— Тату, а «Зоряний мiст» є? — Так, синку, це — фантастика

07.09.2006

      Початок осені у Харкові тепер важко уявити без масового паломництва письменників-фантастів і людей, які заробляють на цій індустрії гроші. Як тільки минуть дощі й на вулицю прийде перше бабине літо, пишуча братія одразу ж збереться у «вирій». Цього разу місто готується прийняти майже 370 гостей з України, Росії, Білорусі, Німеччини та Італії. Крім, власне, літераторів, їдуть видавці, критики, художники, літературні агенти, перекладачі, журналісти. Усіх їх, як завжди, крім фантастичної програми з феєрверком, концертами, чемпіонатом з пейнтболу і «Пікніком на узбіччі», чекає довгий перелік семінарів, диспутів і зустрічей із читачами. Тобто, перш ніж отримати обіцяну розважалівку, письменники змушені будуть вже традиційно попрацювати в поті чола на розвиток та популяризацію рідного жанру і близької до нього науки.

      До речі, саме «науковість» харківського фестивалю вигідно різнить його від двох інших вітчизняних конвентів, що проходять тепер у Києві та Миколаєві. Причому науковці вже традиційно виступають не лише в ролі запрошених, а й організаторів та учасників форуму. Подібний тандем вчених та літераторів виникав у місті щонайменше двічі ( у 50-х та 60-х роках) і кожного разу завершувався створенням подібних форумів. Оскільки ж їх учасники переймалися не лише проблемами фантастичної літератури, а й долею людства та сучасної науки, обидва Клуби закрили як такі, що «не відповідають інтересам передової радянської молоді». Знову взялися за своє харків'яни лише у травні 1989 року, організувавши вже третій за рахунком Клуб любителів наукової фантастики. Ще через десять років його найактивніші учасники провели перший «Зоряний міст». Цього року вчені підготували для письменників астрономічну програму з виносом на майдан телескопів та філософські диспути під егідою найпопулярнішого харківського мислителя, кандидата філософських наук Ігоря Рассохи.

      Літературна частина фестивалю буде, як завжди, робочою. Тобто письменники за два тури змушені будуть визначити у своєму «таборі» переможців одразу у трьох розділах: «Цикли, серіали і романи з продовженням», «Крупна форма» та «Дебютна книга». На сайті «Зоряного мосту» вже з'явилися списки учасників цьогорічного конкурсу. Виявляється, фантасти напрочуд трудолюбиві. У перших двох номінаціях вони представили по 136 творів, у третій — 108. У другий тур голосування вийдуть автори, які набрали не менше десяти голосів. Переможці традиційно отримують рубіновий «Філософський камінь» та «Золотий Кадуцей».

      Список іменитих гостей цього року залишився незмінним. До Харкова знову їде киянка Марина Дяченко та москвичі Василь Головачов, Сергій Лук'яненко, Олег Дивов. Але, як видно зі списку учасників форуму, фантастикою сьогодні «хворіють» не лише мешканці мегаполісів. До модних столичних літераторів приєдналися цього року письменники з Ростова-на-Дону, Пермі, Нижнього Новгорода, Кіровограда, Нікополя і навіть Обнінська. Правда, зростаюча популярність жанру та масова поява нових імен у літературних метрів викликає останнім часом не лише радість, а й певне занепокоєння. Минулого року вони провели диспут, на якому застерегли початківців від надмірного захоплення усілякого роду бісівщиною. А цього разу планують подискутувати на тему «Література, логіка та інтелектуальне бидло».