Миколі Пирогову — від московських кутюр'є

29.08.2006
Миколі Пирогову — від московських кутюр'є

Церква-мавзолей Миколи Пирогова. (Фото автора.)

      У Національному музеї-садибі Миколи Пирогова у Вінниці з'явився унікальний експонат — одяг для забальзамованого тіла знаменитого хірурга. І хоч він зовсім не старий (пошитий тільки в цьому році), проте як дві краплини води схожий на своїх історичних попередників, що їх носили в XIX сторіччі.

      Річ у тім, що від дня смерті Пирогова і першої бальзамації минуло 125 років, і весь цей час тіло було одягнуте у справжній мундир таємного радника, який власник носив за життя. І хоч сукно та інші аксесуари одягу збереглися чудово, за зовнішнім виглядом він не міг не постаріти під цілком природним впливом фізичних чинників. Під час останньої (уже восьмої за ліком) ребальзамації, яка відбулась торік, косметично підремонтували старий мундир та зняли мірки з тіла.

      Відтак постало непросте питання: де виготовити одяг за технологією, що вже стала набутком історії? Адміністрації музею допоміг земляк — професор Василь Зоря. У 1971 році він закінчив Вінницький медінститут, зараз мешкає в російській столиці, де працює завідувачем кафедри у Московському державному медико-стоматологічному університеті, проте підтримує тісні зв'язки зі своєю малою батьківщиною. (Варто згадати, що він уже двічі передавав особисті кошти, за рахунок яких частково оплачувалося проведення попередніх ребальзамацій).

      Дізнавшись про труднощі, які виникли у музейників, Зоря звернувся до художньо-виробничих майстерень Великого театру, де — знову ж таки за власні гроші — замовив «костюм» для Вчителя. Три місяці під керівництвом заслуженого працівника культури Російської Федерації Галини Нуріджанової працювали художники-модельєри Юлія Берляєва та Наталія Федосєєва, щоб виготовити точний відповідник історичного експоната, і врешті його передали до Вінниці. Зараз обновка перебуває на зберіганні і чекає на переодягання після чергової ребальзамації, яку повинні провести через кілька років — точніший час буде визначений комісією, що стежить за станом тіла. Не виключено, що Микола Іванович Пирогов отримає цей подарунок якраз до круглого ювілею, адже у 2010-му виповнюється двохсотріччя від дня його народження.