Без ядра, висоти та спринту

09.08.2006
Без ядра, висоти та спринту

Семиборцi Наталi Добринськiй залишалося дострибнути до п’єдесталу зовсiм небагато. (Фото РЕЙТЕР.)

      У старі добрі часи для нас перший день будь-якого міжнародного турніру з легкої атлетики часто ставав «медалевим». За традицією, метальники ядра розігрують свій комплект нагород першими, а позиції українців у цьому виді програми стабільно були міцними. На жаль, наш олімпійський чемпіон Юрій Білоног цього разу — на першості континенту, яка відкрилася в Гетеборзі позавчора, — не зміг закинути ядро за 21 метр, щоб претендувати на нагороди. Загалом поточний рік для 31-річного одесита не можна назвати успішним, адже на чемпіонаті України він показав результат 20,84 м, який не є конкурентоспроможним на міжнародному рівні. Додати у Швеції Юрій  хотів, але не зумів, хоча й вийшов до фіналу з четвертим показником. У фіналі Білоног став шостим, виконавши успішно лише дві з шести спроб. Помітно ризикуючи, Білоног зупинився на результаті 20,32 м, тоді як трійка призерів вела суперечку значно далі: Бартелс (Німеччина) — 21,13; Міхневич (Білорусь) — 21,11; Ольсен (Данія) — 21,09.

      Другим нашим невдахою стартового дня став стрибун у висоту Андрій Соколовський, який не зміг подолати навіть квалiфікацію. Вінничанин узяв планку лише на висоті 2,19 м, а 2,23 подолати вже не зміг.

      Ще один українець увійшов в історію у неприємному ракурсі. У Гетеборзі уперше почало діяти правило, за яким бігунів дискваліфікують після першого ж фальстарту. І саме український спринтер Костянтин Васюков став першим, кого дискваліфікували за цим нововведенням.

      Серед досягнень першого дня — вихід у фінал стрибунів у довжину Віктора Кузнецова (8,25 м) та Олексія Лукашевича (8,06 м). Також у фінальний забіг потрапили і два наших стайєри — Іван Гешко у своєму півфіналі на 1500 м переміг із часом 3.47,12, а Микола Лабовський став другим у своєму відбірковому забігу з показником 3.40,10.

      У семиборстві зберігали шанси на нагороди відразу три українських багатоборки — Наталя Добринська, Людмила Блонська та Ганна Мельничук, їхні вирішальні старти відбулися вчора ввечері.

      Учора ж до обіду Катерина Карсак кваліфікувалася до жіночого фіналу в метанні диску з дев'ятим показником — 60,91 м, а Ольга Саладуха вийшла до вирішального раунду змагань стрибунок потрійним (14,06 м — також дев'ятий результат).