Цукор буде

06.09.2006

      Українці ще досі пам'ятають минулорічну «цукрову лихоманку», коли з полиць магазинів різко зник солодкий пісок, а якщо раптом і знаходили пачечку, то ціна її «зашкалювала» за п'ять гривень. Та цього року така ситуація не повинна повторитися — Україна зібрала врожай буряку достатній не тільки для того, щоб забезпечити свої внутрішні потреби, а й для того, щоб відновити його експорт.

      «Розширення посівних площ на 10 відсотків (до 850 тисяч гектарів) і сприятливі погодні умови дали свої результати: як очікується, врожай цукрового буряку цього року перевищить торішні показники на чотири-п'ять мільйонів тонн і досягне 20 мільйонів. Заводи отримають 17,5—18,5 мільйона тонн сировини, з якої можна виробити 2,1 мільйона тонн цукру», — повідомив керівник аналітичної служби Всеукраїнської аграрної конфедерації Володимир Лапа Агентству промислових новин. Тоді як, за різними оцінками, внутрішня потреба України в цукрі становить 1,8—2 мільйони тонн.

      Не менш оптимістичні дані надає асоціація «Укрцукор» — прогноз виробництва цукру з буряку врожаю 2006 року становить 2,1—2,4 мільйона тонн. З прогнозом «Укрцукру» погоджуються й інші експерти. Так, керівник аналітичного агентства Аgriculture Сергій Наливка також вважає, що рівень виробництва «білого пiску» може перевищити 2,2 мільйона тонн. «У заводів навіть буде можливість експортувати 150 тисяч тонн», — упевнений Наливка. Однак продавати цукор на зовнішні ринки підприємства зможуть лише за сприяння уряду. «Найбільш перспективними є країни Близького Сходу, але закріпитися на них непросто, тому що Україна не є членом ВТО. Якщо ж питання з експортом не буде вирішене на міжурядовому рівні, то на вітчизняному ринку можливий обвал цін, через що сезон стане ризикованим», — повідомив Сергій Наливка.

      Щодо можливого різкого зростання собівартості виробництва цукру в цьому сезоні через подорожчання енергоносіїв, то аналітики запевняють, що подорожчання енергоносіїв компенсує здешевлення сировини. Так, якщо минулоріч у запалі боротьби за буряк заводи піднімали ціни до 200 гривень за тонну, то цього року вони навряд чи перевищать 175 гривень.

      Національна асоціація цукропереробників України «Укрцукор» також заявляє, що до переробки сировини пiдготувалися 120 заводів України. «З 26 серпня по 1 вересня виробництво розпочали вісім заводів, з вересня — 105, ще п'ять заводів — із жовтня», — повідомив голова правління асоціації «Укрцукор» Микола Ярчук агентству «АПК-Інформ», додавши, що тільки на підготовку матеріальної бази цукрових заводів витрачено більш ніж 500 мільйонів гривень. Минулого ж року буряк переробляли 115 цукрових заводів України, виробивши 1,89 мільйона тонн цукру.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>