Царську стежку «затоптали»

16.08.2006
Царську стежку «затоптали»

Через зсуви на будiвлi Лiвадiйського палацу з'явилися трiщини. (Фото Укрінформ.)

      Нещодавня «рекогносцировка» на Царській стежці неподалік Лівадійського палацу-музею, схоже, переконала місцевих чільників і самого кримського прем'єра Віктора Плакіду, що деякі з 232 активних зсувів на Південнобережжі мають все ж рукотворну природу. Бо на власні очі і на прикладі конкретної «хатинки» вони пересвідчились, що і Царська стежка, і нижня автотраса Ялта — Лівадія помiтно «поїхали» (не кажучи вже про утворені тріщини в палаці-музеї) саме через приватну забудову. Найцікавіше, що, певно, і сам «крутий» забудовник, що вгатив не один мільйон «зелених» на дозвіл будівництва, розчищення майданчика від вікових реліктових дерев тощо, тепер бідкається — начебто непробивні бетонні конструкції помпезного обійстя теж не уникнули тріщин. Проте роботи товстосум ( як і, власне кажучи, його сусіди) все ж не припиняє. Тодi як його архітектурна втіха створює купу незручностей пересiчним жителям навколишніх селищ і відпочивальникам, котрі змушені через аварійність головної дороги (рух там тимчасово перекритий) добиратись до Лівадії об'їзною.

      За результами «польового виходу» Віктор Плакіда провів робочу нараду, де визначив комплекс першочергових заходів щодо локалізації руйнівного явища в районі селища Лівадія. А також дав доручення підлеглим серйозно розібратись, «чим викликано неналежне виконання обов'язків керівництвом селищної ради в рішенні надання ділянок під забудову в районі пам'ятника архітектури світового значення і активного зсуву».

      Якби Віктору Плакіді та його команді при цьому вдалось ще якось «загальмувати» фірми «Київгідроінвест» та «Агат-А», яким наприкінці 2004 року Держкомітет з природних ресурсів видав ліцензії на користування надрами для розробки родовищ піску в 20-кілометровій прибережній смузі між горами Хрестова та Аюдаг і 7-кілометровій між мисом Плака й Алуштою, то це справді був би комплексний підхід. Адже, як попереджають фахівці, те піскодобування не тільки поступово геть знищить пляжі ПБК, а й вкупі з хаотичним облаштуванням заможних українців (і не тільки українців) активізує ті ж самі зсувні процеси .