Осінній мікст

14.09.2006
Осінній мікст

Група солістів Федерального джазового оркестру Німеччини BuJazzO. (Фото Вадима КОЗЛОВСЬКОГО.)

      Організатори та спонсори фестивалю джазу, що проходив 9—10 вересня у Вінниці, цього року поставили питання таким чином, щоб максимальну користь від нього могли отримати не лише місцеві слухачі, а й музиканти. Найліпше це можна було зробити одним способом: надати можливість вийти на сцену і пограти разом із зірками, чий авторитет у світі сумніву не підлягає. Звісно, це ускладнювало підготовку, бо потребувало додаткових репетицій перед початком, але результат виправдав себе на всі сто.

      Уже перший концерт розпочали спільними композиціями співачка Ніна Шацька (Москва), піаніст і композитор Андрій Кондаков (Санкт-Петербург), і вінничани — барабанщик квінтету Jazz Atmosphere Олександр Хорєв та камерний оркестр «Арката» (останній відомий передусім як виконавець музики академічного плану, але становище господарів, як мовиться, зобов'язує, тому камерники мусили трохи «оджазитись»). Саме за допомогою такого мікст-колективу Кондаков презентував свою нову програму «Осінні балади», в якій мали сольні партії ще два «атмосферники» — Володимир Стратійчук (саксофон) та Роман Кульматицький (труба).

      Серйозним випробуванням для «атмосферників» стали також спільні виступи з «Чорним Черепом із Маямі» — саксофоністом-віртуозом Джессі Джонсом і з німецько-українським колективом «Жан П'єр Фрьолі та друзі», який очолює культур-аташе посольства Німеччини в Україні, досвідчений гітарист Ж. П. Фрьолі. Після такої розминки учасники Jazz Atmosphere вийшли на власний концертний забіг, у якому прозвучали твори керівника проекту і його клавішника Дмитра Пауткіна.

      Що стосується європейських зірок, то їх репрезентували Федеральний джазовий оркестр Німеччини BuJazzO під керуванням знаменитого Петера Хербольцмайєра та «Хор Турецького» (Росія).

      А своєрідно доповнили осінню «мішанину» два колективи з виразними національними ознаками — молдовський UniVox jazz vocal group і грузинський The Shin. Стиль, у якому грають грузини, вони самі визначають як іберо-кавказький джаз.