не так». Результат? Уже двічі на артскладах знову бабахнуло! Саме під час задіяння технологічного і технічного дива, здатного руйнувати боєприпас спрямованим ударом ядра зі швидкістю десять кілометрів за секунду! У швейцарців відсікання підривника відбувається настільки швидко, що основний заряд не встигає здетонувати (інший прилад руйнує стінки снаряда, в тому числі реактивного, а третій випалює вибухонебезпечну начинку боєприпасів). Імпортне обладнання і в руках наших фахівців робить свою справу. Несподіванка в іншому: чомусь детонують боєприпаси, що лежать поруч! «Нехай і двічі, з інтервалом у вісім днів, однак цього достатньо, аби ми вимагали удосконалити технологію, продумати всі деталі», — зауважив Євген Червоненко. За одержаною в прес-службі облуправління МНС інформацією, непередбачувані вибухи трапляються лише в десяти відсотках спроб задіяння швейцарського обладнання. Надто небезпечне оце «лише», аби надалі ризикувати без додаткових заходів убезпечення населення і тих, хто працює з техдивом швейцарської фірми RUAG.