Дайте лісам землі!

16.09.2006
Дайте лісам землі!

Головний лісівник Черкащини Анатолій Карпук: «Ці школярі у майбутньому можуть стати кваліфікованими лісівниками». (Фото автора.)

       Нещодавно, вперше в історії Черкаського обласного управління лісового господарства, тут створили консультативний дорадчий орган — Громадську раду, куди увійшли представники профспілки, науковці, екологи і журналісти Черкас. Створення такої ради, кажуть лісівники, зумовлене часом: через її членів працiвники управління звертатимуться до громадськості, вислуховуватимуть пропозиції людей і враховуватимуть їх у процесі підготовки та виконання рішень Державного комітету лісового господарства України і обласного управління лісового господарства зокрема.

      «Відкритість і прозорість у нашій роботі — тільки на користь справі. Ми хочемо, щоб про роботу лісівників Черкащини населення знало більше, адже ми виконуємо необхідну для країни справу — бережемо та примножуємо  лісовий фонд Черкаської області. Посадити за 2006 рік 1500 гектарiв нового лісу — це копітка і важка праця», — зазначає «УМ» головний лісівник Черкащини Анатолій  Карпук. Він каже, що при традиційно визначених обсягах лісовідновлення  — посадки лісу на площі близько 1000 гектарiв — цього року лісгоспи Черкаської області посадили на 500 гектарiв більше, ніж торік.

      А наступного року планується засадити лісом загалом 2000 га, половину — на землях державного лісового фонду, половину — на землях, непридатних для сільськогосподарського виробництва. До таких напружених буднів у 2007 році всі лісгоспи Черкаського обласного управління лісового господарства  готові. Єдине, що гальмує справу, це питання відведення землі під заліснення. Головному лісівнику Черкащини довелося навіть писати доповідну на ім'я голови Черкаської облдержадміністрації Олександра Черевка, аби зрушити це з мертвої точки, оскільки саме на Черкащині питання відведення землі під заліснення йде досить повільно, адже в області близько 70 тис. га земель не використовується у сільськогосподарському виробництві. Водночас обласному управлінню лісового господарства важко одержати під заліснення з цих земель, що є справою державною, 15 — 20 тис. га. Таку тяганину з відведенням землі Анатолій Карпук пояснює проблемами з фінансуванням робіт із заліснення, адже, щоб виготовити проектну документацію на заліснення тільки 1 га землі, треба викласти 400 грн. Ці кошти повинні виділяти з обласного бюджету та природоохоронного фонду. Не останню роль тут грає і те, що багато керівників районного, селищного та сільського масштабу не поспішають виділяти такі землі. Поки що обласне управління лісового господарства одержало під заліснення близько 1000 га, на 250 га з них має державні акти.

      «Ще у XV столітті лісистість Черкащини становила 37— 42 вiдсотки. Нині держава прагне відновити те багатство, і вже до 2015 року, відповідно до завдань Державної програми «Ліси України», ми плануємо засадити лісом у Черкаській області територію в 15000 гектарів», — наголошує пан Анатолій. На його думку, 2006 рік став переломним у роботі лісової галузі, адже з Державного бюджету вперше за 15 років лісовому господарству України було виділено 25 млн. грн. Таку ж суму було закладено в Держбюджеті поточного року на заліснення земель, виведених iз сільськогосподарського виробництва. Отож лісгоспи та лісництва Черкащини виконали обсяги лісокультурних робіт і вже освоїли ці державні кошти.

      «У поточному році на державному рівні вдалося здійснити дві хороші й довгоочікувані лісівниками справи— це прийняття Кабінетом Міністрів Концепції розвитку лісового господарства і затвердження Верховною Радою  нового «Лісового кодексу», які регламентують лісогосподарську діяльність, є правовими юридичними нормативними документами для нас», — говорить Анатолій Карпук. Він переконаний, що все це  стало для нашої держави, і лісової галузі зокрема, в якій пан Анатолій працює багато років, своєрідним стартом, з якого  починається вихід лісового господарства держави на якісно новий рівень розвитку. І найважливішим у цьому, на думку головного лісівника Черкащини, є завдання з розширеного відтворення лісів  на всій території України, в тому числі й на Черкащині, де лісистість сьогодні становить 15,6%, хоча оптимальною ця цифра має бути — 18—20%.

      Дуже важливим є й те, що у  новому Лісовому кодексі питання виділення землі з державного лісового фонду площею до 1 га є винятково  в компетенції голови  облдержадміністрації і повинні обов'язково погоджуватися з сесією обласної ради. Більше 1 га землі має право виділяти, відповідно до прийнятого рішення, тільки Кабінет Міністрів. У цьому плані лісівникам Черкащини тепер легше працювати, адже бажаючим «прихватизувати» частину лісу й збудувати там собі «хатинку», вони просто відкривають «Лісовий кодекс», у якому чорним по білому написані всі ці правила, чітко й зрозуміло.