«Діти Лумумби» вчаться демократії

03.08.2006
«Діти Лумумби» вчаться демократії

Конголезцям довелося перечитати цiлi сувої довжелезних бюлетенiв. (Фото РЕЙТЕР.)

      У Демократичній Республіці Конго (колишній Заїр) минулих неділі та понеділка відбулися парламентські і президентські вибори — перше демократичне волевиявлення народу на багатопартійній основі за останні 45 років. За президентську посаду змагалися 33 кандидати, а за 500 місць у парламенті — 9 тисяч претендентів. Аналітики сходяться на думці, що ці вибори в Конго були найважливішою подією для Африки починаючи з 1994 року, коли в результаті демократичних виборів було покладено кінець режиму апартеїду в Південно-Африканській Республіці.

      Гігантська країна має лише кілька проїзних доріг, тому до багатьох із 50 тис. виборчих дільниць урни та бюлетені потрапили із запізненням. За виборами, на організацію і проведення яких ООН витратила рекордну суму в 460 млн. доларів, спостерігали 1200 закордонних спостерігачів. Крім того, за перебігом виборів стежили 17 тисяч 600 миротворців ООН та двотисячний військовий контингент із країн ЄС. Населення Конго і світова спільнота сподіваються, що демократичні вибори в Конго нарешті покладуть кінець затяжній громадянській війні 1996—2002 років у цій країні, яка забрала життя приблизно чотирьох мільйонів осіб. Підрахунок голосів розпочався і, враховуючи місцеву специфіку, триватиме від трьох до п'яти тижнів.

      У результаті виборів у цій колишній колонії Бельгії мають з'явитися законний президент та законодавчий орган, які прийдуть на зміну перехідним органам влади, що діяли з 2003 року. Конго, яке за розмірами дорівнює всій Західній Європі і за площею території є третьою країною Африки, надзвичайно багате на мінеральні ресурси, мідь, золото та діаманти, але 60 мільйонів мешканців цієї країни є дуже бідними і виживають на менш ніж один долар на день.

      На президентську посаду претендували всі чотири віце-президенти країни, які отримали свої посади 2003 року на підставі угоди про тимчасовий розподіл влади, повідомляє Бі-Бі-Сі. Три з них є лідерами збройних угруповань, які вели громадянську війну. Лише за кілька днів до виборів три головні збройні угруповання у східній провінції Ітурі погодилися скласти зброю.

      Варто сподіватися, що результати виборів будуть сприйняті всіма претендентами і не спричинять нового громадянського конфлікту. Так, колишній ватажок повстанців Жан-П'єр Бомба з Конголезького руху визволення, який є одним з віце-президентів і відповідав за проведення виборів, уже встиг оголосити, що переміг більше ніж у половині провінцій країни і не сумнівається у своїй перемозі на виборах. Діючий президент Джозеф Кабіла також не має сумнівів, що утримається на своїй посаді.

 

РЕТРОСПЕКТИВА

      Країна здобула незалежність 1960 року, і її першим і останнім до цього часу демократично обраним лідером був прем'єр-міністр Патріс Лумумба, якого вбили 1961 року. Відразу ж після здобуття незалежності розпочався конфлікт між багатими і бідними провінціями. Дві найбагатші — Катана та Касай — проголосили незалежність. Після п'яти років громадянської війни влада перейшла до військового диктатора Джозефа Мобуту, який в рамках африканізації перейменував країну на Заїр та правив нею залізною рукою впродовж 32 років. Себе він перейменував у Мобуту Сесе Секо Куку Нгбенду ва За Банга, що означало «могутній воїн, який з огляду на свою надзвичайну витримку і волю виходить переможцем у кожній битві і залишає по собі лише згарище». «Непереможний воїн» Мобуту був усунутий від влади в результаті військового перевороту 1997 року на чолі з Лораном Кабілою і невдовзі помер. За роки диктатури він устиг назбирати на особистих рахунках у закордонних банках 4 млрд. доларів. Після його смерті боротьба за владу так і не була завершена. 2002 року, коли Кабілу застрелив один з його офіцерів, було оголошене перемир'я та розпочалася підготовка до виборів, які, власне, і відбулися тепер. Обов'язки президента в цей період виконував син застреленого Кабіли — Джозеф. Громадянська війна в Конго була найкривавішим конфліктом на нашій планеті з часів закінчення Другої світової війни. Але і в період так званого перемир'я в країні щомісяця гинули в боях приблизно 38 тисяч осіб.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>