Коли гармати майже мовчать

16.08.2006
Коли гармати майже мовчать

Мирний патруль — три євреї i собака. (Фото РЕЙТЕР.)

      У ніч із понеділка на вівторок, першу ніч після оголошеного перемир'я, поблизу позицій ізраїльських військ у Лівані вибухнули щонайменше десять ракет типу «Катюша». За інформацією Бі-Бі-Сі, Тель-Авів не вважає цей інцидент порушенням перемир'я, оскільки обстріл вівся не по ізраїльській території. Прем'єр-міністр Ізраїлю Ехуд Ольмерт у зверненні до парламенту повідомив, що Ізраїль продовжить переслідування лідерів «Хезболли», незважаючи на оголошене перемир'я. І довів це на ділі. Ізраїльські військові під час дрібних збройних сутичок вбили в Лівані впродовж понеділка щонайменше п'ятьох бойовиків «Хезболли». Проте перемир'я надалі діє.

      Ехуд Ольмерт передбачив, що колись можлива ще одна війна з «Хезболлою». Лідер «Хезболли» Хасан Насраллах, виступаючи на телеканалі «Аль-Манар», у відповідь заявив, що його організація здобула «історичну і стратегічну» перемогу. Він додав, що не час говорити про роззброєння організації, а також пообіцяв, що «Хезболла» допоможе ліванцям у відбудові знищених Ізраїлем будинків та виділить кошти на придбання меблів і оплату житла.

      Командуючий військами ООН у Лівані генерал-майор Ален Пеллегріні закликав впродовж найближчих днів збільшити чисельність миротворчого контингенту на півдні країни. Резолюцією ООН передбачено збільшення чисельності миротворців із теперішніх двох тисяч до 15 тисяч. Лише після доведення контингенту ООН до цієї чисельності й підсилення його 15 тисячами ліванських військовослужбовців війська Ізраїлю залишать південь Лівану. Ймовірно, що це станеться не скоро — представник ООН у Нью-Йорку заявив, що наразі жодна країна світу не дала твердої обіцянки надіслати свій військовий контингент під прапором ООН до Лівану.

      Навіть за невизначеності ситуації на південь Лівану повертаються тисячі біженців. За оцінками Міжнародного комітету Червоного Хреста, в Лівані потребують негайної допомоги 400—450 тисяч біженців. 31 серпня у Швеції має відбутися міжнародна конференція з надання гуманітарної допомоги Лівану. На неї запрошені представники урядів 60 країн світу.

* * *

      Ізраїль отримав перепочинок на Північному фронті, але при цьому продовжує дії на Південному, тобто в Секторі Газа. Ізраїльтяни активно полюють на бойовиків з організації «Хамас», не переймаючись особливо втратами серед мирного населення. Позавчора ввечері ізраїльська авіація розбомбила будинок у таборі палестинських біженців Джебалія, де начебто був командний центр збройної організації «Ісламський джихад». Позавчора ввечері озброєні палестинці викрали в Секторі Газа двох тележурналістів, які працюють на американську телемережу новин «Фокс ньюс». Цей телеканал відомий чіткою пробушівською позицією. Доля викрадених, американського репортера Стіва Сентанні та новозеландського оператора Олафа Віїга, не відома. Всі відомі палестинські організації заявляють про свою непричетність до викрадення, тому, можливо, йдеться про кримінальний акт з метою отримання викупу. Про це свідчить вчорашня заява дружини викраденого новозеландця — Аніти Макнот, що переговори про звільнення журналістів уже ведуться.

 

Втрати сторін упродовж 33-денної війни

      Громадяни Лівану — 1071 (за даними уряду Лівану) чи від 900 до 1150 (за даними ЗМІ). Ізраїльські втрати, за даними армії: 114 військовослужбовців і 43 цивільних. Збитки економіки Лівану, за даними уряду цієї країни, — 2,5 млрд. доларів. Збитки економіки Ізраїлю, за даними уряду цієї країни, — 1,1 млрд. доларів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>