Християнське виховання за вказівкою «згори»

01.09.2006
Християнське виховання за вказівкою «згори»

Підручник для першого класу з курсу «Християнська етика в українській культурі» із зошитом та CD-диском першокласникам київська влада вручатиме безкоштовно. (Фото Володимира СТАДНИКА.)

До київської влади не достукалися

      Один із заступників київського мера Віталій Журавський на початку літа підписав указ, згідно з яким у частині київських шкіл для учнів 1—4 класів запровадять обов'язковий предмет «Християнська етика в українській культурі». На прес-конференції Журавський зазначив, що викладатимуть предмет лише у тих школах, де батьки учнів не проти того, щоб їхні діти вивчали християнську етику. Проте Журавський не пояснив, чи будуть викладати цей курс у тих школах, де частина батьків учнів проти його введення, а частина — за.

      Протягом двох тижнів пан Журавський не зміг зустрітися з кореспондентом «УМ» та відповісти, якою була мотивація введення цього курсу та в яких саме школах його буде запроваджено, чи є в міському бюджеті гроші на підготовку вчителів з такого досить незвичного для пострадянських шкіл предмету. Ми залишали у приймальні Журавського свої питання і телефони, але відповіді, на жаль, так і не отримали.

Мiнiстр київським курсом не задоволений

      Легше виявилося поговорити щодо курсу християнського виховання з представниками Міністерства освіти. Там нам пояснили, що курс «Християнська етика в українській культурі» вводять з ініціативи київської влади і фінансують із бюджету Києва. Тож запроваджувати подібні курси для учнів 1—4 класів в усій Україні МОН поки що не збирається.

      Сам же міністр освіти Станіслав Ніколаєнко не підтримує ідею введення цього курсу для молодших школярів. «Ми провели дослідження, яке показало, що етику можна викладати вже у 5—6 класах, коли діти можуть більш самостійно мислити, робити свої висновки», — розповів він на брифінгу, що відбувався паралельно з семінаром для вчителів «християнської етики».

      Міністерство освіти ще з минулого року запровадило в усій Україні курс «Етика» для 5-6 класів. Також учні цих класів могли слухати замість «світської» етики курси «Християнська етика» або «Релігійна етика», але підручників із цих предметів не існувало. Саме через це курси релігійного спрямування в загальноосвітніх школах країни практично не викладали. Як повідомили в Міносвіти, цього року підручників із релігієзнавчих предметів для середніх шкіл ще не буде, їх лише розробляють на основі недавно узгоджених із представниками всіх конфесій методологій. Чомусь поважні діячі лише влітку цього року змогли домовитися щодо особливостей викладання подібних курсів.

Священики не замiнять вчителiв

      У МОН розповіли, що викладати курси етики мають право лише люди з педагогічою освітою. Тому в школи навряд чи будуть запрошувати священиків. Очевидно, це розумне рішення, адже не виключено, що представники різних конфесій могли би зчинити «бійку» за право нести чистим душам «розумне, добре, вічне».

      Спеціально підготовлених спеціалістів з етики в Україні не існує, тому викладачі (найчастіше це класні керівники молодших класів, історики, філологи) мають пройти спеціальні підготовчі курси в інститутах післядипломної освіти.

      Заступник начальника управління освіти Святошинського району Києва Ігор Лук'янчук розповів, що минулого року в жодній школі з їхнього району не викладали релігійну чи християнську етику. Учні шкіл цього району не виявили бажання прослухати курси такого спрямування. Через те, що церква, за Контитуцією, у нас відділена від держави, Лук'янчук вважає, що цілком достатньо розповідати про етичні засади в різних релігіях в курсi «Етики». Навіщо київська адміністрація вирішила ввести у програму ще один курс — «Християнська етика в українській культурі», — він не знає. «Для мене це було несподіванкою», — каже пан Ігор.

      Тим часом у Солом'янському районі до запровадження нового курсу готові. Начальник управління освіти цього району Олена Рудзинська розповіла, що у них є школи, де діти протягом багатьох років слухають курси християнського спрямування. «Батьків, які виступали проти того, щоб їхня дитина відвідувала цей курс, не було», — каже директор 12-ї київської школи Валентина Чорна. У цій школі курс «Основи християнської культури та виховання традиційної моралі» протягом десяти років читає священик отець Богдан (Лонгин).

