Туман над «Кришталевими джерелами»

03.08.2006

      Фестиваль «Кришталеві джерела» 13—18 серпня відбуватиметься вже вп'ятнадцяте. У 1991 році він почався за Радянського Союзу, а завершився в уже незалежній Україні. Можливо, таке стресове народження спричинило той факт, що всеукраїнський відкритий фестиваль практично щороку переживає організаційні, в першу чергу, фінансові проблеми. Ніби закладають його в бюджети, ніби підтримують і схвалюють, а от труднощі все ж треба долати.

      Ось і цього року, попри плани, у Міністерстві сім'ї та молоді за два тижні до відкриття фестивалю у Сумах ще думають, як бути з його фінансуванням, оскільки поки що на «Кришталеві джерела» виділяють коштів удвічі менше від потреби.

      Голова оргкомітету фестивалю, заступник голови Сумської обласної держадміністрації Олег Медуниця, який вів перемовини з міністерством iз приводу виділення коштів, розповідає, що йому так і відповіли: «Будемо думати».

      Процес мислення — справа корисна. Але понад двісті учасників у всій Україні вже сидять на валізах і готові їхати до Сум. Бо ж фестиваль за п'ятнадцять років свого існування ріс і надбав, окрім початкових кіно-, теле- та фотоблоків ще блок радіо та блок дорослих фотохудожників, які приїздять виставлятися та передавати досвід юним.

      Загалом на фестивалі постійно розглядалися роботи, створені самими дітьми й підлітками у всіляких гуртках та студіях, та дорослими — для дітей і підлітків. Як неодноразово доводилося чути на попередніх фестивалях від маститих членів журі, часто авторам-дорослим було чого повчитися у авторів-дітей. Власне, цим фестиваль і відмінний: він не помпезний, не формальний — робочий. На ньому знімають бліци юні теле- та фотомайстри, журі в напруженому режимі оцінює як попередньо представлені на фестиваль, так і створені на ньому роботи. І, звичайно, це спілкування та дискотеки.

      Фестиваль люблять. Мабуть, оте специфічне народження, окрім проблемності, спричинило ще одну його рису — вміння збирати людей зацікавлених і відданих. Їх чекають і цього року.

      Оргсекретар Сумської обласної організації Національної спілки фотохудожників України, голова фотожурі фестивалю Ігор Ройченко розповідає, що робота їхнього журі вже почалася. На конкурс отримано понад триста фотографій від 117 авторів із 35 міст України. Трьом із них ще й десяти років не виповнилося.

      Уявіть п'ятьох дорослих людей, які розклали фото на підлозі й чотири години повзали навколо них навколішки, вивчаючи роботи. Але в результаті не лише коліна лишилися брудними — визначилася група переможців. Втім про них — уже на фестивалі. Хай над ним поки фінансовий туман, та, попри все, «Кришталеві джерела» завжди відбувалися.