«Відхідняк» «грандів»

19.09.2006
«Відхідняк» «грандів»

М'яч у ворота Шуховцева Саблич буквально заніс. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

      «Динамо» виявилося більш «розбитим» після відчутної поразки в Лізі чемпіонів, ніж «Шахтар». Такий висновок напрошується із порівняння перемог наших двох лідерів у національній першості. Можна додати — чергових перемог. Кияни просто дивом вирвали три очки в «Іллічівця». У грі підопічних Анатолія Дем'яненка не змінилося найголовніше — проблеми в обороні та нездатність футболістів виявляти свої найліпші якості в несприятливих умовах. А умови на стадіоні «Динамо» були саме такими — це й напівпорожні трибуни, і суттєві вимушені зміни у складі, і величезне бажання амбітного суперника скористатися психологічним станом господарів.

      До перерви румунські «робочі конячки» зі «Стяуа» за таких умов, які мали в неділю «іллічі», вже, мабуть, вели б у рахунку з різницею у два м'ячі, але цього разу табло показувало парадоксальні 1:0 на користь киян. Горану Сабличу вдалося добити «круглого» у сітку плечем після удару Родріго в поперечину. Здавалося б, тривіальна фраза з опису голу, але пригадайте амплуа цих «героїв» динамівської перемоги. Так, це центральні захисники, які до перерви надали маріупольцям стільки можливостей для взяття воріт, що їх вистачило б на кілька матчів. Часто «Динамо» рятував Шовковський, а ще частіше гостям просто не вистачало навіть не майстерності, а впевненості в собі, віри, що таке «Динамо» можна запросто обігрувати.

      Матч на стадіоні ім. Лобановського породив сумніви, чи є у «біло-синіх» повноцінний резерв на сьогоднішній день. Гавранчич відійшов від травми й нарешті замінив Юссуфа, але, м'яко кажучи, не переконав — бив неточно здалеку, зі своїми безпосередніми оборонними обов'язками впорався погано, адже гості найчастіше загрожували з центральної зони. Саблич замінив на позиції Родольфо — гол забив, але надійності захисним редутам не додав. Белькевич уже не спроможний стати повноцінною заміною травмованому Реброву. Лише Флорін Чернат хоч якось доводив, що може бути корисним у креативі, але і в його пасиві — величезна кількість втрат м'яча. Найбільша ж проблема — що фактично нема ким замінити на правому фланзі двожильного Гусєва.

      До речі, у цьому матчі за «Динамо» зіграли лише четверо футболістів, які є кандидатами до національної збірної, хоча одержаний після матчу приз «УМ» «За честь прапора України» динамівці заробили удвічі більшим представництвом. Ребров лікуватиметься три тижні, Ротань консультується у медиків за кордоном, Мілевський і Ващук вже приступили до тренувань, а Федоров вибув до кінця сезону. Можливо, у поверненні на поле «своїх» і полягає рецепт майбутньої реанімації команди, яка так упевнено розпочинала сезон?

      «Шахтар», до речі, задіяв у матчі з «Таврією» шістьох українців. І всі, крім Гая, — збірники. Цим фактом не зміг не похвалитися після матчу Мірча Луческу. Олексій Белік знову забив, довівши свій бомбардирський рахунок у чемпіонаті до чотирьох голів. Але чи довів він тренерові своє право на місце в основі під час єврокубкових баталій? Брандао, за словами «гірничого» наставника, був відсутній не через те, що його покарали за змарновані моменти в Римі, — він просто «травмувався».

      Щодо власне матчу, то, як справедливо визнав опісля гри, наставник кримчан Михайло Фоменко, гра йшла до першого голу. Елано майстерно виконав у «дев'ятку» штрафний удар із 17 метрів, призначений за вельми неоднозначних обставин. Водночас хотілося б почути від тренерів команд вищої ліги, чому їхні підопічні грають із лідерами лише до першого пропущеного м'яча? А таке ж саме трапилося у Суперлізі з самим чемпіоном! З ким поведешся — від того й наберешся?

      Без поразок і надалі йдуть «Арсенал» та «Дніпро», причому підопічні Олега Протасова віддають перевагу «нулівкам» навіть у матчах з явно слабшими суперниками. Якщо нічийна серія цілком влаштовує прихильників «канонірів», бо команда лише повертає собі упевненість, то в Дніпропетровську чекають не лише демонстрації надійності тилів, а й призабутої результативності.

