Катівня в школi

19.09.2006

      Навряд чи хто очікував такого шаленого резонансу щодо восьмихвилинного відеофільму, який зняли випускники школи-комплексу № 27 у Чернівцях. Самі 17-річні юнаки не сподівалися такої реакції після аматорських зйомок шкільного «бойовика» «Лох — ето судьба» (саме з таким правописом). Сьогодні вони знову герої, але вже не такі, як у школі. В університеті, де вчаться троє з хлопців, про їхні подвиги знають і, безперечно, засуджують — як викладачі, так і студенти. Але, що цікаво — факультет хлопці собі обрали педагогічний. Які вже з них будуть педагоги, одному Богу відомо. Чернівецьку ситуацію обговорювали навіть на засіданні Кабміну. Після цього міністр юстиції Роман Зварич висловив свою стурбованість з приводу фактів побиття та знущання, яких завдали учням. За його словами, порушення прав дітей та приниження їхньої честі й гідності заборонено Конвенцією ООН про права дитини, Конституцією України та Законом України «Про освіту». Зокрема, Законом України «Про освіту» передбачено таке: забезпечення безпечних умов навчання та виховання у навчальних закладах покладається на їхнього власника (або уповноважений ним орган) і керівника навчального закладу; захист дітей, молоді від будь-яких форм фізичного або психічного насильства зобов'язані забезпечувати педагогічні та науково-педагогічні працівники; посадові особи і громадяни, винні у порушенні законодавства про загальну середню освіту, несуть відповідальність у порядку, встановленому законами України.

      Аби не допустити повторення інциденту, що трапився в Чернівцях, Роман Зварич видав наказ, за яким у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах будуть проведені уроки з питань соціально-правового захисту дітей. Заплановано упродовж тижня лекції, бесіди, консультації, на яких дітям роз'яснюватимуть основні права та обов'язки неповнолітніх, а також відповідальність за вчинення злочинів та правопорушень. Також Мін'юст розробить пам'ятки для дітей. Лекції, до речі, починаються уже з цього тижня. Проведуть профілактичну роботу і з учителями та директорами шкіл. А перший урок із питань соціально-правового захисту дітей в одній зі шкіл Києва відкриє особисто міністр Роман Зварич.

      У Чернівцях шкільний інцидент також продовжує бути темою № 1. Безконтрольності та безвідповідальності адміністрації та працівників школи № 27 дана належна оцінка. Офіційного рішення Міністерства освіти та науки з цього приводу ще немає, хоча проблема там теж обговорювалася. А от колегією міськради рекомендовано визначити ступінь вини і розглянути доцільність перебування на посадах керівництва школи (директора, заступників), психолога, педагога-організатора, оголосити догану класному керівникові минулорічного 11-А класу з неможливістю в майбутньому працювати класним керівником.

      Колегія визнала незадовільною роботу адміністрації педколективу школи. Рекомендовано до кінця 2006 року вивчити питання реорганізації школи-комплексу №27 у загальноосвітній навчальний заклад І—ІІІ ступенів з оновленням педагогічних кадрів.

      У рішення колегії також включена вимога посилення моніторингу учнівського середовища на предмет виявлення фактів жорстокості й насильства, із цією метою запропоновано встановити телефони довіри в органах УМВС, прокуратури, облдержадміністрації та всіх райдержадміністраціях, за якими діти і батьки могли б повідомляти про подібне анонімно.

      З посади вирішено звільнити директора школи та трьох його заступників з навчально-виховної та виховної роботи, двох педагогів-організаторів та психолога. Наразі вони ще не звільнені. Начальник міського управління освіти Валентина Малишевська говорить, що рішення колегії управління міської ради має дорадчий характер, але, думає, що найближчим часом управління звільнить цих осіб. Хоча вчителями вони працювати, звичайно, зможуть. Колегія управління освіти міської ради також звернулася до міського голови щодо оголошення догани першому заступнику начальника управління освіти міської ради та головному спеціалісту, яка відповідала за організацію виховного процесу в школах.

      А тим часом ситуація у міських школах залишає бажати кращого. Начальник управління освіти і науки облдержадмiнiстрацiї Валерій Крамар оприлюднив результати дослідження, яке провів Центр практичної психології і соціальної роботи управління освіти Чернівецької міської ради серед учнів 10—11 класів школи-комплексу № 27. Згідно з дослідженням, 14 відсотків опитаних відчули моральне насильство з боку вчителів школи, 12 — фізичні покарання з боку педагогів. На запитання «Чи існує проблема насильства, проявів жорстокості у вашій школі?» — «так» відповів кожен п’ятий учень. А 14,3 відсотка опитаних вважають, що вчителі часто самі є ініціаторами насильства і кривдження учнів.