«Загратований» живопис

05.08.2006

      Унікальне мистецтво володіння пензлем і... бути оптимістом,  попри найскрутніші життєві обставини, засвідчили автори картин, що експонуються у Виставковій залі Запоріжжя. Вражають експресія веселих барв і світло, що струменить від кожної роботи. Мимоволі стаєш «Хомою невіруючим», коли чуєш, що «все це намалювали ув'язнені». Проте це дійсно так!

      Більше того: дехто з авторів дебютував як художник саме за гратами. Вірогідно, що в місцях позбавлення волі емоційніше і гостріше сприймається навколишній світ людини — її рідні й близькі, дрібнички (колись здавалося!), якими було урізноманітнене життя там, на волі: стежка через потічок чи вишня під батьківською хатою, надвечірня Хортиця чи навіть іграшка на «розхристаному» ліжку...

      Там, за гратами, пам'ять, відтворюючи усе це, ідеалізує учорашні реалії, і не позбавлені талану люди вихлюпнули свої спогади-емоції на полотні. Хто зробив це вельми професійно, той і був помічений організаторами виставки «Єдина, вільна, кольорова», присвяченої 15-річчю незалежності України. Голова Запорізької обласної філії Спілки художників України Ірина Гресик акцентує, що для цього контингенту художників-аматорів визначальним є зміст («Якого інколи бракує професіоналам»), однак більшість відібраних картин могли б збагатити колекцію багатьох художніх музеїв України. Хто відвідав виставку, той у цьому не сумнівається!

      До речі, полотна релігійної тематики подарують УПЦ (не уточнено, якого патріархату, однак наразі не ця обставина є визначальною). Головне, що ув'язнені відчувають істинну потребу духовного оздоровлення, позаяк живописно склали шану Всевишньому. З'ясувалося, що найчастіше позбавлені волі відтворюють образ Архістратига Михаїла, вважаючи його своїм покровителем. На виставці у Запоріжжі приваблює і картина, на якій Ісус Христос зображений в оточенні своїх учнів: автор творив, наслідуючи, ймовірно, несвідомо, знаменитого самоука Піросманiшвілі (Піросмані) чи якогось іншого художника-примітивіста. Начальник управління державного Департаменту з питань виконання покарань Віктор Суров зауважує, що всі представлені на виставці автори є аматорами: «Минуло років iз десять, як ми перевиховували  художника-професіонала. За грати він потрапив за те, що на волі підробляв твори мистецтва».  

      Учора десять кращих робіт запорізьких зеків відправили до Києва, де відбудеться національна виставка «загратованого» живопису. Картини, не подаровані церкві, будуть виставлені на вільний продаж. Пан Суров каже, що виручені кошти  переведуть на особисті рахунки авторів реалізованих полотен.