Грузини в Сорочинцях

03.08.2006

      Одразу півтора десятка заводів, на яких виготовляють знамениті грузинські вина, представлять свою продукцію на Сорочинському ярмарку, який триватиме з 17 до 20 серпня. При цьому ні самі винороби та їхні торгові повпреди, ні організатори ярмарку не приховують: така безпрецедентна за масштабами презентація натурпродукту зумовлена передусім необхідністю пошуку нових ринків збуту для нього після сумнозвісних політичних «загат» на шляху тих же грузинських вин до Росії. Тим паче що більш підходящого за Жабокрицький майдан у Великих Сорочинцях плацдарму для стратегічного «наступу» згаданих вин на полиці українських (і не тільки) крамниць годі, здається, й шукати. І не лише тому, що Сорочинський ярмарок відвідують сотні тисяч наших співвітчизників, чимало закордонних гостей.

      Миргородщину здавна вважають найбільшим «грузинським» краєм Полтавщини. Адже саме тут у XVIII столітті тривалий час жив і творив, писав свою знамениту збірку «Давитіані» класик грузинської літератури Давид Гурамішвілі. У Миргороді він знайшов і вічний спочинок. Нащадки представників відомих грузинських родів, фундатори яких переселялися сюди з неспокійних окраїн Російської імперії ще за царських часів, їхні родичі й зараз становлять досить представницьку грузинську діаспору цього краю. Зрештою, нинішнього літа міжнародне представництво на Сорочинському ярмарку суттєво розшириться не лише за рахунок грузинських партнерів. За словами директора ТОВ «Сорочинський ярмарок» Юлії Єрмакової, якщо минулого року на торжищі побували представники 18 країн, то тепер їхня кількість має фактично подвоїтися: розпорядники ярмарку очікують на приїзд до сорока іноземних повпредів.

 

ДО РЕЧІ

      Готуючись до Сорочинського ярмарку, 11-12 серпня на Полтавщині мають намір провести обласний суботник. Як передає УНІАН, про це повідомив заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації Володимир Андрієнко. «Напередодні Сорочинського ярмарку ми повинні прибрати область. Особливо вздовж доріг», — сказав він. Окрім прибирання, в майбутньому планують посадити квіти і дерева обабiч доріг. «Це будуть квіткові орнаменти. А поки що треба викосити траву на узбiччях доріг, а то враження псується, коли їдеш по дорозі й дивишся навкруги», — додав «губернатор» Полтавщини Валерій Асадчев.