Через «тіньову економіку» або брудну політику

16.08.2006
Через «тіньову економіку» або брудну політику

      Не дивно, що кілька тижнів МВС усіляко приховувало від громадськості цей резонансний факт: 26 липня під час службового відрядження до Донеччини безслідно зник начальник підрозділу боротьби з незаконною конвертацією грошових коштів УБОЗ МВС України Роман Єрохін. Ще б пак! Адже з'ясувалося, що 44-річного полковника міліції злочинці викрали на замовлення одного з його «клієнтів», на махінаторську діяльність якого вийшов саме Роман Єрохін. Такої ганьби МВС ще не знало! Тим більше що злочинці скористалися інформацією про службовий автомобіль Єрохіна з Богомольця, 10. З іншого боку, два тижні мовчанки МВС у «справi Єрохіна» можна пояснити ще й активними оперативними діями щодо розшуку полковника i затримання винних у його викраденні. Лише після перших вагомих успіхів у цій справі міністр внутрішніх справ Юрій Луценко розповів пресi про обставини цієї справи, які не можуть не вражати.

       Роман Єрохін займався економічними злочинами, зокрема, конвертаційними центрами, які відмивають гроші. За словами міністра Луценка, ще в лютому полковник Єрохін вийшов на слід «серйозного конвертаційного центру, який розміщено при одній з фінансових установ у Донецькій області», — одну з найбільш підозрілих установ з відмивання брудних коштів по Україні. Саме представник цієї установи, який нібито має тісні стосунки з багатьма депутатами Верховної Ради, i «замовив» Єрохіна. Власне, погрози Єрохіну лунали ще тоді, коли він працював заступником начальника обласного УБОЗу Донеччини. Після цього його перевели в Київ, i полковник уже на новій посаді та з новими силами продовжив викривальну роботу щодо донецьких грошових махінаторів.  

       Увечері 26 липня Роман Єрохін мав летіти з Києва до Донецька у службових справах. Але не вилетів... Що саме сталося з полковником, у МВС дізналися після того, як один iз викрадачів з'явився до міліції з повинною. З'ясувалося, що Єрохіна викрадали... «перевертні» — двоє колишніх співробітників податкової міліції! Фактично їх затримали ще 8 серпня, обидва працювали в підрозділі фізичного захисту Донецької ДПА — держустанови, яка, судячи з усього, була «дахом» конвертаційного центру. Після допитів «перевертнів» було виявлено закривавлений одяг Єрохіна і його мобільний телефон.

       Полковника захопили у службовому авто. Міністр Луценко не уточнив, як саме, але, за однією версією, полковнику просто «підставили» автівку, зателефонувавши i повідомивши її номер та марку. За іншою — увірвалися в салон, коли він саме збирався виїжджати зі столичної Оболоні в аеропорт.

      «У машині його хотіли захопити двоє в чорних масках — працівники податкової. Коли Єрохін почав вириватися і виходити з автомобіля, в нього вистрілили — один раз у ногу, двічі в живіт. Від больового шоку він втратив свідомість. Надягнули наручники, відвезли в ліс, в один iз райцентрів Київщини. Звідти організатор отримав його і розплатився з виконавцями великою сумою грошей, досить великою навіть для замовних убивств», — розповів Юрій Луценко.

      Але керівник МВС сподівається, що полковник Єрохін ще живий, бо підстав стверджувати, що його вбито, у міліції немає: «Ми знаємо, що він тяжко поранений, але сподіваємося, що він усе ще серед нас». Міністр також звернувся через ЗМІ до ключового свідка у справі та організатора викрадення — колишнього працівника МВС Володислава Крюковського — з проханням прийти і здатися в міліцію, бо «його життю сьогодні загрожує надзвичайна небезпека з боку замовника». У МВС гарантують своєму пенсіонеру Крюковському безпеку і чесне правосуддя, а також недоторканність членів родини.

      У «справі Єрохіна» простежується неабияка політична складова. Про це натякнув i Юрій Луценко, який каже, що до зникнення його підлеглого причетні депутати Верховної Ради «з обох сторін», i це може призвести до серйозних наслідків для українського політикуму. «Якщо ми встановимо замовника, це буде дуже серйозний удар по методу формування партійних списків, якими не гребують політики і опозиції, і влади», — говорить натяками міністр.

      Водночас журналістам уже вдалося з'ясувати, що полковник Єрохін політики не цурався — під час президентських виборів-2004 року він нібито підпрацьовував «скарбником» у «регіонала» Андрія Клюєва, мешкав у готелі «Прем'єр-палац». Чи, бува, не через дружні стосунки Луценка i Клюєва Єрохін пішов на підвищення?

      Цікаво, що на парламентських виборах Єрохін теж не стояв осторонь політичних баталій — його було обрано депутатом Макiївської міськради від... Блоку Наталії Вітренко. I це при тому, що передвиборчі дебати Луценко—Вітренко добре відомі. Припускають, що полковник або змінив «господарів», або був «кротом» МВС у лавах «вітренківців». Дійсно, скандал із його викраденням може стосуватися різних політичних сил.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Співробітники правоохоронних органів затримали трьох підозрюваних у викраденні Романа Єрохіна. За словами заступника міністра внутрішніх справ Володимира Євдокимова, 14 серпня суд прийняв рішення взяти під арешт раніше затриманих підозрюваних у викраденні полковника. Наразі проводяться завершальні роботи з установлення організаторів цього злочину. Генерал Євдокимов каже, що поки міліції  не вдалося знайти ключового свідка у цій справі — колишнього начальника Ірпінського райвідділу УМВС у Київській області Святослава Крюковського — i його активні пошуки продовжуються. Пан Євдокимов зазначив, що найближчим часом міліція поінформує суспільство про розкриття цього злочину.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>