Шліфування «морської» перлини

06.09.2006
Шліфування «морської» перлини

Реконструкцію одного з найкрасивіших театрів Європи — Одеського державного академічного театру опери та балету — обіцяють закінчити наступного року. (Фото Укрінформ.)

      День Одеси відзначився не лише трояндовими дощами,  квітковими виставками та концертами популярних співаків. Він став ще чудовим приводом запитати у найвищих державних мужів, що з’їхалися на святкування, про перспективи й напрями розвитку українського портового центру.   

      Зокрема, віце-прем'єр із гуманітарних та соціальних питань Дмитро Табачник, який завітав до Одеси, висловив журналістам позицію уряду щодо перспектив розвитку міста. Кабмін, примiром, вирішив повернутися й активізувати реалізацію кількох раніше ухвалених програм, серед яких — Програма комплексного соціально-економічного розвитку Одеси на 2005—2015 роки. «Йдеться передусім, — уточнив віце-прем'єр, — про перспективи розвитку комунального господарства, системи освіти, розв'язання проблем водопостачання, енергозабезпечення, впорядкування забудови історичної частини міста. Наступного року починається реалізація програми, що передбачає створення в Одесі не менше як 25 тисяч нових робочих місць щороку і залучення додаткових інвестицій у розвиток соціально-економічної інфраструктури. Почнеться реконструкція міської інфекційної лікарні — за участі державного та місцевого бюджетів, — будівництво обласної інфекційної лікарні з відділеннями для ВІЛ-інфікованих та хоспису для хворих СНІДом і туберкульозом». До реалізації програми комплексного соціально-економічного розвитку Одеси на 2005—2015 роки планується залучити низку міністерств і відомств.

      Днями уряд поставив крапку у тривалому протистоянні навколо Одеського інституту сухопутних військ, зазначив пан Табачник. Ухвалене 30 серпня рішення враховує інтереси Міністерства оборони України, Міністерства освіти, Одеської облдержадміністрації та обласної ради. Вирішено погодитися з пропозицією Міноборони і Міносвіти щодо реорганізації Одеського інституту сухопутних військ шляхом приєднання до Одеського національного політехнічного університету і створення у його складі військового інституту. Постановою передбачено, що земля, споруди, навчальна база військового інституту залишаються у державній власності. Кабінет Міністрів створив спеціальну комісію з представників  міністерств та відомств, яка проведе інвентаризацію майна. Міноборони погодилося з рішенням зберегти в Одесі військовий навчальний заклад  iз подальшим заснуванням на його базі ліцею з посиленою військовою підготовкою.

      Уряд розгляне й інше проблемне питання — фінансування реконструкції знаного у цілому світі Одеського академічного театру опери та балету. Ці роботи планують закінчити наступного року. Нині, за словами пана Табачника, уточнюється кошторис проведення завершальних робіт: «Суми називають різні. Місцева влада — 70 мільйонів гривень. Експерти Міністерства архітектури і будівництва та корпорації «Укрреставрація» твердять, що можна завершити реконструкцію театру за умови виділення 50 мільйонів гривень». Віце-прем'єр також наголосив, що підтримає звернення до уряду місцевої влади щодо вирішення питання зміни меж міста Одеси: «Проблема справді важлива — Кабмін буде ініціювати її розв'язання таким чином, щоб розширити межі Одеси й забезпечити повноцінний розвиток унікального мегаполісу нашої країни».

      Не менш важливим є те, зауважив пан Табачник, що у складній політичній ситуації «Одеса подає чудові приклади плодотворної співпраці політиків на користь територіальної громади. Цьому не заважає, для прикладу, те, що мер Одеси є членом партії «Народний Союз «Наша Україна», а більшість в Одеській міськраді складають депутати від Партії регіонів».