За все «чернігівське» треба платити

03.08.2006
За все «чернігівське» треба платити

Успенський собор — об'єкт, за який треба платити.

      Чернігівська міська рада шукає шляхи наповнення бюджету. В хід іде найдорожче — назви та краєвиди, знайомі з дитинства. Власне, заробляти на цьому гроші Чернігів почав ще торік. А тепер міськрада ще на третину доповнила список історичних та архітектурних пам’яток, які належать до місцевої символіки і за використання яких із комерційною метою треба платити гроші. Тепер їх 58. Поряд із перлинами давньоруського зодчества — Спасо-Преображенським та Борисоглібським соборами — можна побачити і пам'ятник Леніну (наполягли депутати-комуністи), бюст червоному командиру Михайлу Фрунзе (стоїть на Валу на місці колишнього бюсту царю Олександру III) та Алею Героїв у комплекті з Красною площею.

      Автори списку з міського управління культури згадали майже всі більш-менш відомі й варті уваги об'єкти в Чернігові. Не порахованим залишився лише Семаргл, або Чернігівський Звір (міфічна істота з барельєфа Борисоглібського собору), який, до речі, чудово почувається не лише на стіні храму, а на елементах огорож та етикетках місцевої горілки. Крім того, відтепер братимуть гроші і за бренд «Чернігів» та всі похіднi від нього.

      За використання символіки з комерційною метою необхідно платити місцевий збір: 0,1 відсотка від виробленої продукції чи виконаних робіт, або 5 неоподатковуваних мінімумів (85 гривень) з підприємців. Поки що платити цей збір, за інформацією відділу оподаткування міськради, бажаючих небагато. У 2005 році це робили 4 юридичні особи, найсолідніша з них — власник торгової марки «Пиво «Чернігівське» — ЗАО «Сан Інтербрю Україна». В цілому за минулий рік символіка принесла до міського бюджету 253 тисячі гривень, за перше півріччя 2006-го — 112 тисяч. У міськраді мають надію, що список платників поповниться і до них долучаться ті, хто використовує слово «Чернігівське», зокрема, місцевий лікеро-горілчаний завод, виробники молокопродуктів і майонезу та місцеві газети, у назві яких є цей прикметник.

      Однак таке рішення міськради чинне лише на території міста. Зареєстроване в іншому населеному пункті підприємство може використати хоч і всі разом узяті символи міста над Десною і нічого за це не платити.