Добрянський «різник»

01.08.2006
Добрянський «різник»

Валерій Петройтіс: «На цьому місці Роман гвалтував і вбивав дівчину». (Фото автора.)

      Подія, яка сталася тиждень тому вночі у прикордонній Добрянці Ріпкинського району, що на Чернігівщині, сколихнула все селище. Подібного звірства тут не знали. Близько п'ятої години ранку за кілька десятків метрів від залізничної станції «Горностаївка» було знайдено закривавлений, спотворений труп дівчини. Верхня частина тіла жертви — Тетяни Т. — була буквально посічена ножем.

 

Гостя з Сум

      «Я зараз спати не можу, — розповідає мешканка Добрянки, тітка загиблої  Марія Михайлівна Тарапат. — Як тільки закрию очі, так і бачу, як Таня вся у крові лежить. І навіщо я ходила на той труп дивитися...»

      Тетяна разом зі своїм батьком Віктором та мачухою Лідією приїхали у Добрянку до Марії Михайлівни та її чоловіка у гості у вівторок 18 липня. До цього часу тітка ні разу не бачила племінниці. Брат її чоловіка Віктор приїздив у Добрянку з Сум нечасто і не привозив дочку. А тут нарешті добрянська рідня і познайомилася з Танею. За словами родичів, дівчина наполягла, щоб батьки взяли її з собою у Добрянку, бо вона теж дуже хотіла познайомитися з ріднею.

      «Таня невеличка на зріст, худорлява, дуже швидка, — згадує Марія Михайлівна. — Майже весь час, поки вони гостювали у нас, вона нікуди не ходила, хіба що провідала моїх доньок. У четвер ми пішли у ліс за чорницями. Нічого особливого у її поведінці  я не помітила. Як мені розказали, Таня працювала в Сумах у теплицях. Сумчани збиралися їхати додому в суботу. Й у п'ятницю ввечері Таня пішла до моєї дочки Наташі, щоб помитися».

      Наталія Малашенко, дочка Марії Михайлівни, живе зовсім недалеко від матері, через залізничні колії у будинку поруч зі станцією. «Таня прийшла десь годині о п'ятій, помилася і стала у нас гуляти, — розповідає вона кореспонденту «УМ». — Я вечерю готувала. Тут чоловік мій з роботи прийшов, гроші приніс, «закалимив» трохи. Таня побачила гроші і каже: «Позич мені п'ять гривень, бо морозива дуже хочеться, і взагалі, я б  хотіла свою доріжку обмити. Тут у вас бар поряд, а ви мене туди так і не запросили». А я така людина, що відмовити не можу. Дітей нагодувала, чоловік ліг відпочивати. Ми й пішли з нею у бар. Перед цим вона поцікавилася моїми нарядами і попросила дати їй одягти мою новеньку білу кофточку. Я дозволила. У барі ми взяли «чекушку» горілки, томатний сік, закуску. Посиділи, випили. Таня запропонувала ще горілки взяти. Я відмовилася, з мене вже було досить, та й довго засиджуватися не хотілося. Кажу: «Випий кави та йди додому». Дала Тані на каву гроші — 20 гривень. Зараз вже не пам'ятаю, віддала вона мені здачу чи ні. Бо пізніше, коли ми прийшли її забирати з бару, у неї на столі знову стояла «чекушка». Коли ми пили каву, в бар зайшов Роман».

      — Ви знали його раніше?

     — Так. Він спілкувався з моїми дітьми. На зріст невеличкий, худенький. Я й не думала, що йому вже 17 років. Ріс без матері, з батьком та дідом. Мої хлопці його жаліли  і кілька разів просили, щоб я йому поїсти загорнула.  Коли він зайшов, була вже десь 22 година. Таня сказала: «Ой, який симпатичний хлопець. Я хочу з ним познайомитися» і запросила Романа до нас за столик. Вони стали говорити про мобільні телефони. Роман дістав свій мобільник, вона теж. Пройшло близько 15 хвилин, тут прибігла моя мама і сказала, щоб ми негайно йшли додому. Я сказала Тані, що треба йти, бо моя мама на цьому не заспокоїться. Але сестра навідріз відмовилася.

      Після цього у бар за  Танею приходили і її батько з мачухою, і Наталія з чоловіком. Тетяна вперто залишалася. Її рідні не захотіли доводити справу до скандалу і забирати дівчину силою. На прохання Наталії Малашенко, барменша зателефонувала на мобільний Роману і на деякий час спровадила хлопця з бару. Таня ж продовжувала веселитися, зібравши навколо себе компанію з відвідувачів бару. За словами барменші Тетяни Мелехової, й Таня, і Роман були вже п'яні.  Бар Тетяна закрила опівночі, вигнавши на вулицю всіх пізніх відвідувачів. У тому числі і Тетяну. Куди після цього поділися Тетяна і Роман, вона не знала. А вранці до неї додому приїхала міліція.

      Тетяна у тітки так і не з'явилася. Її батьки зібралися виїжджати зі ст. «Горностаївка» першим потягом на Чернігів о 5-й годині ранку, а доньки так і не було. У Наталії вона теж не ночувала. Однак пошуки дівчини були недовгими. Її спотворений труп знайшли батько з мачухою у кущах поряд зі стежкою, яка вела від станції до будинку Марії Михайлівни.

