Торговища на кістках не буде

19.09.2006
Торговища на кістках не буде

Суботник саме в розпалі. (Фото автора.)

      На місці двох кривавих сутичок між слов'янськими торговцями Центрального міського ринку, розташованого, нагадаємо, на древньому мусульманському цвинтарі, і кримськотатарською громадою минулої суботи відбувся заздегідь проанонсований муфтіятом суботник. Причому напрочуд мирно, без будь-якого шумового ефекту у вигляді козачого демаршу і міліцейських кордонів. Приблизно дві сотні репатріантів на чолі зі своїм лідером, нардепом Мустафою Джемільовим, взявши в руки віники, ломи і лопати, очистили від сміття і підмурків торгових рядів частину території (на іншій колишній власник ще продовжує демонтаж металевих конструкцій).

      Тепер підприємці і мешканці Бахчисарая поступово звикають до нового міського ринку поруч iз будинком райдержадмінiстрації. Колишні затяті «протестанти» мені зізнались, що тут їм навіть зручніше. А ось із керівником споживчого товариства «Весна» Володимиром Медведєвим, під дахом якого вони раніше працювали і протестували, торговці не хочуть знатись, бо він їх елементарно використав. Адже донедавна люди думали, що вони повноцінні пайщики СП, проте раптом, після перенесення ринку, з'ясувалось, що всі юридичні права на «Весну» перебрали лише три співзасновники на чолі з Медведєвим. Про це «УМ» розповів керівник Бахчисарайської райдержадміністрації Ільмі Умеров. «Тепер люди хочуть зареєструвати своє товариство, — каже Ільмі Рустемович, — аби відійти від Медведєва. Але вся проблема в тому, що рішення міськради про надання землі під новий ринок оформлено ж на «Весну». Тобто необхідне нове рішення міськради. Потрібно також визначитись з тим, хто буде розраховуватись з фірмою «Консоль», яка звела ринок на новому місці. А це понад 700 тисяч гривень. Самі підприємці не проти взяти на себе цю суму. Але це можливо лише після адміністрування ринку. Третя проблема — майнова. Річ у тім, що ще в червні при безкоштовному прийомі— передачі майна від райспоживспілки сама «Весна» оцінила його (декілька капітальних будівель) у 130 тисяч гривень. Однак за півтора місяця, коли зайшлося про компенсації, з'являється так званий акт незалежної експертизи, де те ж саме майно оцінюється вже в півтора мільйона. Даним актом Медведєв і його компанія починають шантажувати владу. Про це я повідомив прем'єр-міністру і спікеру парламенту Криму, які були гарантами вирішення конфліктної ситуації. Я готовий розмовляти з підприємцями, всіляко допомагати їм у створенні власного підприємства. Проте більше не буду допомагати у жодному питанні «Весні» і його засновникам, котрі своїми діями двічі призводили до кровопролиття. Ними повинні займатись вже інші структури, правоохоронні».

      Щодо подальшого використання вивільненої території на вулиці Будьонного, то це має вирішувати Бахчисарайський державний історико-культурний заповідник. Навряд чи міська влада після трирічної серії конфліктів відважиться щось переграти (два роки тому виконком погодився з аргументами заповідника). Проте, аби реалізувати розроблений ним проект  мусульманського цвинтарного комплексу «Азіз», на думку керівника району, спершу, рік-другий, потрібно ретельно попрацювати вже науці, тобто археологам. Адже під товщею асфальту і бетону — древні поховання.