«Сплять» розпечені снаряди

05.08.2006

      На складах 275-ї артбази під Новобогданівкою не спадає напруга, викликана небувалою спекою: будь-якої миті небезпечні боєприпаси (підігріті сонцем, вони таки радше живі, аніж мертві!) можуть «прокинутися» і здетонувати. Тому аварійно-рятувальні загони з нетерпінням очікували анонсованого приїзду делегації Міноборони США. Заокеанські гості обіцяли привезти унікальне обладнання, яке уможливлює контроль за «поведінкою» розігрітих ракет, снарядів, мін...

      «Я знаю, снаряде, чого від тебе чекати!». Тепер «сказати» щось подібне напівживим боєприпасам можна, використавши привезений американцями сканер. Завдяки унікальному обладнанню (його вартість 30 тисяч доларів) фахівці можуть зазирнути всередину будь-якого вибухонебезпечного предмета і встановити процеси, що в ньому відбуваються. Аналогічні сканери перебувають на озброєнні армії США, і представники їхніх сухопутних військ продемонстрували своїм українським колегам, як саме потрібно визначати вибухову небезпечність (і прогнозувати «поведінку») складованих на технічній території артилерійської бази пошкоджених боєприпасів.

      Гостей поінформували, що безпосередньо на технічному майданчику бази вже знешкоджено майже 60 тисяч одиниць різноманітного боємотлоху, що становив загрозу людям і довкіллю.

      Жодних вибухів, позаяк технологію утилізації ще уточнюють і узгоджують фахівці низки відомств. Керівник делегації Джеррі Ворд зауважив, що «ми завжди готові ділитися власним досвідом і знайомитися з досвідом своїх українських колег».

      Як спеціаліст комітету з питань вибухових речовин заокеанського оборонного відомства пан Ворд схвально оцінив забезпечені Україною темпи і якість робіт iз ліквідації наслідків НП під Новобогданівкою: «Те, що ми побачили, відповідає стандартам Європи і США. Факт суттєвий, адже основна робота все ж таки ще попереду».