«Парус» може знести ... річпорт

05.08.2006

      Цьому довгобуду — готельному комплексу «Парус» — на самісінькому березі Дніпра поруч із дніпропетровським річковим портом — не могли зарадити понад 20 років. Численні пропозиції щодо доведення будівництва до кінця згодом розвалювалися, немов картковий будинок. Декілька років тому «Приватбанк» із благородною метою зробити об'єкт хоча б трохи привабливішим недобудовану споруду ... пофарбував, намалювавши вгорі свою рекламу, яку видно здалеку.

      Майже рік тому крига довкола довгобуду, здавалося б, скресла. Об'єкт був виставлений на аукціон і придбаний однією з київських фірм. Тепер у Дніпропетровську її вже встигли охрестити загадковою, бо відтоді про «Парус» не було ні слуху ні духу.

      Однак підозри, що й ці господарі виявляться неспроможними, нині, схоже, безпідставні. Адже у Головному архітектурному управлінні Дніпропетровська було презентовано проект модернізації «Паруса». До роботи над ним запросили і  «батька» знаменитого довгобуду  — архітектора В'ячеслава Товстика, котрий зізнався, що «в ньому є щось недосказане».

      Так ось у 28-поверховій будівлі розмістяться офісні приміщення та готельні номери. Але куди більше вражає те, що має постати поруч. Це — 45-поверхова висотка, вже охрещена журналістами «Парусиною» і три 18-поверхові корпуси («парусята»). Там теж розмістять офіси та готельні номери. Всі ці будівлі будуть об'єднані між собою спільною двоповерховою платформою, в центрі якої розмістяться паркінги, а зовні — магазини, кафе, розважальні заклади.

      Апогеєм майбутнього комплексу має стати 60-метровий силует космічного корабля на старті і трьох дзеркальних парусів. Такий гігантський пам'ятник символізуватиме Дніпропетровськ як місто космічних технологій, розташоване на ріці.

      Щоправда, на шляху втілення у життя грандіозного задуму виникла неабияка перешкода — для цього треба прибрати вантажний річковий порт, зерносклад, автостоянки та мережу магазинчиків. Отож немає сумнівів: відтепер у Дніпропетровську вже зондуватиметься ідея, що їм там не місце.