Коли всі прагнуть домовлятися...

12.08.2006
Коли всі прагнуть домовлятися...

      «Мені дуже комфортно на Одещині. Тут, у Болградському районі, я народився, почав трудову діяльність, згодом здобув освіту на факультеті атомної енергетики Одеського політеху. Тут живуть мої родичі. Тому теперішнє призначення — це ніби повернення додому, на малу батьківщину». Так прокоментував на першій прес-конференції призначення його главою Одеської облдержадміністрації екс-міністр палива й енергетики Іван Плачков.

      Переведення на Одещину Плачков, який не випав із кадрової обойми і в умовах «широкої» коаліції, сприйняв позитивно. Він має намір скористатися нагромадженим досвідом для подальшого розвитку і процвітання регіону.

      Торкнувшись можливої ротації кадрів облдержадміністрації, новий керівник  запевнив, що «без крайньої необхідності» не збирається міняти спеціалістів. «Я уже з багатьма людьми познайомився і вважаю, що керівники структурних підрозділів — люди високої кваліфікації і відповідальності, — зауважив «губернатор». Водночас додав, що прибув зі столиці до Одеси з групою помічників із «Київенерго», яким «запропоновано познайомитися із співробітниками адміністрації. Отож, можливо, заміню двох чоловік із керівництва».

      Пан Плачков зауважив, що давно знайомий з мером Одеси Едуардом Гурвіцем і недавно спілкувався з ним з приводу проблем енергопостачання області. «Я впевнений в доброзичливій і конструктивній роботі з мерією», — підкреслив новий керівник регіону. А реалізувати доведеться відразу кілька потужних проектів енергозабезпечення регіону. Зокрема, спорудження високовольтних ліній  «Аджалик-Одеса», «Арциз-Новоодеське», а також Болградську парогазову станцію. Голова облдержадміністрації заявив, що вважає одним iз найважливіших завдань будівництво залізничної гілки «Рені-Ізмаїл» і пообіцяв взяти спорудження вітки під свій контроль.

      Плачков не став приховувати, що «розбиратиметься» з проблемою переводу навчальної бази Одеського інституту Сухопутних військ до Львова, передбаченого торік Міністерством оборони та Кабміном України. І має намір добиватися перегляду рішення уряду на користь регіону.

      Чи вдасться «нашоукраїнцеві» швидко й безконфліктно розв’язати намічене? Перші коментарі впливових одеситів обнадійливі. Зокрема, голова облради, «регіонал» Микола Скорик заявив на зустрічі з журналістами: «До призначення новим «губернатором» Івана Плачкова ми ставимося позитивно і сподіваємось на плідну співпрацю. Плачков відомий як грамотний і досвідчений працівник». Пан Скорик вважає, що однопартієць Віктора Ющенка «успішно керуватиме областю в перехідний період — до вступу у силу другого етапу конституційної реформи, згідно з положеннями якої більшість повноважень перейде до облради».

      Глава фракції «Народний союз «Наша Україна» в облраді Сергій Горохов відмовився від будь-яких коментарів щодо призначення глави області, заявивши, що «дізнався про призначення пана Плачкова від журналістів». А лідер одеських комуністів Євген Царьков заявив, що  «у комуністів нічого спільного з новим  «губернатором» бути не може», оскільки «ми є опозицією до «пронаціоналістичних сил», до яких він відніс «Нашу Україну».

      Екс-глава облдержадміністрації Василь Цушко, представник Соцпартії, вважає свого наступника «людиною комунікабельною, що уміє порозумітися зі всіма, з ким йому доводиться працювати. Набутий на попередніх посадах досвід допоможе Плачкову в будь-якій непередбачуваній ситуації ухвалити правильне рішення», — припускає лідер фракції СПУ в парламенті. Цушко охарактеризував колишнього міністра як «демократичного на момент обговорення проблеми й авторитарного після ухвалення рішення». Висновок: «Ніякого тертя не буде — у країні зараз запанувала тенденція, коли всі прагнуть один з одним домовитися».