Рух. На місці?

30.08.2006

      Резонансні справи, особливо коли вони стосуються загадкових смертей відомих персон, в Україні розслідуються не вельми результативно, таке наше «селяві». З дня смерті видатного борця за Україну В'ячеслава Чорновола минуло трохи більше семи років, а остаточно з'ясувати, чи він загинув у ДТП з низкою прикрих випадковостей, чи його вбили в ретельно спланованій акції, ще ніхто не зміг. Торік кримінальну справу поновили, проте невдовзі вона знову була спущена на гальмах. І невідомо, як би все склалося, якби не 15-та річниця Незалежності та приурочене до неї відкриття пам'ятника Чорноволу.

      Наразі Генпрокуратура проводить нові експертизи у справі загибелі В'ячеслава Чорновола. На Різницькій зазначають, що слідство поновили рік тому, а зараз відбувається повторна експертиза, результати якої варто очікувати найближчим часом, інформує «5-й канал».

       Кілька днів перед цим, на відкритті пам'ятника Чорноволу, додаткове розслідування того злощасного ДТП закликав провести Віктор Ющенко. «Ми знову повертаємося до того питання у вигляді чергового і нового доручення, яке я дав як Президент, — сказав під пам'ятником глава держави. — Ми повинні вийти на якісь інші висновки, виходячи з тих матеріалів, які сьогодні вже накопичились у прокуратурі, у слідчих органах, висновки, які, скоріше, підведуть нас до того, що це не було побутовою історією».

      Тим часом заступник голови Народного руху В'ячеслав Коваль у коментарі «УМ» розповів про роль його партії в цій справі. «Рік тому ми передали всі матеріали [партійного розслідування] Генеральній прокуратурі, — зазначив пан Коваль. — Але зрушень у цій справі не було. За цей рік ми кілька разів або у телефонній розмові, або під час зустрічі знову звертали увагу на те, що потрібно дати відповідь суспільству на всі питання... Наскільки мені відомо, справу готували до закриття. І ми, скориставшись моментом — відкриттям пам'ятника, — говорили з Президентом про те, що потрібно вже було б розібратися у цій справі. Адже є дуже багато питань».

      А тепер питань ще більше. З одного боку, прокуратура нібито займається розслідуванням. З іншого — правоохоронці, схоже, готові знову, як уже було за покійного міністра Юрія Кравченка, підсумувати: «закрито за відсутністю складу злочину». Бо справа дійсно непроста, і доказова база в ній не вельми переконлива. З третього ж боку — Президент теж схиляється до версії про вбивство. Як і, до речі, більшість українців. А правда де? І хто в такому випадку є ключовою силою, яка не дає нам пізнати цю правду?

      І ще. Колишній правоохоронець Микола Степаненко, який займався дослідженням смерті Чорновола впродовж кількох років, переконаний: «Розслідування цієї справи навмисно затягується. Силу і вплив у ГПУ, МВС та й в державі загалом набирають ті, хто проти об'єктивного розслідування», — зазначив він ще кілька місяців тому, на сьомі роковини смерті В'ячеслава Максимовича. Степаненко нарікає на те, що справу Чорновола досі «розслідують» ті самі люди, що й у попередні роки: заступником керівника МВС, як і раніше, є Петро Коляда, а «замом» Генпрокурора — Віктор Шокін.

      Самого ж Степаненка повернули до лав Міністерства внутрішніх справ після інавгурації Віктора Ющенка, але знову звільнили з органів на початку цього року. До речі, і з комісії з розслідування вбивства Чорновола при Народному русі пана Миколу теж звільнили.

 

КОМЕНТАР

В'ячеслав Коваль,

народний депутат України, один із лідерів Народного руху:

      — Ми переконані, що загибель В'ячеслава Максимовича не була випадковістю. Це організована акція. І тому ми після обрання Президентом Віктора Ющенка звернулися до глави держави і до правоохоронців, звернули їхню увагу на всі неоднозначні обставини, досі не пояснені слідчими органами. Справа була закрита, але ми її поновили. І тепер уперше з вуст глави держави прозвучала не версія, а теза про те, що загибель В'ячеслава Чорновола є дуже підозрілою. Президент України схиляється до того, що це була організована акція проти лідера НРУ.

      Думаю, якщо справа потрапить у суд, там усе буде зрозуміло. Навіть пересічному громадянину після ознайомлення із матеріалами справи стає ясно: при тих обставинах, на тій дорозі ніякої випадкової загибелі не могло бути.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>