«Такого жахливого вбивства я ще не бачив»

      «О пів на п'яту ранку мені зателефонував черговий райвідділу міліції і повідомив, що у нас в районі Добрянки в лісосмузі біля ст. «Горностаївка» знайдено труп роздягненої дівчини з численними ножовими пораненнями, — розповідає начальник Ріпкинського РВ УМВС підполковник міліції Володимир Журавльов. — По тривозі було піднято весь особовий склад райвідділу. На місце злочину виїхала оперативно-розшукова група, карний розшук, експерти. Було встановлено місце зі слідами боротьби дівчини з невідомим на той час злочинцем. Опитавши родичів загиблої, ми встановили, як загибла провела час перед смертю, з ким вона спілкувалася у барі. Серед інших барменша, яку ми з великими зусиллями розговорили, назвала і 17-річного Романа Г. Він ночував у своєї тітки. Коли ми приїхали до цієї жінки, Роман спав. Він був ще у стані середнього ступеня сп'яніння, коли ми його підняли. Хлопець був у брудному робочому одязі й чомусь без нижньої білизни. А за інформацією, якою ми вже володіли, у барі хлопець був одягнений зовсім в інший одяг. На лівій руці у нього був свіжий поріз. Ми роздягнули хлопця  і побачили на тілі сліди змитої крові. Коли ми почали з'ясовувати, як він провів ніч, хлопець почав плутатися. Під час обшуку в будинку ми знайшли труси Романа з характерними бурими плямами. Пояснити,  яким чином вони там опинилися, хлопець не міг. На станції «Горностаївка» одна з жінок, яка там ночувала, розповіла,  як бачила дуже схожого за прикметами на Романа хлопця з дівчиною, коли вони заходили до зали очікування. І ця дівчина нібито говорила супутнику: «Я тебе хочу». Це ще більше посилило наші підозри. В результаті нашої копіткої роботи, під тиском запитань та неспростовних доказів, Роман психологічно зламався. Хлопець запитав нас, чи залишимо ми йому мобільний телефон, який він сам собі подарував, і коли ми пообіцяли це зробити, він зізнався у злочині й вказав, куди сховав речові докази».

      Юнак розповів оперативникам, як познайомився з Тетяною, як вони вирішили поспілкуватися «тісніше». Однак на вокзалі були сторонні люди. Після цього хлопець із потерпілою вийшли із приміщення станції і пішли  через колію у напрямку лісосмуги та будинку тітки Тетяни. За словами Романа, коли вони з Тетяною перейшли через колію і зайшли за огорожу станції, він помітив, що його мобільний телефон зник. Юнак одразу вдарив супутницю по обличчю, та розвернулася, сказала, що ніякого інтиму з ним більше не хоче, і пішла геть.

      Тоді хлопець дістав із рюкзака розкладний ніж, наздогнав її і завдав чотири удари в спину. Після цього, знову ж таки, за словами Романа, дівчина запропонувала йому зайнятися з нею сексом, і вони пішли в кущі лісосмуги, де й вступили у статевий контакт. У цей момент дівчина вдарила хлопця коліном між ноги, підхопилася і стала тікати до будинку тітки. Однак вона зачепилася за бордюр клумби і впала. Роман її наздогнав і завдав ще більше десяти ударів ножем, перебивши їй сонну артерію, а потім за руку та ногу знову відтягнув у кущі на старе місце. Спробував ще раз вступити з нею у статевий зв'язок.... Коли не вийшло, почав зі злістю бити дівчину ножем. Потім, зрозумівши, що вона вже мертва, забрав її мобілку і прикопав за п'ять крокiв від тіла, щоб потім продати. За підрахунками експерта, він завдав їй понад 120 ударів ножем! Коли міліція вилучила цей ніж, а Роман сховав його під мостиною підлоги у домі своєї тітки, кінчик леза від ударів був загнутий! Після вбивства Роман пішов до своєї тітки й розказав усе, що сталося. Залитий кров'ю одяг вони закопали неподалік від будинку на смітнику. Кросівки сховали у печі. Після чого Роман ліг спати. Тут його й підняли міліціонери.

      Старший оперуповноважений карного розшуку Ріпкинського райвідділу міліції Валерій Петройтіс, який супроводжував мене у Добрянку, розповідаючи про події суботи, сказав, що за всю свою службу він ще не бачив такого жаху. І ще його вразило, як Роман ставився до того, що скоїв. Хлопець розповідав про криваві деталі злочину з посмішкою...

      Під час поїздки в Добрянку ми зайшли до тітки Романа — Наталії. Тітка розповіла, що Роман прийшов до неї о другій годині ночі. Сказав, що вбив дівчину і пригрозив вбити також і її, якщо вона комусь про це розкаже. Племінник був п'яний, крім того, в його рюкзаку були якiсь пігулки. Тітка злякалася.

      На початку цього тижня Роман ще перебував в ізоляторі тимчасового утримання Ріпкинського РВ УМВС. Окрім звинувачень у згвалтуванні та вбивстві, Роману доведеться відповідати ще й за крадіжки. Виявляється, що він скоїв кілька крадіжок із автомобілів, власники яких відпочивали на Блакитних озерах (популярному місті відпочинку у Ріпкинському районі). Мобільний телефон, яким так переймався хлопець, він купив, попередньо продавши вкрадені у відпочиваючих цифрову відеокамеру та мобільник. На тому місці, де Роман так жорстоко розправився зі своєю жертвою, про злочин зараз нагадує лише невеличкий хрест із вінком.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>