Європейські віражі Ялти

20.09.2006

      До Європи можна йти різними шляхами — розповідати про наміри чи робити реальні кроки. Один із таких — етап Кубка Європи з ралі, який цими вихідними відбудеться в Ялті. Голова оргкомітету «Ялта Немірофф ралі-2006», глава Запорізької облдержадміністрації, колишній автогонщик Євген Червоненко розповідає: «Минулого року, коли ялтинське ралі дебютувало, ми ставили перед собою мету — провести в Україні Кубок Європи. І ми досягли неможливого — без дворічного випробувального терміну нам надали статус етапу Кубка Європи! Щиро вітаю прихильників автоспорту в Україні та СНД із цією перемогою. Торік ми подарували їм незабутнє видовище, яке наблизило нас до Європи. Цього року ми зробимо його ще яскравішим».

      За словами Червоненка — останнього чемпіона СРСР, у 1992 році Україна вже робила спроби увійти в систему континентальних змагань, але економічна ситуація тоді не дозволила реалізувати цю мрію. Тепер — інші часи. Водночас і цього разу на організацію визначної події в українському автоспорті не було витрачено жодної бюджетної копійки.

      Євген Червоненко лише рік тому очолив національну федерацію і довів, що у сенсі реалізації сучасних проектів ми вже у Європі. Недаремно сьогодні власники бренду «Ялта Немірофф ралі» ставлять нову високу мету — етап Кубка світу.

      Нинішній етап міжнародного ралі «Кубок Європи» під патронатом Президента Віктора Ющенка відбудеться у Ялті, Алушті та біля гори Ай-Петрі 22-24 вересня. На асфальтових серпантинах гірських доріг випробовуватимуть себе найкращі ралійні екіпажі України та гості з-за кордону. На гонщиків очікує нелегке випробування, адже їм доведеться подолати майже 200 км складних доріг гірського Криму, яким дала високу оцінку Міжнародна федерація австоспорту. Спостерігати за цим дійством зможе понад 200 тисяч глядачів. Для забезпечення їх безпеки задіяні МНС, МВС та добровільні помічники. Завдяки телетрансляції за гонками спостерігатиме численна глядацька аудиторія. Сюрпризом для багатьох стане приїзд у ці дні в Ялту багатьох відомих політиків, бізнесменів, зірок шоу-бізнесу, спорту та кіно. Мер Ялти Сергій Брайко напередодні сказав, що очікує близько 40 тисяч додаткових туристів, деякі з яких спеціально припливуть на своїх яхтах. Тобто міський бюджет навіть отримає нагоду для наповнення.

      А бюджет нинішніх перегонів у Ялті, за словами Євгена Червоненка, удвічі перевищує минулорічний, а рівень призового фонду наближатиметься до європейського. Очікується, що такого сильного представництва у нас ще не було і серед учасників — загалом у Ялті стартуватиме понад 60 екіпажів.

      А особливо тепло на презентаційній прес-конференції зустріли представникiв нашої відомої династії автогонщиків — старшого та молодшого Олександрiв Салюкiв. Минулого року напередодні ялтинських перегонів вони потрапили у жахливу аварію, але повернулися в автоспорт. Через те що тоді тривала боротьба за життя батька, Салюк-молодший не взяв повноцінної участі у ралі-2005. Але тепер Сан Санич, який, до речі, очолює турнірну таблицю ралійного чемпіонату України, оголосив про намір виграти.