Підручник пише священик

      Саме отець Богдан, член Всеукраїнського православного педагогічного товариства, є автором нового київського підручника для 1-х класів з Християнської етики в українській культурі», який зветься «Дорога добра». Отримав замовлення на написання книги отець на початку літа, але, за його словами, у педагогічного товариства були гарні напрацювання у цій сфері. «Діти духовність сприймають не раціонально, а емоційно, чуттєво, через музику, художні образи, саме тому цей курс викладати, з одного боку, легко, а з іншого — дуже складно», — розповiдає отець Богдан.

      Проректор із наукової роботи Київського міжрегіонального інституту удосконалення вчителів Елла Бєлкіна розповіла, що отець Богдан як автор надзвичайно толерантний, а його тексти цікаві та повчальні. До підручника, в якому буде багато малюнків, додається робочий зошит та диск, де записано колядки та щедрівки, розповідь про свято Воскресіння, Різдво та інші традиційні релігійні свята українців.

      Учителів, які викладатимуть «Християнську етику», підготують під час одноденного семінару. Пані Бєлкіна впевнена, що одноденного семінару для підготовки викладачів з цього специфічного курсу цілком достатньо. Адже для першачків викладатимуть ази моральності, які давно відомі дорослим людям, тим більше педагогам.

      Курс читатимуть раз на тиждень. Не може не радувати те, що педагогам не рекомендують ставити оцінки за цей предмет. З іншого боку, вчителі мають зацікавити учнів самим уроком, а не оцінками. Зважаючи на те, що майже всі конфлікти батьків і дітей закінчуються лекцією старших про моральність, порядність та правила, завдання вчителів з етики видається не з легких. Також хотілося б, щоб уроки етики не перетворювалися на «виховні години». Наш класний керівник під час таких уроків «чехвостив» чергових, які погано справлялися зі своїми обов'язками, розповідав про «дрес-код» нормального учня та аналізував поведінку кожного з нас. Хочеться сподіватися, що так етику для першачків у київських школах не викладатимуть.

  • За що воюємо на Донбасі?

    У Станично-Луганському районі Луганської області, більша частина якої підпорядкована Україні, із 24 середніх шкіл усього дві школи є українськомовними. Одна з таких шкіл — Чугинська загальноосвітня І — ІІІ ступенів, де впродовж 15 останніх років навчання здійснюється винятково державною мовою. >>

  • «Ми розробили тести, здатні розпізнати справжнього вчителя»

    Останнім часом в iнтернеті з’явилися повідомлення про суперечності та недоліки, що нібито притаманні визнаному лідеру педагогічної освіти України Національному педагогічному університету імені М. П. Драгоманова, помилки, допущені його керівництвом тощо. Складається враження, що «хтось» прагне системної дискредитації вишу. >>

  • Майбутнє пам’яті

    Якою була б сьогодні Україна, якби 25 років тому на полицях наших книгарень з’явилися сотні видань про українську історію і культуру — для дітей і дорослих? А школи отримали б новенькі комплекти репродукцій картин видатних українських художників на історичну тематику, портрети знаних постатей, краєвиди природних перлин України? >>

  • «ХНУРЕреволюція»

    Міністерський аудит виявив у Харківському національному університеті радіоелектроніки багатомільйонні розтрати, у результаті чого одразу три проректори позбулися своїх посад. Але, незважаючи на сенсаційність цього повідомлення, його важко назвати фінальним акордом війни, що триває у цьому ВНЗ з осені минулого року. >>

  • Луцький уже йде на посадку?

    Максим Луцький та весь екіпаж колишніх керівників Національного авіаційного університету чекає для себе «льотної погоди». Екс-депутат ВР від Партії регіонів, екс-голова Солом’янської райдержадміністрації Києва, екс-проректор НАУ, близький товариш сановитих утікачів Дмитра Табачника та Рената Кузьміна, Луцький прагне позбутися хоча б одного «екс» — разом із чотирма колегами з керівної верхівки НАУ, звільненими в.о. ректора університету через незаконне призначення та заключення контрактів екс-ректором Миколою Куликом з перевищенням службових повноважень. >>

  • Усе почалося з Брейгеля...

    Не кожна школа може похвалитися багаторічною історією. Столична Предславинська гімназія №56 функціонує в ошатному приміщенні колись міського училища для однорічного навчання грамоти дітей малозабезпечених киян, ухвалу про створення якого прийняла Київська міська дума ще у 1902 році. >>