      Містечкова сенсація туру — поразка «Карпат» удома «Ворсклі». Львів'яни, звичайно, можуть розповідати, що так сталося через вилучення захисника Миколи Іщенка, котрий відмахнувся від Грумича — автора першого полтавського голу — й поцілив йому ліктем в обличчя. Арбітр Сергій Шебек (до речі,який встановив новий рекорд України, провівши свій 191-й матч у вищій лізі), прийняв таке жорстке рішення лише після консультацій з лайнсменом. Заради справедливості варто зауважити, що й самі «Карпати» доклали чимало зусиль, щоб не виграти, і це визнав після гри тренер Олександр Іщенко. Полтавчани ж гостьовою перемогою чудово підстрахувалися перед найближчими можливими втратами очок: найближча гра в них — із «Динамо».

      «Кривбас» без проблем здолав опір «Зорі», яка звикає до нового наставника Володимира Безсонова. Дубль безсумнівного лідера криворіжців, грузина Васила Гігіадзе, вивів його в лідери суперечки бомбардирів.

      Учасники Кубка УЄФА мали право зіграти в понеділок, чим учора ввечері й скористалися.

 

ТАБЛО

Результати матчів

6-го туру:

«Карпати» — «Ворскла» — 1:2

      12 000 глядачів

      Голи: Батіста, 56 — Грумич, 7; Кондратюк, 56

      Вилучення: Іщенко, 45+2 («К»)

«Сталь» — «Арсенал» — 1:1

      3 200 глядачів

      Голи: Касьянов, 6 — Канкава, 55

«Шахтар» — «Таврія» — 3:0

      17 500 глядачів

      Голи: Елано, 44; Белік, 52; Левандовський, 66

«Кривбас» — «Зоря» — 2:0

      9 000 глядачів

      Голи: Гігіадзе, 36, 42 (пен.)

«Динамо» — «Іллічівець» — 1:0

      5 000 глядачів

      Гол: Саблич, 41

«Харків» — «Дніпро» — 0:0

      4 500 глядачів

«Металург» (З) — «Металіст», «Чорноморець» — «Металург» (Д) — грали вчора.

 

Турнірне становище:

            І     В     Н     П     М     О

1. «Шахтар» 7     6     1     0     19-1  19

2. «Динамо» 7     6     1     0     18-4  19

3. «Арсенал»      7     3     4     0     9-5   13

4. «Таврія» 7     3     2     2     5-6   11

5. «Дніпро» 7     2     5     0     5-2   11

6. «Металіст»     6     3     1     2     8-8   10

7. «Кривбас»      7     2     3     2     10-12 9

8. «Карпати»      7     2     3     2     5-7   9

9. «Іллічівець»   7     2     1     4     7-9   7

10. «Ворскла»     7     2     1     4     5-7   7

11. «Металург» Д  6     1     4     1     3-4   7

12. «Харків»      7     1     3     3     6-10  6

13. «Чорноморець» 6     1     3     2     7-12  6

14. «Металург» З  6     0     4     2     2-8   4

15. «Сталь» 7     0     2     5     2-8   2

16. «Зоря»  7     0     2     5     3-11  2

      Бомбардири: Гігіадзе («Кривбас») — 6, Елано («Шахтар») — 5, Белік («Шахтар») — 4.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Перша ліга. 10-й тур. «Оболонь» — «Сталь» — 1:0 (Іващенко, 85; нереалізоване пенальті: Ситник, 9 («С»)), «Волинь» — «Спартак» (І-Ф) — 1:0 (Донець, 75), «Миколаїв» — «Динамо-Ігросервіс» — 0:0, «Олександрія» — «Борисфен» — 3:0 (Гребинюк, 15; Казанюк, 25; Кундель, 30), «Закарпаття»  — «Кримтеплиця» — 2:0 (Микуляк, 43 (пен.), 61 (пен.); вилучення: Гайдаш, 61 («К»)), «Дніпро» — «Геліос» — 1:1 (Зелді, 20 — Пахолюк, 90+2), «Десна» — «Енергетик» — 1:4 (Круковець, 48 — Худзик, 19; Ципердюк, 20; Чернов, 29; Кікоть, 37), «Динамо-2» — ФК «Львів» — 2:0 (Федорів, 27; Зозуля, 78), «Нафтовик-Укрнафта» — «Поділля» — не відбувся.

      Лідери: «Оболонь» — 28, «Геліос», «Закарпаття» — 20, «Динамо-Ігросервіс» — 19, ЦСКА — 18, «Нафтовик» — 17 (9), «Волинь — 17...

      Гравці хмельницького «Поділля» відмовилися їхати на матч із «Нафтовиком» до Охтирки через хронічну невиплату зарплатні. Команда може знятися з чемпіонату на середині турнірної дистанції.