Батьки даремно спокійні за дітей, коли ті в школі

05.08.2006

      У Тернополі відбулося розширене засідання колегії Державної санітарно-епідеміологічної служби України на досить незвичайну і дуже актуальну перед початком навчального року тему — про створення безпечних умов перебування дітей у навчальних закладах. Озвучені на цьому засіданні результати цілої низки перевірок, проведених спеціалістами у сільських та міських школах різних регіонів, виявилися маловтішними і породили небезпідставні сумніви щодо того, чи можуть бути громадяни України справді спокійні за своїх дітей під час їхнього перебування в школах. Адже офіційно констатовано, що матеріально-технічний стан і оснащення наших навчальних закладів здебільшого не відповідають головним гігієнічним вимогам . За висновками технічної експертизи, наприклад, 102 школи визнано аварійними, більш як десята частина їх потребують негайного капітального ремонту. Кожна десята не має каналізації, централізованого водопостачання і опалення (така ситуація — у більш як половині всіх сільських шкіл).

      Не кращий стан справ iз харчуванням школярів, бо у чверті загальноосвітніх закладів взагалі відсутні їдальні та буфети, зовсім немає гарячого харчування. У міських школах обідати мають можливість лише від одного до п'ятнадцяти відсотків дітей, у сільських — менше третини. Підтверджено перевірками також той факт, що тендери на постачання харчових продуктів для навчальних закладів мають явний перегин у бік здешевлення продуктів, ігноруючи при цьому їхню якість та гігієнічну безпеку. У свою чергу, перевірка навантаження учнів виявила, що воно перевищує допустимі рівні в середньому на 1—3 години. Так, «робочий день» гімназистів, приміром, становить 9—10 годин, що не може не шкодити здоров'ю дітей. Недарма, за даними спеціальних медико-епідемічних спостережень, за період навчання у школі у дітей в чотири рази зростають частота порушень зору, вдвічі — органів травлення, у 3,5 раза — нервової, серцево-судинної та ендокринної систем (останніми роками, до речі, зафіксовано і збільшення нервово-психічних захворювань). У результаті більше половини хлопців та дівчат одержують атестат зрілості, маючи серйозні проблеми зi здоров'ям, а 40 відсотків — уже й хронічні захворювання.

      Обговорювали всі можливі варіанти, методи та способи виходу з такої невтішної ситуації перший заступник міністра охорони здоров'я України, головний державний санітарний лікар України Сергій Бережнов, перший заступник міністра освіти і науки України Борис Жебровський, головні державні санітарні лікарі всіх регіонів та столиці, а також керівники громадської організації «Українська санітарно-епідеміологічна спілка».